Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. červen 1941. Západní hranice Sovětského svazu. 3:15 hodin ráno. Začíná jedna z největších operací druhé světové války, operace Barbarossa - německý útok na Stalinovo impérium. A právě v těchto dnech se odehrává příběh obyvatelů města Brest, které se stane cílem prvních útoků wehrmachtu. Sověti se ale drží v místní pevnosti. Jak dlouho vydrží? Brest se tak stane místem hrdinného odporu. (Thomassi)

(více)

Recenze (191)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Koľko bolo takýchto márnych bitiek na oboch stranách. Vopred prehratých, a ľudia predsa len nezostali letargickí a išli do toho. Do poslednej minúty sa nevzdať. Krutý a smutný príbeh, ale neskutočne kvalitne natočený. Výprava, triky, kostýmy, masky, muzika, herci a samotná réžia ... naozaj všetko na jednotku ... akoby ste v Breste boli s nimi. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Schematicke postavy (superkladni Rusi vs. ultrasvine Nemci), predvidatelne mikrozapletky (nielenze viete kto zgegne, ale ani nie je problem odhadnut kedy a ako) a natolko pateticka atmosfera, ze to vobec nefunguje (ale nastastie mieru, kedy by to bolo trapne, neprekrocili). Na druhej strane velkym plusom je prekrasna kamera s nadhernymi dlhymi najazdami a spickova technicka stránka. Bohuzial ani samotne boje film od nudy nezachrania, lebo minimalne od polovice filmu to zacina posobit strasne monotonne a vy sa len modlite, aby nastal koniec. 4/10. ()

Reklama

Peytl 

všechny recenze uživatele

Válka je neřád, to je zkrátka fakt. Žádná smyšlenina, nebo přeslazená limonáda o milujících se debilech, pobíhajících mezi břízkami. Pak si člověk váží toho, že máme " hen ten mier ". Já být v kůži mladého vypravěče, tak se prochčiju jak sněhulák strachy. Film samozřejmě viděn ruskou optikou, ale díky tomu je možná i zajímavější. Není to Křižník Potěmkin ani Alexandr Něvský, ale vyhnout se hrdinnému patosu a jiných gerojských scén je naprosto nevyhnutelné i tady, už proto, že se určitě nějaké udály. Germánci z Wehrmachtu jsou vystajlovaní jak Saruman, neskutečně vyzbrojení a krvelační. Oproti tomu Ivánci jdou do nich holýma rukama, s čepicí místo helmy a občas s garmoškou. Njn, jenže blbost to není... spíš je to tragický a smutný, úplná beznaděj. Film má super odkoukanou spielbergovskou kameru, bezvadný záběry například letadel, super. Celkově dost povedený válečný film, dal bych 5, ale to by museli Rusáci dát árijcům na prdel už tenkrát v Brestu. P.S. Při natáčení tohoto filmu nezemřel žádný Američan. Záhada. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mně nestalo, abych z nějakého válečného filmu byl tak nadšený, jako právě z Brestské pevnosti. Přiznám se, že tento německý pogrom v okolí města Brest jsem nevěděl, ač je to jedna z nejvýznamnějších událostí běloruské historie druhé světové války. Alexandr Kott nicméně udělal výpravu takovou, že srovnatelná by mohla být snad jenom se Zachraňte vojína Ryana. Samozřejmě si ani zde Rusové nemohli odpustit pár patetických momentů, jako třeba, že opravdu hodně silně dávali najevo, jak moc velkým problémem byl nedostatek zbraní. Lidé pak hrdinsky pochodovali na smrt a nezacukli ani koutkem oka, že by chtěli změnit něco ohledně toho, že jsou v první linii a nemají ani zbraň. Místy chybělo místo pro logiku, ale dá se to odpustit. Kór v tak velkém filmu. Každopádně nejenom efekty, ale i pohled dítěte dělá z tohoto filmu místy až strašidelný příklad jednoho válečného momentu, který je tu popsán víceméně dopodrobna. Nemám, co bych víc dodal. Válečný film, co je tak na půli cesty mezi psychologickým válečným filmem a čistým válečným filmem plným výbuchů. Přesto ale oboje dělá tak dobře, že se těch 138 minut nedokážete přestat koukat. Viděno na základě Challenge Tour 2015. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rusové měli vždy dobré válečné filmy, leč mnohé z nich byly až příliš SSSR propagující, což je ovšem pochopitelné, když vznikaly v době, která tohle nesla s sebou, a kromě toho si musíme uvědomit, že Rusů zemřelo daleko nejvíce, takže i to je možná důvod, proč v mnohých starších válečných snímcích Němci umírali rychle a Sověti při pomalých záběrech (např. Osvobození). Charakteristické pro jejich filmy bylo, je a asi i bude, že vlastenectví z nich přímo čiší a to dodává na sugestivní výpovědi. Brestskaya krepost je velmi zdařilý snímek, který nenudí, dokonale ukazuje otřesnost, zrůdnost a syrovost války. Obdobně jako v Jdi a dívej se, tak i zde je hrdinou mladý chlapec, jenž svoji odvahou velmi pomáhá vojákům. Na konci snímku z něj však není psychicky zničená troska bez veškerých rysů dětské tváře, jako tomu je v případě vzpomínaného sovětského filmu. Je jedině dobře, že diváci mají možnost pohlédnout na politicky neangažovaný válečný počin ze sovětského pohledu, protože Afriky a Normandie už tu bylo ažaž. Po zhlédnutí Brestské pevnosti nám nemůže zbývat nic jiného, než víra a naděje, že něco podobného (či ještě horšího) se již nikdy nebude opakovat! Hodnotím 4*, ovšem zvažoval jsem i lepší hodnocení. . . . Chyba: Asi 50. minut před koncem si můžeme všimnout, jak se hlavní hrdina - chlapec Saško - poraní na hlavě, konkrétně na pravé straně a je od krve až na spánku. V následující scéně se dostane do kantýny k Anii a můžeme si všimnout, že krev je pryč. Záhy následuje záběr, kdy opět krvácí až ke spánku a hned poté krev opět zmizí. Dále už je poranění až do konce filmu viditelné. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (23)

  • Poslední obránce Brestu, Boris Faershtein, zemřel 24. srpna 2016 v Izraeli. V německém zajetí přežil jen proto, že mluvil Krymskou Tatarštinou a tvrdil, že pochází z Krymu. Vyhnul se tak takzvané "selekci". [Zdroj: RusskiyMir.ru]
     
    Zdroj: http://russkiymir.ru/en/news/211991/ (PozorGranat)
  • Pevnost se nachází poblíž města Brest v západním Bělorusku u hranic s Polskem na souřadnicích 52.0835N 23.6540E. Stavba pevnosti započala 1. června 1836 a v roce 1842 se pevnost stala bojeschopnou. Celková plocha pevnosti je 4 km², délka obranných valů je 6,2 km. (Adrai)
  • Za Stalina se o pevnosti nesmělo mluvit, ovšem v roce 1965 obdržel Brest titul Město-hrdina a v roce 1971 byla pevnost přeměněna na památník. (Lucas87)

Reklama

Reklama