Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (435)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kradeným autem to začalo (Runova dcera/Voříšková), kradeným policejním autem (Runa/Trojan s Ferinčákem/Dyk) to končí. Pokud se Šímová/Geislerová nechá opít čajem, pak já tedy ne. Za nepovedený třetí díl jen průměr. A to jsem po Noci hadů myslel, že k plánovaným čtyřem hvězdičkám budu přihazovat. Úvodní díl působil opravdu mysteriozně, jenže ve Vražedném kódu byl hlavní pachatel označen opravdu tak polopatisticky, že jsem pouze přemýšlel, která ze dvou Runových žen (přítelkyně/Schneiderová, nebo dcera) bude poslední obětí. Bránu nebes jsem vůbec neměl otevírat, nezkazil bych si zážitek. Stíhání alkoholika – komisaře Sumary/ Dvořák, který pije čaj; policisté, již sledují Majora Zemana; a překonávání nově se rodících překážek při snaze získat kříž (dvoje zamčené dveře, zaheslovaný trezor…), to byla parodie na způsob Kameňáků… Prostě prvomájová ďábelská noc byla pekelně ulítlá, zbytečně natahovaná. Čekal jsem už jen na to, kdy si Runa s Ferinčákem (jako otec a ženich) potykají a domluví datum svatby:-) Herecky a režijně na úrovni, ale scénář pokulhává… Škoda, že film nebyl dvoudílný s méně krkolomnějším scénářem. Takhle to není o moc zajímavější než dětská podívaná Maharal. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

perfektní důkaz toho,že češí jsou televizní mistří.co českému tvůrci nejde v kině,to mu jde na televizní obrazovce.za malý rozpočet,velké překvapení.kriminální horor,se skvělými herci,parádní lokace okolo chrudimi a vynikající režie jiřího stracha,který je bez pochyb největší nadějí umírajícího českého filmu.víc takových filmů do kin a třeba se zvedne naše prestiž. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Počáteční minuty ve mně poněkud rozdmýchaly nedůvěru, ať už kvůli tomu nechutně umělému hadovi, „srážce“ s náklaďákem (ať už byla nebo ne, to odpadnutí bylo nepěkně teatrální) nebo těm pánbíčkářům. Ovšem od chvíle, kdy nastoupil na scénu Dvořákův Sumara, chytla Ďáblova lest šťávu a začala mě hodně bavit. A to vlastně téměř po celou dobu všech 3 dílů, a to především díky výbornému castingu/herectví hlavních představitelů (krom Dvořáka také Trojan, Geislerová, Štěpánková atd.), pořádné dávce napětí, všudypřítomnému mysterióznu (které dokonce dalo i zapomenout na fakt, že je mi jinak tahle tématika úplně cizí), stále se rozšiřující sestavě podezřelých (člověk sice tuší konkrétního pachatele docela brzo, ale stále si není zcela jistý, jestli a kdo v tom jede s ním), no a v neposlední řadě občasnému humoru (do něhož jde zahrnout i tu zlomyslnou spztku na samotném konci, která mě upřímně rozesmála). Na druhou stranu, člověk musí přijmout skutečnost, že Ďáblova lest obsahuje i fantasy prvky (což každému nemusí být po chuti) a pak také přimhouřit oči nad některými slabšími místy (kupříkladu nad takovými, kdy jdou vrchní kriminalisté do všeho zásadně sami, bez toho aby si s sebou vzali alespoň 1 „pěšáka“ na krytí). Ve výsledku je to tak na rozmezí 3/4*, ale vzhledem k tomu, že u mě převládají pozitivní dojmy, zvolím vyšší variantu. „Prosím tě, co jsi tím chtěl dokázat?“ – „No když sem slyšel ty blbosti, tak sem se neudržel, no.“ – „Jaký blbosti? Víš jak je Součková známá? Dokonce přednáší i v cizině.“ – „Čím větší volovina, tím větší úspěch.“ ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mno, už druhý díl byl krajně podezřelý úžasnými teoriemi o 11.9.2001 jako dílu Ďáblově, třetí pak v nastolené linii uspokojivě pokračuje a míchá to nejhorší ze Šifry mistra Leonarda a satanských hororů. Zatímco v prvním díle to začínalo jako docela slušná a atmosférická kriminálka, poslední půlhodinu už nešlo sledovat bez mírného pochechtávání. Záhadolog Vašíček se opravdu vyřádil. Škoda, natočené je to slušně. Největší záhadou zůstává, co maj všichni na tom vořechovi. P.S. Alonsanfan: Dík za odkaz. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

První část velmi stylová krimi, druhá je laděná již více mysteriózně i když místy nadsazená a třetí? Třetí tomu nasadila "volskou" korunu. O třetí části lze říci, že překonala všechna má nejhorší očekávání. Tohle už nebyla krimi ale místy prachsprostá mysteriózní nesmyslnost, která zapáchala Hollywoodem. Hodnocení (hodnotím způsob zpracování) jsem snížil ze čtyř hvězdiček (po zhlédnutí dvou dílů) na tři (po třetím dílu), tedy pouze o jednu a ne o víc a to díky především velmi dobrým všem hereckým výkonům a skvělé kameře. Volba rozdělení do tří dílů a ne více byla nanejvýš správná. Udržuje v paměti obsah předcházejících dílů a diváka neodradí. Díky Jiří Strachu, ale příště už jen opravdu krimi a když s nádechem mysteriózna, tak jen s nepřehnanou špetkou. Překořeněný guláš je také hůře stravitelný. Když "krimi" v označení žánru, tak "krimi" i obsahem. Mysteriózní prvek krimi jistě prospěje, ale jen v přiměřené dávce. A hlavně pěkně po našem!! V tomto ohledu byl BrainStorm určitě lepší. Přehnaných mysteriózních nesmyslů nám nabízejí naše komerční TV víc než dost. Držím palce, Jiří Strachu. SPZku SAT-666AN chápu jako otevřený konec .... :-) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Pivovar Chrudimský lev neexistuje, nicméně chrudimští o obnově městského pivovaru uvažují. (rakovnik)
  • V hebrejštině je každé písmeno skutečně zároveň číslem. Jejich hodnotu se A. Vašíček snažil co nejvíce zachovat (u souhlásek to platí na 100%), ale malé úpravy byly pro potřeby seriálu nezbytné, především kvůli zjednodušení a srozumitelnosti. Ve staré hebrejštině se totiž nepsaly samohlásky: písmeno A, alef, se vyskytovalo jen výjimečně. Písmena O,U a W nahrazovalo V, které má číselnou hodnotu 6. Jméno slunečního démona Sorath, které vyšetřovatelé najdou v jeskyni, se v hebrejštině psalo jako SVRTH. Když sečteme číselnou hodnotu jednotlivých písmen: S (60) + V(6) + R(200) + Th (400) dostaneme také 666. (artcha)
  • Zaniklé klášterní budovy Podlažického kláštera se nacházely jižně od kostela na dnes prázdné ploše. Archeologické průzkumy zde proběhly již v letech 1834 a 1908–1909 se souhlasem biskupů Karla Hanla a Josefa Doubravy. Při dalším průzkumu v roce 2004 bylo nalezlo šest desítek mužských, ženských a dětských hrobů. Zůstává nejasné, proč byly ženy a děti pohřbívány v benediktinském mužském klášteře. Právě toto mysterium scenáristu Vašíčka přivedlo k napsání „Ďáblovy lesti“. (sator)

Reklama

Reklama