Císařův pekař – Pekařův císař
Komedie / Historický
Československo, 1951, 80 + 64 min (SE: 108 min)
Martin FričHudba:
Julius KalašHrají:
Jan Werich, Marie Vášová, Nataša Gollová, Bohuš Záhorský, Jiří Plachý st., Zdeněk Štěpánek, František Filipovský, František Černý, Václav Trégl, Vladimír Leraus, Miloš Nedbal, Bohuš Hradil, František Holar, Vladimír Řepa, Lubomír Lipský st., Theodor Pištěk, Bohumil Bezouška, Felix le Breux, Josef Kemr, Fanda Mrázek, Ota Motyčka, Miroslav Svoboda, Jan Stanislav Kolár, Miloš Kopecký, Eliška Kuchařová, Josef Hlinomaz, Alois Dvorský, Jana Werichová, Eva Jiroušková, Gustav Hrdlička, František Miroslav Doubrava, Marie Nademlejnská, Jaroslav Vlk, Věra Chytilová, Anna Pitašová, Vladimír Svitáček, Ladislav Rychman, Antonín Soukup, Václav Švec, Antonín Jirsa, Martin Raus, Viktor Pejsar, Emanuel Kovařík, Hynek NěmecPlakáty
Historická veselohra o císaři Rudolfovi II., pekaři Matějovi a legendárním Golemovi. Tento příběh neodpovídá přesně historické pravdě, ale je zato nadmíru poučný. Příběh filmu nás zavádí do Prahy na císařský dvůr Rudolfa II. Císaře však víc než vladaření zajímá umění, krásné ženy a alchymistická dílna. Ze všeho nejvíc touží objevit elixír mládí a najít legendárního Golema. Zatímco se věnuje svým zálibám, nejvyšší dvořané v čele s komořím Langem se spojí s Rudolfovým bratrem Matyášem, který usiluje o jeho trůn. Díky nechtěné záměně se úlohy vladaře ujme pekař Matěj Kotrba, který je císaři velmi podobný, jen je o 25 let mladší. Ten si poradí s proradnými dvořany, vydá užitečná nařízení a Golemovu sílu využije pro blaho všech. (oficiální text distributora)
golfista
Krásný film, který nesporně zaujímá jedno z předních míst mezi českými filmy z doby budování vlasti. Málo budování, hodně inteligentního humoru, tak jak to pan Werich uměl. Jenom mě zaráží zařazení do kategorie komedie/horor :-)(22.2.2003)
Lima
Úžas se mi mísí se smutkem. Úžas z toho, že v temné době budovatelské éry vzniklo něco tak zábavného, smutek z toho, že to byla poslední velká role báječného hereckého živlu Nataši Gollové, které komouši nepřáli. Tenhle film dokazuje, jak silnou pozici měl Martin Frič, ačkoliv ani on se neubránil povinné agitce, i když v minimální míře.(13.4.2003)
Galadriel
Patří k těm kouzelným pohádkám, které už se dneska netočí. Ale není to jedna z mých nejoblíbenějších.(1.12.2003)
Gemini
Skutečný velkofilm se vším, co k němu patří a pomník nesmrtelnosti jednoho z největších českých režisérů. A pak samozřejmě pana Wericha, jehož dvojrole bere dech jak mistrovským herectvím, tak salvami smíchu či nutkavým pokašláváním neustále vyvolávaným tucty a veletucty narážek - až se jeden diví, že takové dílo mohlo v takové době vzniknout. No, i když, sborový zpěv prostého lidu o tom jak budou všichni všechno mít dohromady...prostě to šlo a vyšlo a už to tu navždy máme. Taky všichni dohromady;) Legenda o Golemovi, která vlastně vůbec o Golemovi není má u mě vždycky svých rudolfinských majestátních 90% jistých.(15.4.2007)
Tosim
Koho mohli mít komunisti v roce 1951 jiného, než prvorepublikové hvězdy? Závěrečná veselice a několik narážek byla jistě úlitba době, ovšem z úst Jana Wericha působí vyloženě dvojsečně :-( Nataša Gollová sice plnoštíhlá a ne tak bláznivá jako v Evě, co tropí hlouposti, ale o to více ceněná :-) Některé vyšperkované dialogy ale opravdu nemají chybu. PODZEMNICE OLEJNÁ! JAK TO VŮBEC MŮŽETE JÍST?(21.5.2003)
Radyo
Další z kouzelně natočených pohádkově-komediálních příběhů 50. let. Jan Werich v ústřední dvojroli zcela naplnil očekávání v něj vložená. Také další české hvězdy budovatelské éry předvádějí skvělé výkony a to celé umocňuje režie Martina Friče.(25.7.2002)
gouryella
Dodnes nechapu, ze komunisti umoznili natoceni tak vyborneho filmu s plejadou vytecnych prvorepublikovych hvezd.(3.8.2002)
Djkoma
Opět dokonalé herecké obsazení s tím nejlepším co kdy naše země měla. J.Werich, F.Filipovský, Miloš Kopecký....a mnoho dalších. Další česká komedie co je zapsána zlatým písmem... Jen po tolika letech a po tolika shlédnutích se nemohu ubránit dojmu ohranosti a tak 5* nemohu dát.(26.11.2004)
Marigold
Snad jediný film, kde mi zjevný budovatelský patos nevadí. Je v něm tolik upřímné víry a nadšení, tolik očekávání a zápalu, že když příslušníci různých řemesel začnou zpívat ten slavný hymnus, leze mi mráz po zádech. To dobré z padesátých ztelesňuje právě tenhle film. V nejlepším slova smyslu zábava pro lid, ale inteligentní, půvabná a napínavá. Jan Werich svou dvourolí Rudolfa II. možná navždy historicky znemožnil, zato z něj udělal zřejmě nejoblíbenějšího filmového panovníka. Než SORELA nadělal(a) z českého filmu odporný propagandistický pamflet bez kapky vkusu a uměleckých ambicí, dokázal Frič, že v jádru je angažovaná kultura pro široké masy možná... Bohužel, je-li opravdu kvalitní, hlásá jiné hodnoty, než potřebuje tmářská totalita... Jak jinak si totiž vysvětlit, že tohle dílo se těší trvalé popularitě už více než půl století?(16.2.2004)
Pohrobek
Dokonalý velkofilm ve všech významech tohoto označení. Celá herecká elita své doby, v čele pochopitelně s dominujícím Janem Werichem, který svou dvojroli zvládl bezchybně, stejně však nezastiňuje zbytek, a to hlavně dvořanskou kliku, kde se nádherně vyřádil František Filipovský. Právě kvůli těmto scénám film navždy zůstane tím, čím je, protože je pravda, že budovatelské a pracovně-nadšenecké tendence už mohou někomu lézt krkem. Mně začaly vadit až poté, co jsem se na ně vyloženě soustředil, předtím film neměl kazu. Snad jen ten závěrečný pohled na pražské panorama, barokní kostel svatého Mikuláše rudolfinskou Prahu zatím ještě nekrášlil.(26.12.2004)
AngelAngie
Klasika nad klasiky, kdo by tuhle pohádku neměl rád... já vždy očekávala, až opět bude v TV...(15.6.2008)
Radek99
Zcela zjevná budovatelská pseudohistorická agitka, ale jak už bylo zvykem u předválečných filmů V + W, vůbec to nevadí... Je to vlastně s podivem, že se dal v roce 1951 natočit takhle moudrý, nadčasový a inteligentní film... Zestátněná kinematografie však byla ještě ne úplně paralyzovaná, neboť si Jan Werich spolu s Jiřím Brdečkou mohl napsat celý scénář sám bez větších cenzurních zásahů a měl dokonce takovou pozici, že od roztočeného filmu na jeho podnět dohlížitelská komise z ÚV odvolala původního režiséra Jiřího Krejčíka, s kterým si Werich nepříliš sedl po umělecké stránce...(23.1.2007)
Superpero
Když jsem byl malej tak jsem se královsky bavil.(5.3.2005)
Rob Roy
Tady se není o čem bavit. Jan Werich je božský a hudba je pro mě legendární.(4.8.2003)
Boss321
V roce 1951 vznikla jedna z nejlepších a nejslavnějších českých pohádek, která i dnes více než potěší a dá se na ni dívat stále dokola. Jan Werich v roli císaře Rudolfa II. a pekaře Matěje exceluje. I když je film točený v době velkého komunismu, tak jsou zde obsazeny vesměs prvorepublikové hvězdy, protože koho jiného by v té době sehnali. Režie se chopil jeden z nejlepších českých režisérů Mac Frič.(21.12.2007)
Kulmon
Zajímavosti: Film měl původně režírovat Jiří Krejčík. *** Jiří Krejčík počítal, že Sirael bude hrát Irena Kačírková, po změně režiséra ji hrála Nataša Gollová, kvůli čemuž jí Kačírková nemohla přijít na jméno.(7.5.2009)
canakja
Doba vzniku se na filmu sice podepsala a budovatelská atmosféra z něj vykukuje z každýho druhýho frejmu (v závěru z úplně každýho frejmu a s vykřičníkem), ale co na tom? Mám rád werichův pohled na svět.. je mi určitě milejší, že "ten dělá to a ten zas tohle, a všichni dohromady..." než "hamty hamty, ať mam víc než tamty (a tamty ať klidně zdechnou)" a film je navíc rozsáhlej, zábavnej i velkolepej..(22.2.2009)
Lynn
Když člověk zapomene, kdy a proč se to točilo, zůstává úžasně zábavný film s nezapomenutelným Janem Werichem...(17.1.2009)
Psema
Prostě klasika s nezapomenutelným Werichem.(24.12.2006)
molotov
Co napsat o takové klasice? Vždy když to jde, rád se podívám a pokaždé mě to krásně pohodově naladí.(12.4.2005)
| V kinech ČR od: | 04.01.1952 |
|---|---|