Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

emma53 

všechny recenze uživatele

Tady ještě osmatřicetiletý Peter Falk netušil, že se jednou jeho Colombo stane celosvětovým hitem. Pilot byl navíc velmi podařený po všech stránkách do posledních napjatých pěti minut, možná i méně. Tady byl Colombo ještě štramák k nakousnutí, ostříhaný, oholený, baloňák skoro neviditelný. Asi sáhnu po jeho dalších kouscích, některé díly jako právě tenhle mně už skoro vyprchaly z hlavy. Výborný ! ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Nejlíp tenhle díl zapůsobí, pokud se na něj mrknete až po tom, co budete mít pár Columbů nasledováno. Vidět našeho oblíbeného rozčepýřeného pomačkaného a zmatečného génia jako mladého, učesaného (!), odbaloňákovaného poldu, co klidně podrobí ženu palbě zničujících otázek nebo okřikne psychiatra slovy "Nekažte mi tady!", no prostě vidět tohohle Columba je neuvěřitelně osvěžující a zajímavé. Nehledě na to, že spousta scén je skvěle vypointovaná, nechybí napětí a inteligentní scénář i zápletka a provedení vraždy. Abych to shrnula, jsem nadšena! ()

Reklama

Garch 

všechny recenze uživatele

Pilotní Columbo (celovečerní film, ceněný dnes jako jeden z nejlepších TV krimi v dějinách) už má v sobě úplně vše, co ho určuje a zároveň odlišuje od ostatních kriminálek. Je zbytečné vypočítávat propriety, styl nebo to, že vraha potkáme dřív, než vyšetřovatele. Přesto, trvalo celé čtyři roky, než se začal natáčet seriál (!?), který můžeme milovat i někdy nesnášet za to samé - styl nikdy nepřekvapí, ale je s bývalým andělem Peterem Falkem unikátní. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Asi ve třetině do té doby tuctové kriminálky se oběví jakýsi mladý pohledný detektiv a vezme historii krimi do svých rukou. Pár let se pak jakoby nic nedělo, ale o to větší smršť dalších dílu pak přišla. Ne všechny rysy jsou už zde, ale většina z nich ano. Včetně vytravalosti, manželky a usvědčení pomocí takového podvodu. Bez Falka sotva za tři (kvalita zadní projekce je otřesná). ()

johnny2005

všechny recenze uživatele

Columbovi jsem totálně podlehl - a to i přes ono opakující se schéma v každém díle. Nebudu hodnotit všechny epizody, píšu verdikt jen k té úplně první. Hodnocení by stejně jen málokdy spadlo na nějaké tři hvězdičky. Tento seriál si zkrátka po celou dobu vysílání držel vysokou úroveň a velmi mě potěšilo i jeho opětovné sledování, když jsem si některé z dílů zapnul teď v roce 2006. Bravo poručíku! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Poznávací znamenaní detektiva Columba (Peter Falk) jsou kromě pomačkaného pláště a doutníku, také vůz kabriolet Peugeot 403. Vůz byl využit náhodou, protože jej zapomněl ve studiu neznámý francouzský herec a Falkovi se zalíbil. (sator)
  • Známy detektívov pokrčený plášť údajne pochádzal priamo zo šatníka Petera Falka (Columbo). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama