Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (313)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pan Mašín asi viděl pohádku Jak pejsek a kočička vařili dort. Naházel do kastrolu kousek mazaného Filipa, kousek Adély co ještě nevečeřela a dokořenil to Hotelem Budapešt. Uvařil to a nechal vystydnout. No a já byl jako ten lakomý pes co šel kolem, dort snědl a teď ho bolí břicho. Ono to totiž nebylo vůbec dobré. Ba co víc. Nazval bych to - výpravnou trapnou blbostí. Film byl vskutku výpravný, líbilo se mi to prostředí uliček poválečné Bratislavy i jednotlivé figurky ve filmu účinkující. Bohužel, to co možná fungovalo v knize zde nefungovalo vůbec. Humor byl trapný a usmál jsem se v pravdě jen jednou. Divím se Dykovi, že se musí cpát do filmu. Je to skvělý zpěvák, ale podprůměrný herec. A pokud podprůměrný herec hraje v nablblém filmu, stává se ještě podprůměrnějším. Macháček hrál s gustem, to bylo na něm vidět. Ale jelikož sypal nevtipné hlášky s takovou kadencí jako bren kulky, přestal jsem jej časem tak nějak vnímat. Po hodině se přihodilo to, co by se nemělo stát žádnému filmu a to byla skutečnost, že jsem se podíval kolik ještě zbývá minut do konce. Při zjištění, že necelá hodina jsem zasténal. S přáním, že se to možná nakonec otočí a zlepší jsem pokračoval ve sledování, ale letmo jsem pokukoval po Do a čudlíku se dvěma šipkami vedle sebe... Nebudu vás napínat. Nezlepšilo. Pan prezident Wilson udělal dobře, že se nepodíval ,,na Balkán'' a mně ten výlet na hodně dlouho také stačil. S českými komediemi je holt ámen - teď už jsem si jist. Dávám za jednu sazenici bambusu, ale jen za to ztvárnění prostředí. * ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Úplný propadák to věru není, srovnání s Kameňákem je absurdní nesmysl. S čím Mašínův Wilsonov vlastně srovnat? Se lokálně podobným Grandhotelem Budapest Wese Andersona asi ne, oba dva tvůrci sice používají silně vyhraněnou manýru, ale Wesův film je umělecky a kvalitativně tak moc jinde, že podobné srovnání by pro Wilsonov vyznělo až moc bolestně. Tak tedy s legendárními parodiemi Oldřicha Lipského, když se tvůrci sami zaklínají inspiraci Adélou? Takové srovnání dobře demonstruje rozdíl mezi tehdejší a současnou filmovou tvorbou - umělecky je současný český film v úpadku, největší rozdíl lze pak shledat v kvalitách scénáře (Marek Epstein opravdu není Jiří Brdečka), trikové stránce (animované triky Jana Švankmajera jsou i dnes mnohem působivější a inovativnější než trikové pojetí současné) a hlavně pak v herecké garnituře - generace herců kolem Rudolfa Hrušínského, Miloše Kopeckého, Ladislava Peška, Václava Lohniského, ale i mladší kupříkladu kol Michala Dočolomanského, byla o tolik výraznější a herecky přesvědčivější, že mi je z pinožení a pitvoření pánů Macháčka či Dyka opravdu smutno. A je to minus tvůrcům za celý casting plný herců bez charismatu, i když ono dnes opravdu není kde brát...a Ivan Trojan nemůže hrát úplně všude... ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„TADY JDE O DEMOKRACII! LIDI MAJÍ STRACH, VE MĚSTĚ VLÁDNE CHAOS A MY NEMÁME VRAHA!…“ /// Na počátku si myslím, že ze sebe všichni dělaj debily bezdůvodně. Že se někdo dlouho koukal na ty vše parodující filmy jako je Adéla či snad Tajemnej hrad v Karpatech a dočista mu z toho hráblo. Pak se vobjeví Macháček a já vím – tahle píčovina se snaží bejt totálně ujetá! Vobčas se ji to dokonce podaří, což nadšenci nesmyslných fórů jistě náležitě vocení. Jakožto vyhledávač ujetin musím konstatovat, že by to chtělo ještě jednu projekci. Bohužel, tolik času nemám… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, proč je velikost ptáka 1. krokem k depresi. 2.) Nejsem normální. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ne ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem si po premiere filmu cetl recenzi Franze Fuky, kterej to neskutecne setrel, tak jsem si ted rikal, jakej to bude shit. A nemuzu rict, ze by to shit nebyl. Na druhou stranu nebylo to az uzkostlive hrozny, jak jsem predpokladal. Stylem bych rekl, ze se to snazilo napodobit / vyrovnat Mazanymu Filipovi, ale to se filmu nepodarilo ani nahodou a nebylo to vinou Machacka, kterej se snazil docela dobre (byt ho bitelne nesnasim). Idea mesta, snaziciho se pripojit k USA, proste fungovala lip na papiru nez v realu, ale scenar proste pokulhava nejenom v dialozich, ale i deji samotnem. A rada vtipu a narazek, ktere byly ozdobou Filipa, tady pusobi prvoplanove a hlavne trapne. Pauhofova byla sice mrdatelna, zato Kraus to uplne zabil - prislo mi, jako by to mel uplne u prdele a leckdy mluvil jak v ty svy zasrany show na Prime. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že tohle nechápu. Snímek má velmi dobrý nápad, má velmi dobré prostředí, ale prostě stejně nefunguje. Je zde parádní hororově detektivní zápletka, ani ta nefunguje. Hodně bych si přál, aby to fungovalo, aby to šlapalo, ale tohle se prostě nepovedlo. Alespoň za snahu jít jinudy dávám průměrné hodnocení. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Titulnú skladbu "Wilson City" nahrala slovenská poprocková skupina HEX. (StilesTW)
  • Původně zamýšleným režisérem filmu byl Jiří Strach. Film opustil krátce před začátkem natáčení. S produkcí se nedohodli na potřebné výši rozpočtu. (klukluka)
  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama