Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Právě po roce se americký profesionální závodník Michael Delaney vrací na závodiště ve Francii, kde byl během závodu trvajícím 24 hodin těžce zraněn. Při prohlídce místa si uvědomuje silné sympatie k Lise Belgettiové, vdově po jezdci, který tragicky zemřel při stejné nehodě. Přestože se Delaney dlouho vzpamatovával z řady těžkých zranění, znovu usedá do svého oblíbeného vozu značky Porsche. Také v tomto závodě Le Mans přitom jde hlavně o souboj a prestiž dvou největších automobilových „stájí" firem Ferrari a Porsche... Hlavní roli v akčním snímku režiséra Lee H. Katzina ztvárnil hollywoodský herec Steve McQueen, známý z řady úspěšných filmů (Sedm statečných, Velký útěk, Motýlek, Bullittův případ a Útěk). Jistě je vhodné připomenout, že také sám závodil a vyzkoušel i obtížný okruh Le Mans, kde se již v té době často jezdilo rychlosti překračující 320 km za hodinu. Film zaujme fascinujícím pohledem do světa automobilových závodů a jeho zákulisí (kameru vedli René Guissart Jr. a Robert B. Hauser), stejně jako autentickými místy závodu. Působivou hudbu k filmu napsal známý francouzský skladatel Michel Legrand. (Česká televize)

(více)

Recenze (259)

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Le Mans - automobilový závod, jmenuje se tak. McQueen ve filmu nebojuje s těžkou nemocí, neřeší rodiné křivdy, neprožívá dobrodružství v poušti, na lodi, v letadle, dokonce ani nehasí mrakodrap, jednoduše se závodí. To na okraj pro ty co jim scházel scénář. Natáčení prosadil McQueen, sám velký automobilovým nadšenc a závodník. Obdiv pak zaslouží střih a především excelentní kamera, jakou tvůrci rychle, zběsile a spol, s jejich ubohým digitálním divadýlkem, můžou jen tiše závidět. 90% ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Jó, tak tenhle film vidět na plátně, promítán 70mm projektorem se skutečně vyplatilo. Věřím, že pokud na to kouknete doma na noťasu, asi z toho nic moc mít nebudete, ale v kině to bylo skutečně o něčem naprosto jiném. Prvně jsem si myslel že z toho randálu ohluchnu, hlasitost jedoucích aut byla neuvěřitelná, díky Bohu, že to potom trošku ztišili. Nejedná se moc o film který má překvapit svým propracovaným příběhem, ani ničím jiným filmařsky profesně dokonalým. Má to diváka příblížit do místa nějakého dění. V tomhle případě do Francouzského Le Mans. Velmi pěkně zpracovaná kamera, která diváka po celou dobu spolehlivě udržuje v obraze. Film pro mě splnil svůj účel. ukázal mi téměř do detailu, jak v 80 létech takový závod vypadal. A musím říct, že nervozitu řidičů z okruhu jsem pociťoval ještě hodinu po projekci! 80% Viděno v kině na festivalu 70mm filmu KRRR!. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Mám z Le Mans podobný pocit jako jiní tříhvězdičkoví hodnotitelé. Po technické stránce luxusní podívaná, spousta parádních záběrů, psychedeličtější sedmdesátková střihová skladba. Jenže téměř úplná absence příběhu dělá z Le Mans spíše dokumentární film, o jehož postavách se ale v podstatě nic nedozvíme. Je tedy dost těžké se nějaké z nich chytit a prožít film spolu s ní. 6/10 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušný závodní film, ve kterém exceluje charismatický Steve McQueen. Jelikož byl obrovským fanouškem aut, tak tohle byl jeho životní sen, natočit film z prostředí jednoho z nejslavnějších automobilových závodů. Od filmu jsem dostal, co jsem očekával, ale trochu jsem postrádal nějaký hlubší příběh a tím pádem jsem nemohl snímek docenit plným počtem hvězdiček. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Naprosté zklamání,těšil jsem se na filmovou lahůdku,ale dostal jsem zdlouhave servīrovanī bez chuťi. Záběry závodu jsou na dobu vzniku obdivuhodné,zároveň je to v zásadě jen o té jízdě a vytváření až umělého napětí mě nebralo. Ve výsledku jsem se hrozně nudil, všechny postavy mi byly jedno a jediné, čemu jsem fandil,bylo to,aby film už skončil. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (25)

  • Steve McQueen pre film Le Mans založil vlastnú produkčnú spoločnosť Solar Productions (SP), ktorej prvým krokom bolo, že v roku 1969 sa vypravila do Francúzska, aby tu pri skutočných pretekoch 24 hodinovke Le Mans 1969 natočila cez 10 000 metrov filmu a okrem toho získala prvé skúsenosti, či je reálne nakrúcať za takýchto podmienok. Zistila že je príliš prachu v depe, vyblednuté farby v boxoch a v noci málo osvetlená trať. Preto ďalší rok, pár týždňov pred ročníkom 1970 prišla do Le Mans výprava Solar Productions, aby k veľkej radosti usporiadateľov zadarmo vybudovala a vydláždila nové depo, prefarbila boxy a presvetlila niektoré nočné úseky. (pravo)
  • Po skutočných pretekoch Le Mans v júni 1970 nasledoval týždeň na odpočinok, a potom začal ten “McQueenov Le Mans“, doprevádzaný množstvom ťažkostí. Plagáty, inzertné plachty a tabule sa odsťahovali na ďalšie preteky, a tak SP museli zohnať od najrôznejších firiem náhrady.Ďalším problémom bol hmyz, ktorý v júnových pretekoch zvykne mohutne znečisťovať prilby, chrániče i autá. Už behom prvých týždňov nakrúcania však všetky mušky zmizli. Museli sa teda dovážať a rozmetať na potrebné miesta, aby účastníci vyzerali, akoby ich „nazbierali“ v rýchlosti 300 km/h. (pravo)
  • SP okrem toho najali skutočných usporiadateľov pretekov, skutočných policajtov, skutočných novinárov z International Racing Press Association, najali i časť divákov z pretekov, ktorí zostali divákmi i pre nakrúcanie – celkom 1500 ľudí! (pravo)

Související novinky

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama