Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (550)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sentiment Falconerových vzpomínek i náhlého vzplanutí na prahu naprosté a zničující samoty je přeci jen ve výsledku snesitelný i v mezích možností sugestivní. Fordův snímek by potřeboval méně módního návrhářství a více poetičnosti. Pro všechnu vizuální aranž a učesanost totiž Fordovi před kamerou paradoxně poněkud uniká to, čeho v sobě má Firthův hrdina na rozdávání – impulsivnost, nadhled a neokázalou tragiku. Jakoby se skutečný člověk potýkal s nažehleným manekýnem a síla příběhu mezi tím vyvanula do plakátové strnulosti. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Režisér Tom Ford se ve svém režijním debutu věnuje tématu homosexuality. Colin Firth ztvárňuje vysokoškolského profesora literatury, který se vyrovnává se smrtí svého přítele. Je například zajímavé nakolik se snaží film homosexualitu skrze jeho postavu potlačit a přesto její přítomnost stále latentně zaznamenávat. Vedle explicitních zobrazení či jasně definovaných homosexuálních hodnot se zde bisexuální povaha hlavního hrdiny charakterizuje už samotným designem snímku – jeho vizuální uhlazeností, pečlivě komponovanými saturovanými záběry, využitím kostýmů i dekorací. Místy to však působí až jako módní přehlídka určitého životního stylu, která neustále klouzá po povrchu. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dá se říct, že nebýt Colinovi nominace na Oscara, tak mě tento film zcela mine. Naštěstí se tak nestalo a já mohl prožít něco nevšedního. A v čem že je tento snímek výjimečný? Především tím, že hlavní postava (která je gay) není karikaturou. Není to ani přehnaný slušňák (jako Tom Hanks v Philadelphii) ani nějaký blbeček (většina komedií, kdy gayové jsou spíše těmi šašky). Zde je postava Colina Firtha naprosto reálná, je to normální člověk, kterého byste možná ani netipli na gaye, kdybyste jej neznali. Mimochodem, Colin podal opravdu obdivuhodný výkon a nominaci si určitě zasloužil. A co dál? Julianne Moore byla i na malém prostoru skvělá a okouzlující a Tom Ford odvedl skvělou práci. A Single Man je opravdu skvělý snímek, který si určitě ještě pustím (a to říkám jako chlap, který se řadí do té 96% většiny :-)) ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek. Je hrozné, když někdo ztratí to, co ho celý život naplňuje. Colin Firth předvedl opravdu úchvatný výkon. Úplně jsem se do něj vžila stejně jako do celého děje, který mě pohltit a nutil mě zapojit mozek. Julianne Moore je pro mě ohromná herečka, která mě vždy upoutá a něčím překvapí. Škoda jen, že tam Matthew Goode moc nebyl. Jediné co bych vytkla je ten nejmenší chlapský zadek co sem kdy viděla, který vlastní Nicholas Hoult, který byl extrémně přeslazený - což je mínus. Něco mi tady chybělo, nevím co, možná nějaká větší akce, nebo trochu jiná atmosféra, ale i tak kvalitní film. A ještě musím pochválit vynikající konec! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mohol by som si povzdychnúť: Predvčerom film o démonoch, včera o homosexuáloch, čo ma čaká dnes? Lenže v tých zážitkoch je veľký rozdiel. Keď z Constantine odstránim démonov neostane takmer nič, pretože výkony Keanu Reevesa a Rachel Weisz sú iba štandardne dobré. Ak by som však vyextrahoval homosexuálny motív zo Single Mana, získam nielen vynikajúci film o osamelosti, ale aj film s neuveriteľným výkonom Colina Firtha a prenádhernou hudbou, pri ktorej som chvíľami privieral oči, aby som si ju vychutnal. Lenže homosexualitu z tohto filmu vyňať nemožno, pretože nie je prítomná iba v príbehu, ale aj v jeho celkovom výtvarnom poňatí. A to je bariéra, ktorá je pre mňa neprekonateľná. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (22)

  • Kniha Trumana Capota "Snídaně u Tiffanyho" se ve filmu neobjevuje náhodou. Capote se při psaní "Snídaně" inspiroval dílem Christophera Isherwooda, autora předlohy filmu, konkrétně titulem "The Berlin Stories". Ve filmu se často mluví i o Aldousi Huxleymu, který byl Isherwoodův blízký přítel. (JayZak)
  • V knize (která byla předlohou k filmu) je hlavní postava nazývána jenom křestním jménem - George. Teprve scénář mu dal celé jméno - George Carlyle Falconer. 'Carlyle' je zároveň druhým jménem režiséra Toma Forda a 'Falconer' je příjmení Fordova prvního milence (ilustrátor Ian Falconer) a také značka slunečních brýlí, které vyrábí Fordova společnost. (Martinibaby)
  • Tom Ford nútil Colina Firtha používať pri natáčaní vôňu Creed Bois du Portugal aftershave, pretože veril, že mu to pomôže dostať sa do postavy Georga Falconera. (jofffo1)

Reklama

Reklama