Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 4
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Videa (40)

Trailer 4

Recenze (184)

Unnamed 

všechny recenze uživatele

Skvělá výprava, kostýmy a troufám si říct, že i herecké výkony byly poměrně dobré. Na druhé straně pak ale ležely scénář a povrchní psychologie postav - málokdy člověk zažije tolik zjednodušování a momentů, které mu hlava nebere. Nejčastější situace: v nějaké scéně se TAJNĚ setkají dvě strany, nikdo je nevidí, ani oni pomalu nevěděli, že se mají setkat... v další scéně se pak o tom všichni ostatní okolo baví jako o jasné věci... nebo se něco opět beze svědků přihodí, další den o tom mluví celý Řím! Kdyby to byl seriál pro děti, mohu takové zkratky brát, tady je to ale vážně k smíchu (nebo pláči, vyberte si sami). Nedělám si srandu, není díl, kde by nebyl alespoň jeden moment, kdy bych nad tím nekroutil hlavou. Vraždy lidí se očividně taky neřeší (je to jak v nějaké old-school hře, zabiješ, schováš se za roh a vše je v pohodě). Beru, že to bylo jednodušší a pro ústřední děj by to vysvětlování nehrálo sebemenší roli, pro mne to ale vyznívalo jako lenost tvůrců dát si práci se zdůvodněním - jen chtěli aby se to stalo. První dvě série jsou i přesto dobře sledovatelné - vždy první díl a druhá polovina série, protože mezitím je spousta zbytečné a nudné vaty. Třetí série je pak už jen smutné divadlo, kde se herci snaží, ale dialogy, děj a psychologie jejich postav jsou natolik otřesné, že mi herců bylo až líto.1. série - 4*, 2. série - 4*, 3. série - 2* ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

V době, kdy Tudorovcům běžela poslední sezóna, se Showtime chopila dalšího kontroverzního "rodinného dramatu" ze středověku. Vzhledem ke své proslulosti, plné nájemných vražd a smilstva, by se dalo říct, že i seriál bude velmi odvážným počinem (jakožto kabelová televize si to mohla plně dovolit). Jenže The Borgias je z většiny času nezáživným politickým pletichařením, kterým sice již oplývali zmiňovaní Tudorovci, ale oproti nim, se zde stále jen mluví a skutek utek.... To se týká první série - druhá série se ale naplno rozjíždí a mě konečně pohltila, že jsem se na nové díly těšila stejně tolik jako na nový Game of thrones. Obzvláště se v druhé sérii mohl konečně více projevit Juan Borgia:) ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Pomalý rozjezd, docela dlouho mi trvalo, než jsem do seriálu pronikl. Postavy slibovaly mnohé, ale stále jsem měl pocit, že se seriál teprve rozjíždí, což se v dalších sériích i potvrzuje. Hodnocení série: 3,5/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Dojmy jdou strmě nahoru. Za herecký výkon Jeremyho Ironse bych dával Oskara, ten chlápek mě svými gesty a herectvím neuvěřitelně baví. Příběh se začíná více a více zamotávat, Borgiové začínají pořádně intrikovat. Hodnocení série: 4,5/5 --- TŘETÍ SÉRIE --- Třetí závěrečná série byla zároveň sérii nejlepší. Svatý otec Rodrigo Borgia ustupuje do pozadí a hlavní slovo tentokrát dostává chladnokrevný Cesare, který nadobro přestává motat se kolem a začne využívat svého potenciálu zděděnému po otci - vrhne se do války. Největším nedostatkem této série je tedy fakt, že seriál dostal z ničeho nic stopku a tak již tak nějak tradičně končí v tom nejlepším. Poslední epizoda 3. série byla ovšem více než důstojným zakončením - typicky Borgiovsky mrazivým. Hodnocení série: 5/5 ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Když zvážím fakta, že výborné kostými ještě nedělají výborný seriál a že náboženství, papež, církev apod. jsou témata pro mě dost nezajívamá, tak i přes to, že jsem pro každou špatnost a tady je jich celkem dost - promyšlené intriky, úplatky, vraždy, smilstva atd. a i přes Jeremyho Ironse, který je surpvý se dostávám "jen" na lepší 3 hvězdy. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Přesně takový snímek mi chyběl. Seriál nebo film, který ukáže křesťanskou církev takovou, jaká je a jaká vždy byla. Co na seriálu obdivuji je ta nenucená snaha církev jako takovou a fungování papeže nějak pošpinit. Seriál ke všemu přistupuje velmi přirozeně, nenutí diváku špínu schovanou pod církevními koberci, stejně jako shovívavost a lidskou povahu papeže Borgi. Kdyby tu byla snaha církev pošpinit a ukázat její zvěrstva v dějinách lidstva, pak by na to tenhle seriál nestačil a jestli i proti tomuto snímku církev vystupuje negativně, pak by měla být ráda, že to někdo nevzal opravdu hodně skutečně a syrově. Církev jako největší zlodějská a vraždící organizace fungující legálně několik stovek let, je jedinou organizací, která kradla, podplácela, znásilňovala a zabíjela naprosto legálně a s tím vším funguje naprosto bez problémů dodnes. Špinavci, vrazi, pedofilové schovaní pod církevním oděvem. BORGIOVÉ nenásilnou podobou ukazující církevní špínu a stejně tak její sílu a milosrdnost. Papež Borgia ač zlý a nemilosrdný vůči chamtivosti a korupci, se díky stejně špinavým praktikám dostal na papežský Svatý stolec . Pro církev kontroverzní, pro mě osobně ještě hodně milosrdné pojetí. Jeremy Irons zahrál papeže Rodriga Borgiu naprosto dokonale a vůbec si neumím představit ve stejné roli někoho jiného. Tenhle již dnes trochu opomíjený herec ukázal v čem je jeho síla a to v reálném pojetí role. Po J. Ironsovi mě dostal Sean Harris jako zabiják Micheletto, podobné ztvárnění role jsem dlouho ve filmu nezažil. BORGIOVÉ nám tedy ukazují pravdivou stránku církve, nesnaží se jí pošpinit ani chválit, ale ukazují nám běžný svět církevního života. Snad je tu spíše než touha pošpinit viděna mírná obava a seriál je spíše k některým momentům shovívavější, než by bylo milo. Za mě tedy určitě patří tenhle počin k těm nejlepším historickým snímkům jak mezi filmy, tak seriál dohromady. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Některé prameny poukazují na Lucreziu Borgiu jako na travičku. Dnešní historici se však vesměs shodují na tom, že důkazy, které by toto dokazovaly, neexistují. Zároveň poukazují na skutečnost, že přídomek travička jí byl přidán těmi, kteří rodinu Borgiů nenáviděli. (Nach)
  • Po príchode do Talianska si Rodrigo Borgia zmenil meno. V Španielsku sa volal Borja, ale kvôli tomu, že vo vtedajšom Vatikáne bola obrovská prevaha Talianov, nechal sa premenovať na Borgia. (vander19)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama