Reklama

Reklama

Na začátku osmdesátých let se Pierre Durand vzdal slibné právnické kariéry a rozhodl se věnovat své jediné vášni - parkurovému jezdectví. Celou svou budoucnost vsadil na jedinou kartu, mladičkého valacha jménem Jappeloup. Nikdo mu nevěřil, kůň byl příliš malý, svéhlavý a zbrklý. Navzdory všem svým chybám byl ale vynikající skokan. Závod od závodu se Jappeloup s Pierrem dostávali do popředí parkurové branže. Jejich první účast na olympiádě v Los Angeles skončila fiaskem, ze druhé v Soulu v roce 1988 však přivezli zlato. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (41)

YoZo8 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy mám rád. Nič nechýba a nič nie je navyše, všetko sedí ako ma byť. Uveriteľní herci v príbehu podľa skutočných udalostí, ktorý mal plynule tempo. Francúzky parkový jazdec Durant a jeho cesta plná pádov a víťazstiev za zlatou medailou na OH v Soule. Herec Canet sa mi pozdával už vo filme Šťastné a Veselé, no teraz zašiel ešte viac a zahral to čo som chcel vidieť. Okrem krásneho koňa sa mi hlavne páčila práca s kamerou. Kameraman je fakt fachman, kedže točil aj tie neviditeľné detaily, ktoré si všíma len pozorný divák. Nikdy som si nemyslel, že ma parkúr strhne. Veď predsa konské preteky sú strhujucejšie a napínavejšie, no táto frankofónna partička tvorcov ma presvedčila, že aj parkúr sa dá natočiť dramatický a miestami dojímavo a emotívne. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Filmy s koňmi mám rád a tento je výborný. Príbeh sa niekoľkokrát približuje prílišnému sentimentalizmu, no nikdy neprekročí hranice. Je to spracované s jemnosťou a taktnosťou a z veľmi predvídateľného príbehu vyťažili maximum. Kamera je úžasná, krásne zobrazuje francúzsky vidiek, tempo je pokojné, dáva vám čas spoznať postavy. Stručne povedané, vrelo odporúčam každému, kto má rád kone. 7/10 ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že k tomu filmu si hledají cestu především nadšenci od fochu. Ani ostaní ovšem nemusí být bez zážitku, když se spokojí s pěknou hudbou, zajímavými záběry ať už s koňmi, nebo bez nich a v neposlední řadě neobvyklým příběhem. Mám ale takový pocit, že o každém olympijském vítězi by se dal natočit minimálně stejně zajímavý film. :-) ()

progression 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh parkurového koně Jappeloupa, ale především lidí kolem něj. Zajímavě natočený film podle skutečných událostí s velice reálně natočenými parkurovými scénami i "vývojem" hlavních postav kolem neobyčejného koně. Pro mne kromě Caneta nezapomenutelný Daniel Auteuil a Marina Hands. Celý příběh vtáhne diváka rychle do děje a zároveň mu prostřednictvím hlavních postav dá i mnoho podnětů k zamyšlení. Podobně reálný film o skutečném koňském hrdinovi (tentokrát z dostihového prostředí) a výstižně popsanými osudy lidí kolem něj (včetně hereckých výkonů) je např. "Seabiscuit". ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten jehož srdce zůstalo u koní bude tímto filmem zřejmě nadšen. Nádhernou kompoziční práci kameramana doplňuje hudební podkres, který je do jednotlivých scén trefován s přesností Robina Hooda. Zajímavostí filmu jsou v některých momentech poměrně dlouhé scény, které děj nikam neposunují a scény, které jsou pro příběh podstatné si nestačí ani uprdnout a už jsou pryč. Film se nevyhne určitým stereotypům, kterýma disponuje mnoho sportovně živtopisných filmů, ale je z něj cítit jasně cítit pokřik, kdo neskáče, není kůň, hop, hop, hop, protože koňové jsou frajeři a svoje filmy si zasloužej. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Guillaume Canet, který ztvárňuje roli jezdce Pierra Duranda, se díky tomuto filmu vrátil po dlouhých 20 letech k ježdění. Pro potřeby filmu trénoval až 9 hodin denně se známým francouzským parkurovým jezdcem Frédéricem Cottierem. (karolina.val)
  • Jappeloup de Luze byl zapsán jako plemeno francouzský jezdecký kůň (SF), ovšem reálně je křížencem hřebce klusáka a plnokrevné matky. (karolina.val)
  • Jappeloupu roli hrálo deset různých koní, zejména to byli Welcome Sympatico, Incello a Playboy.
    (Verka13)

Reklama

Reklama