Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkala, jak velkého čaroděje Merlina mohla nějaká běhna lapit do stromu. Teď už to vím - on byl velké ucho (doslova) vždycky! Pro kvalitu triků a některé zvláště "důmyslné" zápletky by svádělo říct, že se jedná o britské "Čarodějky", tahle serie má ale víc - a to totální dětskou hravost, jež se rychle přenese na diváky, kteří pak odpustí kdecos. A že se ti dva jmenují zrovna Artuš a Merlin považuji za docela příjemný bonus - slepě důvěřivý divák totiž čas od času podlehne vlivu svých prazážitků a může být jen příjemně překvapen, kam ho dovedou. ()

Marooned17 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mi ze začátku přišel prostě jako úplná faktografická blbost, nedávala tam spousta věcí vůbec smysl, ale nakonec to bylo úplně jedno. Je prostě totálně pohodový a hlavně neuvěřitelně zábavný a kvalitou šel stále nahoru. N2kolik hlavních postav jsem si opraavdu zamiloval. Další povedený seriál BBC. No a další dimenzi to dostalo, když jsem se v závěrečných titulcích nimoděk kouknul na jména a dozvěděl, že     dodatečnou hudbu ke 4. sérii složil Michal Pavlíček!!! Update po 5. sérii - tak to jsem nečekal, že to bude nakonec tak skvělé. Musím pochválit scénář, který se vyvaroval trapných momentů. Až na poslední díl, kde to teda ukončili podle mě hodně zbrkle a podivně. Dobrý komentář: Novoten. ()

Reklama

Drirr 

všechny recenze uživatele

Jakmile se někde moc často používá slovo "destiny", tak to zavání scénáristickým průšvihem. Tady si tohle slovíčko užijeme pomalu v každé druhé větě, ale přesto mě to baví. Důvod? Na nic si to nehraje, má to překvapivě sympatické a slušně zahrané postavy a dobrou atmosféru. Souboje jsou na slušné úrovni (teda když se zrovna nebojuje proti digitálním monstrům což je opravdu děs běs), sem tam se najde i pěkná holka (hlavně Katie "Keira" McGrath) a celkově to moc pěkně zabíjí čas. Takže proč ne. 55 % ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový klasický televizní návrat do devadesátek, včetně klasického televizního vizuálu, který tady ale neni vůbec na překážku, ba naopak, oproti všem těm současným vyhlazeným, rádoby špinavým fantasy světům je tento návrat o pár let zpět docela příjemné osvěžení. A to hlavní, co si z toho pak člověk odnese je to, že by bylo fajn, aby svoje mýty a legendy zpracovávali vždy dané národnosti, nebo aspoň někdo s přehledem o dané kultuře, protože potom to pak také vypadá, a ne jak když na Netflixu někdo jede klasickou pracovní osmičku bez zájmu o danou mytologii (Zaklínač...). Artušovská legenda je asi filmovým fandům známá skrz naskrz, v tomhle ohledu tak asi ani Merlin nenabídne nic nového, ale je fajn zas vidět nějaké to fantasy, kde tvůrci přistupují k postavám a příběhům s respektem a zároveň dokážou díky scénářům navnadit na sledování dalších dílů. ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Známá legenda v úplně novém podání. Vztahy i postavy jsou v jiných vztazích, než jak jsme zvyklí. Merlin je mladý sluha prince Artuše - místo starého kouzelníka, starajcího se o sirotka. Trošku víc mě zarazil postava Guinevere, ze služky budoucí královna? To je jak z červené knihovny. A Morgan už není nevlastní sestra ale jen chráněnka krále Uthera Pendragona (asi by to bylo podle bbc trochu incestní). Jinak ale samotný děj, odehrávající se v překrásném anglickém hradě (jestli Kamelot někdy existoval tak 100% nevypadal takhle :) mě velmi mile překvapil. Merlin překonává všemožné nástrahy i s pomocí vychytralého draka a zároveň se své kouzelnické schopnosti snaží utajit. Občas už mě docela štvalo, že všechno musí odřít sám a nikdo mu neřekne ani děkuji, ale snad se jednou dočkáme. Dost mě taky překvapilo kolik černochů se pohybuje na královském dvoře, nechci, aby to špatně vyznělo, ale myslím, že v tu dobu by je asi spíš zabili, než aby je přidali ke šlechtě. Jinak hlavní herecká dvojce je výborná, a také souhlasím se 01Zuzana10, že Katie McGrath je kopie Keiry Knightley, Katie je ale ta hezčí. ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Jméno seriálového archiváře Geoffreyho z Monmouthu (Michael Cronin) je shodné se jménem skutečného autora literárního díla "Dějiny králů Británie" - jednoho z nejvýznamějších britských literárních děl, z nichž pochází i legenda o králi Artuši. (Conspi)
  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)
  • Hlavní rekvizitou pro seriálový Kamelot se stal francouzský hrad Château de Pierrefonds, umístěný severně od Paříže v provinční oblasti Oise. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama