Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (84)

laik_60 

všechny recenze uživatele

skvelé krimi. Výhoda každý diel o inom, páčila sa mi aj dobo vykreslena atmosféra na policajnych staniciach  v mestách vrátane postrehov medzinarodnych udalostí vo svete. Naviac nikto nebral ohlad na heslo "FAJČENIE ŠKODÍ ZDRAVIU" v tom serialy fajčili ostošesť takmer všetci vrátane mna ako diváka pri sledovaní :) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jestli tady něco hraje zásadní roli, tak šedesátá léta. Jednak to má takovou tu starosvětskou britskou atmosféru, jednak se tu detektivové nemohou spoléhat na moderní nástroje jako jsou kamery, mobily a DNA, ale jen na svůj postřeh, schopnost mluvit s lidmi, pozorovat a přemýšlet. Tenhle seriál má velkou sílu v tom, že až do konce člověk netuší, jak to celé mohlo být. Jediné je jisté, a sice, že první hlavní podezřelý to rozhodně nebyl :) Zatím můžu hodnotit jeden a půl série, a fakt se mi to líbí. Dobrou roli hraje i to, že je tu spousta dalších zajímavých postav, které nejsou černobílé (třeba Morseův šéf Čtvrtek nebo strážník Divný) a že občasné vhledy do soukromí hrdinů nejsou na úkor hlavního příběhu. ()

Reklama

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Urcite nadpriemerna britska old-schoolova detektivka s vybornymi ustrednymi predstavitelmi. Morse s jeho dedukciami slusne hviezdi. Miestami som sa sice neubranil pocitu prilisnej prekombinovanosti, ale v konecnom dosledku kazdy diel poskytol v zavere zadostucinenie. Prakticky kazda jeden a pol-hodinova cast je pripadom samym o sebe a na pozadi rozvijajuceho sa Morse-ovho zivota pekne don vzdy zapadne. Hoci mozno na zaciatku jednotlive udalosti nesuvia, Morse dokaze, za ano. :) Obcas sice naivne, ale kusok je vitanym vankom v krimi-serialoch poslednych par rokov. Chvala Bohu sa to nehra na Sherlock-a a odohrava sa vo vaznejsom duchu. Odporucam. EDIT: Po deviatej, zaverecnej serii musim pochvalit tvorcov s akou citlivostou v nej uzavreli este niektore linie. Znacna nostalgia v zavere. Odporucam ako celok, hoci niektore serie, ci epizody v nich su len nadpriemerne. 85% ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

U britských krimi seriálů je laťka nastavená proklatě vysoko. A Endevour je i v té obrovské konkurenci skvostem. Předchází slavnému Inspektoru Morseovi, kterého nám představuje v počátcích kariéry. Skvělé obsazení, vybroušený scénář, atmosféra po anglicku tlumených 60. let a starého Oxfordu, krásná, nezaměnitelná hudební složka - a pak ono cosi navíc. Nezjednodušený, hluboký a trochu melancholický odraz lidské podstaty v empatickém pohledu Shauna Evanse v hlavní roli. Pro mě představuje určitý protilék na chlad severského thrilleru, který nám zalézá do kostí už sakra dlouho. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Oxford šedesátých let. Doba, kdy policisté byli lidé z nižší sociální třídy, na které se aristokracie dívala svrchu. Doba klobouků (zvlášť Rogeru Allamovi fedora sekne), dýmek, sendvičů, piv a aut s proklatě malými zpětnými zrcátky. Doba, kdy bylo nediskrétní naznačit, že by někdo mohl mít milenku, ale kdy vám zmlácení mafiána nebo podezřelého mohlo projít, pokud si na vás nikdo nestěžoval. Inspektor Morse mě nikdy nezajímal, takže jsem se na tento prequel aneb “jak se stal mužem, kterým je,” dívala asi trochu jinýma očima, než ti, kteří hltají momenty, kdy se v Endeavour objeví něco, na co Inspektor Morse odkazuje, nicméně nutno říct, že mě i tak Endeavour baví. Baví mě hezkou kamerou a výborně vybranou vážnou hudbou, která děj doprovází. Baví mě vývojem vztahu mezi mladým Morsem a jeho mentorem, inspektorem Thursdaym, který je se svým otcovským přístupem a sarkastickými poznámkami podle mě nejzajímavější postavou příběhu. A nejvíc mě baví, když detektivní případy přerostou nečekaně v cosi osobního jako tomu bylo u posledního dílu první řady a předposledního a posledního dílu řady druhé. (A vlastně dodnes nechápu, proč zajímavá dějová linie, která případy první a druhé série proplétala a která na pozadí naznačovala korupci na policejním oddělení, byla ve třetí sérii docela zapomenuta.) 1. řada: 90 % | 2. řada: 100 % | 3. řada: 70 % ()

Galerie (938)

Zajímavosti (3)

  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)
  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)

Reklama

Reklama