Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Právě po roce se americký profesionální závodník Michael Delaney vrací na závodiště ve Francii, kde byl během závodu trvajícím 24 hodin těžce zraněn. Při prohlídce místa si uvědomuje silné sympatie k Lise Belgettiové, vdově po jezdci, který tragicky zemřel při stejné nehodě. Přestože se Delaney dlouho vzpamatovával z řady těžkých zranění, znovu usedá do svého oblíbeného vozu značky Porsche. Také v tomto závodě Le Mans přitom jde hlavně o souboj a prestiž dvou největších automobilových „stájí" firem Ferrari a Porsche... Hlavní roli v akčním snímku režiséra Lee H. Katzina ztvárnil hollywoodský herec Steve McQueen, známý z řady úspěšných filmů (Sedm statečných, Velký útěk, Motýlek, Bullittův případ a Útěk). Jistě je vhodné připomenout, že také sám závodil a vyzkoušel i obtížný okruh Le Mans, kde se již v té době často jezdilo rychlosti překračující 320 km za hodinu. Film zaujme fascinujícím pohledem do světa automobilových závodů a jeho zákulisí (kameru vedli René Guissart Jr. a Robert B. Hauser), stejně jako autentickými místy závodu. Působivou hudbu k filmu napsal známý francouzský skladatel Michel Legrand. (Česká televize)

(více)

Recenze (259)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Dokonalý klukovský zážitek v panoramatickém kině! Zleva doprava, zprava doleva...no oči a hlava mě šly potom šejdrem. Dokonalé zachycení atmosféry slavného automobilového závodu. Velice působivá je scéna startu, kdy McQueenovi buší srdce jako zvon.Minimum dialogů, ale za to maximum závodů. Vše umocněno působivým střihem, zvukem a v neposlední řadě hudbou Michela Legranda. A Steve McQueen, sekáč každým coulem. Nádhera! P.S. Ani se nechce pomalu věřit, že nebyl pořádný scénář. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Závod je život, vše před ním i po něm je jen čekání"   Steve McQueen si tímhle filmem patrně splnil vlastní sen a spojil dva světy, které miloval, filmový a svět automobilových závodů.  A na výsledku je to znát, je to totiž JEHO film. Kromě aut v něm totiž hraje už jen on a to chápu, nemusí každému sednout. Já mám pro jeho minimalistický, silně chlapský, styl hraní slabost.  Nemusí nic říkat, a přesto sdělí mnohé. Příběh o závodníkovi tělem i duší, který na dráze zkrátka a prostě žije. Jeho vidinou však není ani tak vítězství, ale ta soutěž, to klání a poměřování sil, to mu dává onen pocit života. Závěr, kdy se Delaney zdraví se Stahlerem z Ferrari mi dává za pravdu. Kdo má rád tiché filmy, přijde si tu na své, slova opravdu nejsou třeba.  Nechci pak srovnávat s tematicky podobným Grand Prix, poněvadž jejich filmová řeč je vlastně neslučitelná, byť na dráze by si všichni protagonisté jistojistě rozuměli.  Zážitek pro mne opět pětihvězdičkový. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Akýsi hraný fikčný dokument, alebo fikčný dokumentárny hraný film z pretekov v Le Mans. Prvý dialóg som zaregistroval myslím až v 37. minúte. Jedná sa o určitý experiment, ale asi najviac chápem Le Mans ako sebaprezentáciu Stevea McQueena a jeho najväčšej záľuby, závodenia. Nie je to primárne výhrada, ale aj najdlhšie reklamy predsa len trvajú kratšie, ako 106 minút. Niektoré scény sú fantasticky nakrútené a zostrihané, ale bez príbehu to akosi nie je ono. Každopádne skvelá príručka pre súčasných televíznych strihačov a kameramanov, pripravujúcich prenosy F1. By the way, prečo nenatočil podobný film aj Paul Newman? Alebo o ňom len neviem? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen v docela známém sportovním dramatu o jednom z nejslavnějších závodů světa. 24h Le Mans je závod jako žádný jiný a Lee H. Katzin viditelně chtěl výjimečné prostředí předvést divákovi se vším všudy. Výborná kamera často dodávající pocit "sezení v autě vedle řidiče" je podtržena dokonalým automobilovým ozvučením. Bohužel jinak film nepřináší vůbec nic. Příběh je na úrovni ničeho, sledujeme jednoho jezdce jak jezdí a vzpomíná na svou havárii, při které zemřel manžel jedné ženy, kterou opět potkává na letošním ročníku Le Mans. Tento příběhový nedostatek se těžko kompenzuje, protože se z filmu stává opravdu čistě snímek pro milovníky tohoto závodu a závodních automobilů obecně. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (25)

  • Stevu McQueenovi (Michael) na tomto filmu velice záleželo. Byl pro něj částečnou náhradou za Den šampiona, snímek ze stejného prostředí, jehož natáčení bylo ukončeno kvůli zdržení proti Grand Prix (1966). (Lina)
  • Michael Delaney (Steve McQueen) ve filmu poprvé promluví po více než 30 minutách. (Chrustyn)
  • Pri nakrúcaní nechýbali ani dramatické okamihy, keď sa neplánovane vznietilo Ferrari Dereka Bella v rýchlosti cez 300 km/h a Bell vyviazol len s ľahkými popáleninami. Keď zasa Porsche 917 s Davidom Piperom vyletelo z trate práve v mieste, kde sa v r. 1969 zabil John Woolfe, a rozlomilo sa na dva kusy, nikto neveril, že by to Piper mohol prežiť. Prežil, ale prišiel pritom o nohu. Výťažok z prvého dňa premietania Le Mans na celom svete mu bol venovaný ako odškodné. (pravo)

Související novinky

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama