Reklama

Reklama

Fotograf

  • angličtina Photographer (festivalový název) (více)
Trailer 1
Česko, 2015, 133 min (Alternativní 130 min, Televizní verze: 86+87 min)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Karel Roden, Marie Málková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil ml., Jitka Sedláčková, Vanda Károlyi, Jenovéfa Boková, Vilma Cibulková, Marika Procházková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (484)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jsou umělci, jejichž dílo nelze extrahovat od jejich osobnosti.. Saudek jako nezodpovědné dospělé dítě s pozérskými sklony z toho vychází trošku samolibě, obzvláště když si prostřednictvím filmu vyřizuje účty s osobou, která mu do ateliéru přinesla špatné světlo. Dramaturgie je bohužel pevná jak sádelnaté hýždě některých Janových modelek, takže to na tři hvězdy musí vytáhnout Roden, který pro postavu, kterou ztvárňuje, získal do jisté míry něco, v co jsem vůbec nedoufal. Mé sympatie.. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Že bude tento film vysoce kontroverzní jsme mohli tušit i před premiérou v kinech. Právě kontroverznost tohoto filmu lákala mnoho lidí do kin či k nečekaně rychlým přechodem na televizní obrazovky. Fotograf je film, na který se můžete dívat dvěma úhly. To, že Jan Saudek je hodně zvláštní, až trošku mysteriózní bytost je věc, kterou musí běžný člověk postřehnout hned na první pohled. Svým přístupem si samozřejmě odradil spoustu lidí. Co se týče filmového zpracování, myslím si, že Karel Roden byl perfektně zvolený pro takovouto roli, kterou dokázal zahrát jak jinak, než na výbornou. Nehledě na scénář, který svým způsobem nemá smysl nějako kritizovat, protože ho psal sám život jednoho uměleckého podivína je Fotograf z mého pohledu hodně vyšperkovaná filmařina. Zhlédnuta verze 2x 84 minut. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dávno tvrdím, že většina umělců tvoří jen proto, aby ospravedlnila své bláznovství (či chcete-li svou jinakost). Nevadí mi kontroverzní osobnost Jana Saudka, ta je vyjádřena celkem věrně. Ale myslím si, že právě tak silnou osobností je i Sára Saudková (nebavím se zde o jejím díle). Věřím tomu, že silná žena vyhledává silného muže a že se zde potkali dvě spřízněné, ale i naprosto odlišné osobnosti. Jan jako veliký bohém a bonviván, kterého praktické věci otravují a Sára stojící pevně nohama na zemi. Zde byla vylíčena jednoznačně jako prospěchářka a mrcha, její postavě nebyl dán dostatečný prostor ani nebyla věrohodně vykreslena. Když pomineme pravdu a skutečnou žijící osobu, mělo být záporné ženské postavě věnováno při nejmenším tolik precizního zpracování jako hlavnímu hrdinovi. To se bohužel nestalo. Tím se stává celý příběh plochým a nepřesvědčivým. Mám ráda svérázné lidi, vadí mi bezpráví. Ale mnohem víc mi vadí odbytá práce a přílišné bolestínství. Velké téma, kterému by slušeno víc nadhledu a velkodušnosti. Ovšem Karel Roden hrál jako o život, klobouk dolů. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Proč že jsem se vůbec dívala? Ani nevím, zda mi víc vadilo téma či rozvleklé zpracování, které spoléhalo na to, že to je prostě téma, co potáhne. Sázka na jistotu, která stejně podává jen subjektivní pohled na životy jedné zvláštní rodiny. 2 dílná TV verze byla opravdu velmi rozvleklá. Roden však skvělý a důvod nevraživosti byl vysvětlen dokonale. Dítě s jinou? Ta bolest byla úplně hmatatelná. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Skoro přesně to, co jsem od tohoto filmu mohla očekávat. Plno sexu, převrácené filozofie a smutného pohledu do hercova - tedy fotografova - dětství. Neberte mě špatně, jelikož Karel Roden odehrál svou roli skvěle. Ale úvod filmu s podáním ruky jakože "mistr" předává herci svá úchylácká moudra, aby je dokázal věrohodně interpretovat, načež na konci opět podobná scéna s potutelným úsměvem "mistra".... Jelikož hlavní roli hrál jeden z našich nejlepších českých herců, musím se ptát sebe sama - je zvrácené, že mi ani trochu Roden nepřipomínal chlípného 80tiletého úchyláka nad hrobem? Mnohem snesitelnější by bylo, kdyby se stopáž zkrátila na obyčejných 80 minut a zbytečně nezabíhala do detailů. Dost mě mrzí, že jsem nešla v kině na jiný snímek. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Fotografové si jistě všimli, že fotoaparát, který Jan Saudek používá ve filmu, je Practisix východoněmecké provenience, což je zřejmě vtip. Saudek ve skutečnosti používal pouze švédský Hasselblad. Podobně provokativní vtip je ve videoklipu o České republice, kde Saudek třímá sovětský Kiev, což je už vyložený výsměch socialistickým praktikám. (bobrown)

Reklama

Reklama