Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Koncertní mistr Karel Mašek je opilec, stejně jako inženýr Danda i další stálí hosté hospody U Kroců - Taupe a Rendl. Mašek se vrací ráno z hospody a slibuje ženě, že pít přestane. Na zkoušku orchestru ale přijde znovu opilý a ostatní hráči s ním odmítnou hrát. Danda se vrací domů bez tašky a ráno jde zase ke Krocům, i když má v práci důležité jednání. Je přeložen na podřadné místo, ale doma to nepřizná. Jeho dcera se chce vdávat, syn se opil a strávil noc na záchytce. Ani Mašek doma neřekne, že ztratil práci. Prodal Rendlovi housle, namluvil ženě, že jede na zájezd a odešel k bývalé lásce Magdě. Danda chce prodat svoji vilu, aby se zbavil dluhů. Taupe už propil celý majetek a zešílel. Rendl najde Maška v Magdině bytě a vydírá Magdu. Pohádá se s opilým Dandou a na posměch mu částečně ostříhá vlasy. Pak řekne paní Maškové, kde její muž je. Mašková se jde do bytu podívat. Mašek se schová do světlíku, ale spadne a zabije se. Dandovi pořádají zásnubní oběd. Přichází ostříhaný Danda. Atmosféra zásnub přispěje k jeho rozhodnutí řešit situaci dobrovolným odchodem na protialkoholní léčení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (176)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert hodný mistrů. Snad nejvíc nabušené drama našimi velkými herci, co jsem kdy viděl. Parádní gradování, kdy je vidět jak alkohol postupně ničí život několika úspěšným lidem. Rozhodně jedno z nejlepších dramat československa a neprávem pozapomenutý film. Ty neprvoplánově šokující konce jednotlivých aktérů - notoriků mají potenciál státi se kultem. Bohužel o filmu neví tolik lidí, jak by si jistě zasloužil. František Smolík zde opět exceluje a to jsem si říkal, že bych mu jinou roli než roli rozumného intelektuála nebaštil. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Fričovo Rekviem za sen, film, který jako by nepatřil do české kinematografie ani do 50. let – samotným tématem, jen uměřenou mírou mentorování, nelichotivými narážkami na znárodnění, nemilosrdností obrazů pijácké nesvobody, převážně moderním herectvím (i ten Štěpánek výjimečně hraje jako ve filmu a ne jako na divadle – a je opravdu výbornej a není sám), důvěrou ve schopnost diváka domýšlet si souvislosti, které se mu nestrčí až pod nos (u pointy předposlední scénky je ta důvěra možná až přílišná, k nepochopení stačí v předchozím ději dvakrát ve špatnou chvíli mrknout) a ve výsledku skutečnou, mrazivou působivostí; po tomhle filmu si šláftruňk nedáte a docela snadno se vám může stát, že budete zpytovat svědomí stran svých vlastních závislostí a jiných způsobů vyhýbání se životu. Hvězdička dolů za rezidua dobové poplatnosti a až příliš literárně vysoustružený závěr. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ve své době musel být film neuvěřitelná pecka. Tehdy nezvyklé téma, obsazené nejlepšími herci. Nezapomínejme, že film byl natočen v době sveřepého budování socialismu. Jsou zde vzpomenuty i některé prvky minulé doby - zkrachovalý pan továrník, hospodský, který nedává na dluh, protože podnik už není jeho atd. Takže i sociální krachy v důsledku pádu předchozího režimu. Neprávem opomíjený film, alkoholismus tentokrát z trochu jiného pohledu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film by měli promítat v protialkoholních léčebnách. Ú-ž-a-s-n-é herecké výkony. To co předvádí Zdeněk Štěpánek, to je slovy nepopsatelné. Škoda, že tenhle film vůbec nedávají v televizi. Co já vím, tak běžel jenom jednou a sice asi před rokem na ČT2 v rámci komponovaného pořadu o chlastu. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Na tohle téma se sice hodně filmů točí, ale vždycky je to buď z nadsázkou nebo z cizího prostředí. Tady ukazují několik lidí z normálního života, kteří stále slibují, že toho nechají a klesnou až na dno. Ukazuje prostředí českých hospod, kde se normální lidé mění ve žvatlající ubožáky již kolem oběda a vše se veřejně omlouvá. U nás je vůbec alkoholismus omlouván jako menší slabost a ne jako nebezpečná závislost. Nádherná Irena Kačírková! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Ve vinárně U Kroců lze spatřit reklamu na pivo Prelát. To se vařilo v bývalém pivovaru v Nuslích, jenž byl v roce 1960 změněn na sladovnu a jeho areál postupně zabraly České vinařské závody. (rakovnik)
  • V sezoně 2012/2013 se Divadlo Na zábradlí rozhodlo převést tento film na stejnojmennou divadelní inscenaci. (Nine)

Reklama

Reklama