Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický snímek, jehož námětem je chlapecká prostituce. Patnáctiletý Marek opouští svého autoritativního otce a vlakem se vydává do Prahy. Krátce po příjezdu se ho ujímá zkušený pasák, díky němuž naivní mladík proniká do nového prostředí a záhy se stává prostitutem. I když prožívá chvilkové opojení z peněz a blahobytu, nakonec se ponížený a zoufalý uchyluje k drogám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (254)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Silný námět, založený na předchozích kvalitních režisérových dokumentech k tomuto tématu. Přestože scénář na základě skutečných událostí není závratně propracovaný a neherci podávají i v rolích sebe sama občas rozpačité výkony, hlavní postavy jsou obsazeny a podány s důvěryhodností, které ♫ hudba dodává mrazivě osudové napětí. Zlatá devadesátá, kdy trh dokázal legitimizovat cokoliv. Film, který by neměl uniknout pozornosti. 3-4* ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Drsny a filthy film, ktory by si zasluzil remake s lepsim reziserom, vacsim rozpoctom a mozno lepsie napisanym scenarom, ale so zachovanim atmosfery, pretoze dnes by tato tematika uz nevzbudila taky uzasny rozruch, kedze sme na nu svojim sposobom zvyknuti a uz sme videli a zazili vo filmovej tvorbe naozaj vsetko. Aj napriek svojej dlzke ma snimok do seba absolutne vtiahol a ten pocit, ktory vo mne zanechal po dopozerani sa da urcite opisat par slovami... Lutost, beznadej, radost z toho, ze mam taky lahky zivot a hlavne nemoznost pochopit, ze toto by naozaj malo byt zobrazenie reality. Nie v tom zmysle, ze by som to filmu neverila, ale v tom zmysle, ze je pre mna nepochopitelne, ze to tak naozaj je, pretoze viem, ze to tak je. Asi iba naivny blazon by veril, ze drogy, sex, prostitucia, kriminalita nie su "rakovinou" nasich "svetlych zajtrajskov". ()

Reklama

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl jako malej v televizi na ČT - Rovnou jsme si to nahráli na video. Tenkrát jsem na to dost čuměl že jsou tam samí buzeranti :D A nečekal jsem tak drsnej film z Prahy :D Je to fakt dost teplý :D Ale ty hlášky ve filmu jsou nesmrtelný :D Film vychází ze skutečných událostí, tak jak to v devadesátkách v Praze fakt chodilo. Největší zabiják v celym filmu je režisér gay porna Krysa (Kostas Zerdaloglu) :D Je to postava podle skutečnýho režiséra Pavla Rouska. Samozřejmě předtím v televizi jsem viděl co si tak pamatuju od režiséra Wiktora Grodeckého dokument Andělé nejsou andělé - Z roku 1994 - O pražských prostitutech. Když už jsme doma měli internet, tak jsem si našel na internetu jeho druhý dokument Tělo bez duše - Z roku 1996 - A podle toho právě natočil režisér Grodecki Mandragoru. To jsem ani tenkrát nevěděl že film je podle tohodle dokumentu. To je jasný. Mimochodem ve filmu je skutečný prostitut - Jmenuje se David Švec a ten právě vystupoval již ve zmiňovaném dokumentu. A co jiného může hrát David ve filmu než právě prostituta. Miroslav Čáslavka jako Marek, co uteče z domu, odcestuje do Prahy, setkává se s Davidem, stanou se kámoši a Marek poznává svět gay prostituce. Stane se jedním z nich a jde po cestě sebedestrukce. Jak už jsem zmínil režiséra gay porna Krysu - Kterého skvěle ztvárnil herec Kostas Zerdaloglu - Tahle jeho role je už dneska legendární - Úplnej magor na piku :D Hlášky typu - Potom chcete jenom vyhonit za patnáct, necháš se prcat do prdele co? No tak kurva to neni všechno! :D - Hezký herečky! Doufám že nemáte vyrážku na těch svých kokotech! :D Tak co otravuješ, běž do ledničky tam máš čokoládu, napij se! :D Kurva co tady děláte? Postavte si čůráky a jdeme na natáčení dělej! :D Honit! Honit! :D A takových hlášek je tam víc :D Miroslav Čáslavka co tady ztvárnil hlavní roli Marka, hrál v Řezníkově filmu Párty Hárd a tam hraje taky právě roli Krysy - Udělali z toho takovou parodii na postavu Krysy a to se mi moc líbilo, byla to prdel. V druhém díle Párty Hárder: Summer Massacre hraje sám herec Kostas Zerdaloglu ale Krysu tam bohužel nehraje, ale jsem moc rád že ho tam Martin Pohl obsadil :) Ve dvojce hraje zase Čáslavka Krysu. V Mandragoře a z čeho se mi fakt dělalo špatně, je scéna znásilnění Marka fakt slizkym nechutnym buzerantem Frantou (Jiří Pachman). Humus! :D Pavel Skřípal jako pasák Honza gay prostitutů byl taky dobrej. Stejně jako byl dobrej Karel Polišenský coby pasák Saša :D Taky měl dobrý hlášky - Vypadni ty zmrde nebo ti dám do držky že ti vypadne skleněný oko! Samozřejmě Jiří Kodeš v roli otce Marka byl fakt skvělej. V malé roličce se tam mihne i Eva Aichmajerová - Dnes příjmením Decastelo a ve filmu se jmenuje také Eva. Depresivní film o tom jak to v devadesátých letech v Praze fungovalo. Konec byl dost smutnej a drsnej. Film mě baví pořád i po tolika letech. ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Stydím se a omlouvám se, moc se omlouvám, ale do včerejšího dne jsem o tomto filmu neměla ani tušení. Klasicky nízké hodnocení filmu, který v našich končinách nemá obdoby a podle místních fajnšmekrů, nenašel moc pochopení ani u místních komentujících. Já si naopak hodlám tvrdit, že je to nejlepší - z českých filmů úplně nejlepší film o drogách a prostituci, který jsem kdy viděla. Dokonce je lepší, než My děti ze stanice ZOO. Kdybych nevěděla, že je to český film, nikdy bych tomu nevěřila, protože tak nepůsobí. Celých 130 Minut jsem seděla, jako přikovaná, vočadla jak zrcadla přes půl hlavy, ušadla napnutá půl metru od hlavy. Nečekaně silný, jak vizuální zážitek, který z toho filmu úplně tekl a já se nedokázala soustředit na nic jiného a po celou dobu jsem byla přilepená k obrazovce, tak má vážení a milí vypadat dobrý film, vtáhl a nepustil. Derpresivní atmosféra, omšelá zákoutí, předčasně vyspělí chlapci, s výrazem padlých andělů. Takhle má vypadat film o drogách a prostituci. Místní honorace, která tady Mandragoru kritizuje a vyzdvihuje např. Requiem za sen, ano máte recht, Requiem je opravdu oku lahodící a všichni jsou tam ti krásní milí mladí lidé s vizáží modelů, se kterými by jste se chtěli i kamarádit a i když tam týpkovi ufiknou ruku, tak pořád vypadá tak nějak neskutečně hezky. Tedy je to jinačí kafíčko, hnusné prostředí, chlapci, kteří opravdu vypadají,jako trosky je to surové, je to jadrné, takhle má prostě podle mě vypadat film s tímto tématem. Navíc nevím proč, místy mi to připomínalo takovou Nemocnici na kraji města ty staré silné díly. Jak dialogy, tak takovou tou komunistickou omšelou vizáží města. Pro mě je to naprosto dokonalý film s úžasně zvoleným hudebním podkladem. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Je docela těžké takovýto počin hodnotit. Vzbuzuje odpor a zároveň úžas. Zvlášť partner na něj po prvním zhlédnutí nemůže zapomenout a děsivé a tvrdě realistické scény se mu vybaví pokaždé, co slyší název filmu. Příběh je krutě syrový a popisuje devadesátá léta v Praze z té horší stránky. Čert vem nějaké podvody nebo mafiány. Mladí kluci se pod pasáky neváhají vrhnout do prostituce za vidinou balíku peněz a naprosto tím ztratili svoji důstojnost. Za klíčovou považuju scénu ve druhé polovině filmu, kdy se otec pokouší Marka hledat, ale osloví ho mladý kluk, který mu nabízí sex. Že ve filmu hrála spousta neherců, mi ani tak nevadí. O to víc působí film autentičtěji. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • David Švec byl do filmu vybrán z důvodu jeho zkušeností s drogami. (prometheusll)
  • Na začátku filmu přijíždí Miroslav Čáslavka do Prahy vlakem od Plzně - jede přes Vyšehradský železniční most směrem ze Smíchova k Vyšehradu. Zhruba po půl hodině však odpovídá Davidu Švecovi, že je z Přerova. (ČSFD)
  • Death/grindová kapela Demented Retarded vydala v roce 2001 demo s názvem „Mandragore“, kde můžeme jako intro slyšet úryvek z filmu Mandragora. (pornogrind)

Související novinky

Reklama

Reklama