Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Tak Miloši promiň, ale Stephen Frears tě tentokrát překonal - a o dost. Tolik napětí a vášně v kostýmním filmu - jak to ten člověk jen dokázal? No jasně jak by ne, když mu tam hrají Closeová a Malkovich. Jejich výkony jsou opravdu brilantní. Film získal Oscary za scénář, výpravu a kostýmy, nominován byl za film, hudbu (George Fenton) a Closeová a Pfeifferová ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Prohra s Valmontem k. o. Glenn Close je pouze zajímavá, John Malkovich je dobrý intrikán, ale není to úplně ono. Keanu a Uma jsou strašní, takže jako velice dobrá mi vychází jen Michelle Pfeiffer, kostýmy a dech beroucí hudba. Někdy poslouchám jen zvukovou složku filmu a je mi blaze. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Takřka současně s Formanovým Valmontem byl natočen tento skvělý film na stejné téma. John Malkovich tady předvádí (jako skoro pokaždé) naprosto precizní výkon, Glenn Close mi přijde na své obvyklé poměry taky skvěle sžitá s rolí, ale i další herci dokonale zapadají do celkového rámce. Zajímavé je vidět tehdy mladé a talentované herce Umu Thurman a Keanu Reavese v jejich snad prvních větších rolích. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Několikáté zpracování známého tématu s dost hvězdným obsazením. Přesto, že mnoho herců v tě době ještě moc slavných nebylo. Celé se to točí kolem milostného mnohoúhelníku na dvoře francouzské šlechty 18. století. Někdo z těchto her profituje a jiný zase přijde k úhoně. Mezi hlavní intrikanty patří John Malkovich a Glenn Close. Jak to skončí už asi všichni víme... Dále bych vyzdvihl tehdy začínající hvězdy jako Michelle Pfeiffer, Keanu Reevese nebo Umu Thurman. "Tohle je vyhlášení války!" ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé sledovat, jak ke stejné látce přistoupili dva různí režiséři. Bráno v globálu, Nebezpečné známosti Stephena Frearse mají dobrý scénář, spíše sladký konec a jsou nudné, Valmont Miloše Formana má špatný scénář, trpký konec a je zábavný. John Malkovich je přesvědčivějším svůdníkem než Colin Firth, Annette Bening měla pro změnu jako intrikářská Markíza De Mertueil mnohem víc sex-appealu než Glen Closeová. Uma Thurman se nemůže srovnávat s mnohem lépe „ovnaděnou“ Fairuzou Banks, zato Keanu Reeves má alespoň známou tvář. Hudba je v obou filmech podobná, ve Valmontovi častější. Co se týče kamery, Ondříček dokázal mnohé dialogové scény oživit lépe, zde jsou zas postavy lépe napsané a jejich činy snáze pochopitelné. Snad ke každému mínusu Nebezpečných známostí bychom našli nějaký plus Valmonta a naopak, proto nemůžu hodnotit jinak než stejně, tj. lehce nadprůměrně. 70% Zajímavé komentáře: Jeanne, Rex Mundi, Tayen ()

Galerie (118)

Zajímavosti (11)

  • Román Choderlose de Laclose „Nebezpečné známosti“, podle kterého byl film natočen, byl v době vydání tak skandální, že ho Marie Antoinetta musela mít ve své knihovně zakrytý, aby nikdo nepoznal jméno autora nebo název. (Vlado666)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama