Reklama

Reklama

Vražda v salónním coupé

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V luxusně zařízeném salonním coupé mezinárodního rychlíku cestují tři pasažéři: slavný český policejní inspektor Trachta, průmyslník Meyer, který vyrábí všechno pro zahřátí (kožichy, rum, šamotové cihly), a továrník Bierhanzel, výrobce masti pro houstnutí vlasů. Ve stanici Istanbul přibude k této trojici inspektorův žák, policejní praktikant Jindřich Hlaváček, dokončující svou diplomovou práci o vlakové kriminalistice. Cesta probíhá klidně až do chvíle, kdy továrníka Bierhanzela rozbolí zub. Vlakový steward - jakýsi konduktér pro boháče - přispěchá se šlapací vrtačkou a továrník se po zákroku cítí mnohem lépe. Záhy bolest pomine úplně, neboť Bierhanzel zemře. Takto efektně otevřel Jára Cimrman svou detektivní hru "Vražda v salónním coupé", v níž zúročil své zkušenosti z policejní služby na vídeňské "čtyřce". O jeho kriminální a kriminalistické kariéře nás poučí série fundovaných přednášek, polemizujících s rakouským středoškolským profesorem E. Fiedlerem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Slyšel jsem na vlastní uši, že steward nikdy neřekl: Eréč piklóš neméči, huňár scépeň kámoš." Tak jsem to slyšel taky, takže je to jinak a vrahem je houslista. To dává smysl, pokud tedy použijeme šrapnel. Ten je zkrátka jedinečný, ale není v tom sám. Je v tom skok přes vyděšeného koně nadél, pátrání v třídních knihách a zejména Vilma, která schovala vyšetřujícímu Hlaváčkovi tužku. Já se tedy přiznám, že dvojici Trachta - Hlaváček mám raději ve složení Svěrák - Brukner, ale tato alternativa je nakonec taky docela erömü. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Včera jsem na této hře byl Jevíčko v naživo a musím říci, že jak je možná slabší v TV, tak tady i přes účinkování pro mě ne zrovna oblíbeného Vojty Kotka, byl představení naprosto perfektní. Pro mě to byl druhý živák po Blanických rytířích a musím srovnat, že tato hra, především kvůli semináři, byla daleko lepší. Obsazení - Hraběta, Kotek mld, Kotek st. Svěrák, Weigel. ()

Reklama

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Absolutně skvělá hra. Seminář s perlami jako kriminální horor Chtěla bych ženicha mladého s kučeravými vlasy, Cimrmanovy povídky pro budoucí recidivisty Chytrý Lojza a Dobrý zvyk kasaře Bouzka nebo snímek Neodbytný detektiv a hlavně famózní hra s policejním inspektorem Trachtou dělají z Vraždy v salonním coupé jednu z nejlepších her DJC vůbec a právem si vysloužila tak vysoké hodnocení. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další legenda od Cimrmanů, podle níž vznikl i film Rozpuštěný a vypuštěný, si v ničem nezadává s ostatními hrami tohoto úctyhodného divadelního souboru. Je sice fakt, že se mi v roli praktikanta Hlaváčka kdysi líbil více Petr Brukner, než nyní Miloň Čepelka, ale Ladislav Smoljak je prostě neodolatelný. Cimrmanovský humor zkrátka působí skvěle a je to dokonalý lék proti trudomyslnosti. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Smola Smoljak, že som ako prvé videl práve Dobytie severného pólu. Mám pocit, že všetko ostatné je už len akási slabšia odnož. Taký pocit som nadobudol pri rozporuplnej stratenej triednej knihe a taký pocit mám aj teraz. Aj keď pri vražde som sa párkrát veľmi dobre pobavil. Nabudúce však dám prednosť radšej Lumetovej Vražde v Orient exprese, ktorá mi toto celé tak trochu pripomenula. 70% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Názvem i dějem hra připomíná detektivní novelu Agathy Christie „Vražda v Orient Expresu“ z roku 1934. (mnaucz)
  • Praktikant Hlaváček je nejoblíbenější rolí Petra Bruknera. (Kulmon)
  • V této hře se nachází nejdelší seminář. (mnaucz)

Reklama

Reklama