Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (84)

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Urcite nadpriemerna britska old-schoolova detektivka s vybornymi ustrednymi predstavitelmi. Morse s jeho dedukciami slusne hviezdi. Miestami som sa sice neubranil pocitu prilisnej prekombinovanosti, ale v konecnom dosledku kazdy diel poskytol v zavere zadostucinenie. Prakticky kazda jeden a pol-hodinova cast je pripadom samym o sebe a na pozadi rozvijajuceho sa Morse-ovho zivota pekne don vzdy zapadne. Hoci mozno na zaciatku jednotlive udalosti nesuvia, Morse dokaze, za ano. :) Obcas sice naivne, ale kusok je vitanym vankom v krimi-serialoch poslednych par rokov. Chvala Bohu sa to nehra na Sherlock-a a odohrava sa vo vaznejsom duchu. Odporucam. EDIT: Po deviatej, zaverecnej serii musim pochvalit tvorcov s akou citlivostou v nej uzavreli este niektore linie. Znacna nostalgia v zavere. Odporucam ako celok, hoci niektore serie, ci epizody v nich su len nadpriemerne. 85% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V zásadě stále platí, co jsem napsal k pilotu. Nejsem příliš velkým fanouškem klasických detektivek, většinou bývají příliš odtržené od reality a když tak dám příležitost těm, které se co možná přibližují reálu jako naše Případy 1. oddělení. Zde jde o třídu vysoustruženou k dokonalosti po stránce formální. Jediná drobná výtka je, že vlastně samotné případy (nebo jejich rozuzlení) často nejsou tak zajímavé jako to časté nakoukávání do stylu života různých lidí. Hlavním tahounem jsou však pro mě postavy, především tedy ani ne tak Morse, ale detektiv inspektor Thursday. Když si v posledním díle první série nabíjí doma revolver, člověk mu vyloženě přeje, aby se mu dostalo zadostiučinění vyřídit si to s tou mafiánskou chátrou hezky od podlahy. A právě škoda toho, že zápletka pak uhne jinam, protože vedle toho náběhu na řež jsou všechny současné gangsterky jen večerníčky pro děti. Mimochodem třetí epizoda je zcela zjevně inspirovaná Fincherovým Se7en. Update po 2. sérii: Po dokoukání druhé sezóny. Musím zmínit, co mi na tom vadí, a to mnohdy velmi nerealistické motivy jednání nejen pachatelů, ale i jiných postav, snad nejvíc je to poznat ve třetí epizodě, kdy místního gigola nějak vůbec netankuje, že jedna z jeho známostí za druhou se odebírají do hrobu. Je to takový ten případ, kdy se lidi zastaví v čase, dokud je nedožene nějaká scéna z děje. Pokud o tom člověk nepřemýšlí, zůstává mu pořád takřka dokonalé prostředí, ale můj problém je právě to přemýšlení. Na druhou stranu geniální hláška: "Copak jste nikdy nepřemýšlel o tom, co přijde po smrti? - Dle mých zkušeností policie." Update po 3. sérii: Bohužel trend nepravděpodobných motivů a podivného chování pokračuje i nadále. Navíc nevím proč náhle mizí ze scény Morseova milá, když už měli tu potřebu ji tam v předchozí sérii přidat, a stejně tak podivné bylo loučení s Thursdayovou dcerou. Čím dál víc mám pocit, jako by se scénáristovi na začátku rozjely nápady a pak mu došla inspirace, než epizoda resp. celá řada skončí, tak to pak vždycky musí nějak uplichtit. Update po 4. sérii: Případům stále vytýkám ne moc uvěřitelná rozuzlení, není to tu ovšem tak tragické jako v minulé sérii. Osobní rovina je tu ovšem zajímavější, to je konec konců to hlavní, co mne u seriálu drží. Hlavní postavy a prostředí. Jen finále bylo tentokrát trochu podivné a useknuté víc než jindy. Ovšem můj favorit Thursday dal krásně po hubě tomu slizkému šamstrovi své dcery, to bylo zadostiučinění pro každého otce. Update po 5. sérii: Tak tohle ne. S politickou korektností to vždycky hodně koketovalo, ale takovou nálož jsem nečekal. Se seriálem končím. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

skvelé krimi. Výhoda každý diel o inom, páčila sa mi aj dobo vykreslena atmosféra na policajnych staniciach  v mestách vrátane postrehov medzinarodnych udalostí vo svete. Naviac nikto nebral ohlad na heslo "FAJČENIE ŠKODÍ ZDRAVIU" v tom serialy fajčili ostošesť takmer všetci vrátane mna ako diváka pri sledovaní :) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Oxford šedesátých let. Doba, kdy policisté byli lidé z nižší sociální třídy, na které se aristokracie dívala svrchu. Doba klobouků (zvlášť Rogeru Allamovi fedora sekne), dýmek, sendvičů, piv a aut s proklatě malými zpětnými zrcátky. Doba, kdy bylo nediskrétní naznačit, že by někdo mohl mít milenku, ale kdy vám zmlácení mafiána nebo podezřelého mohlo projít, pokud si na vás nikdo nestěžoval. Inspektor Morse mě nikdy nezajímal, takže jsem se na tento prequel aneb “jak se stal mužem, kterým je,” dívala asi trochu jinýma očima, než ti, kteří hltají momenty, kdy se v Endeavour objeví něco, na co Inspektor Morse odkazuje, nicméně nutno říct, že mě i tak Endeavour baví. Baví mě hezkou kamerou a výborně vybranou vážnou hudbou, která děj doprovází. Baví mě vývojem vztahu mezi mladým Morsem a jeho mentorem, inspektorem Thursdaym, který je se svým otcovským přístupem a sarkastickými poznámkami podle mě nejzajímavější postavou příběhu. A nejvíc mě baví, když detektivní případy přerostou nečekaně v cosi osobního jako tomu bylo u posledního dílu první řady a předposledního a posledního dílu řady druhé. (A vlastně dodnes nechápu, proč zajímavá dějová linie, která případy první a druhé série proplétala a která na pozadí naznačovala korupci na policejním oddělení, byla ve třetí sérii docela zapomenuta.) 1. řada: 90 % | 2. řada: 100 % | 3. řada: 70 % ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Miestami zdĺhavé a hlúpe, ale veľmi dobre natočené detektívky. Dobrí herci, pekné prostredie. Rušilo ma niekoľko vecí - napríklad daktyloskopia - tá už bola známa, napriek tomu nezobrali odtlačky z volantu, z kľúčov a podobne... Ale výsledok je dobrá detektívka z minulosti, nezaťažená všetkými vymoženosťami budúcnosti. ()

Galerie (938)

Zajímavosti (3)

  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)
  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)

Reklama

Reklama