Neporazitelný soukromý detektiv Nick Carter přijíždí do Prahy řešit případ, s nímž si zdejší policie neví rady. Je vyzbrojen geniálním mozkem a nejnovějšími převratnými vynálezy, cestou z New Yorku hravě zvádl češtinu. Na místě, zejména v malebných hospůdkách nad orosenou sklenicí, ovšem zjišťuje, že v Čechách všechno chodí trochu jinak než v Americe. Podaří se mu překazit ďábelské plány zločinného hraběte von Kratzmar a zachránit květ nevinnosti líbezné Květušky? Parodii na laciné sešitové detektivky natočil v roce 1977
Oldřich Lipský podle námětu a scénáře
Jiřího Brdečky (v té době spolu měli na kontě už několik filmů, zejména nedostižného
Limonádového Joea). Při realizaci snímku se sešla celá řada význačných osobností. I do malých rolí obsadil režisér slavné herce, působivé kostýmy navrhl
Theodor Pištěk, výtvarnou spoluprací a animací přispěl
Jan Švankmajer, hudbu složil
Luboš Fišer. Výsledkem je nestárnoucí komedie, kterou je možno vidět opakovaně, neboť se při ní vždy znovu spolehlivě pobavíte.
(oficiální text distributora)
paascha
Jeden ze zlatého fondu, jeden ze základních pilířů české i světové komedie. Geniální zrcadlení ve stejné době vzniklého udatného Majora Zemana. O významu tohoto kousku svědčí i počet zlidovělých hlášek, přičemž o poustě z nich ani většina jejich uživatelů ani neví, odkud jsou. Podobně jako u Limonádníka:-)))(24.3.2006)
Boogeyman
Musím se přiznat, že jsem film viděl už před slušnou řádkou let, ale tehdy mě podobně jako jeho „bratříček“ z Karpat mnoho nezaujal. Skutečně skvělých scén se vyskytuje nemnoho a převážnou část filmu je atmosféra tak nějak extra suchá. Tak suchá, až není zábavná, ale spíš zdlouhavá. Proto mě nijak neláká vidět Adélu znovu. Obrovský ohlas u zdejších přispěvovatelů mě překvapuje.(4.11.2008)
Shit
Český parodie mam hrozně rád a obvzvlášť takový jako jsou Adéla ještě nevečeřla nebo Limonádový Joe. Většinou se totiž parodujou americký filmy a opavdu zdařile, tohle mělo být asi něco jako mix James Bonda a amerických detektivů. Nick Carter má taky spoustu vychytávek a naprosto dokonalý převleky(scéna s maskou mi připoměla Mission Impossible) a ještě ho naprosto dokonale zahrál Michal Dočolomaský, stejnětak dobře zahrál padoucha Barona von Kratzmara Miloš Kopecký nebo Rudolf Hrušínský policejního komisaře Ledvinu. K tomu geniální scénář se spoustou vtipných scének a neni co řešit. Tahle parodie je prostě jasným pětihvězdičkovým filmem(8.5.2006)
Stanislaus
Ač to může znít podivně, až dnes jsem poprvé zhlédl Lipského parodickou klasiku na detektivní příběhy s (ne)ohroženým Nickem Carterem a nenasytnou Adélou mající oblibu v "Mozartovi". Scenáristicky jde o humorně zpracovaný příběh se spoustou nápadů a nezapomenutelných replik. Herecké obsazení bylo fenomální a nejvíce mě bavila postava komisaře Ledviny, který nikdy nešel pro Plzeň ani kus uzeniny nikam daleko. V závěru mi to přišlo už možná trochu natahované, ale i tak měl film po většinu stopáže švih a spád. Nesmím opomenout zmínit úžasnou práci s animací a obrazem. P.S. Rada na závěr: "To chce čerstvej vzduch, čepovanou Plzeň a bude zase dobře."(9.1.2021)
Gemini
Komedie jakých je v české kinematografii málo (co do kvality, myslím:)), a o to víc vynikající nad ostatní. Ne že by Nick Carter byl v našich luzích a hájích obvyklou postavou, ale tím to není. Je to spíš tím, že se v jednom příběhu sešel geniální padouch Miloš Kopecký s geniálním detektivem Michalem Dočolomanským a nezapomenutelným policajtem Rudolfem Hrušínským, protože to co tahle sestava předvádí, na to se opravdu nezapomíná (viz nezapomenutelný Kopeckého sjezd schodiště:)).(14.9.2003)