Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (216)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch malých velkých oskarových filmů. A škoda, že zrovna Trumbo se k nám do kin nedostal. Přitom se jedná o poctivé životopisné drama, které ještě k tomu čerpá ze světa Hollywoodu, což je samo o sobě zajímavé. A ještě k tomu nabízí naprosto parádní herecký výkon Bryana Cranstona, kterého jsem předtím ani neznal. Mohlo být těch překvapení víc? Podle mě ne. Pro mě je Trumbo po shlédnutí zaručeně největším filmovým překvapením v celé sekci Oskarů. Člověk od takového filmu neví, co čekat a pak jde spát s čistou duší. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Týpek, který natočil blázniviny se Stillerem a Meyersem, se vrhnul na seriózní drama ze zákulisí filmového průmyslu a výsledek nedopadl vůbec špatně. Možná by neuškodilo trochu stříhat (politické debaty mě neberou), ale od chvíle, kdy Trumbo pod cizím jménem odevzdá "Prázdniny v Římě", nabere vyprávění ten správný směr. Asi si konečně seženu "Spartaka", Kirk Douglas byl docela sympaťák :). ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* docela zajímavý životopisný snímek o hollywoodském scénáristovi, který v době studené války se dostal za své názory na černou listinu a musel si vydobít své místo na slunci přes veškeré překážky. Určitě je poučný pro mladší generaci, která o těchto skutečnostech ani netuší. Výprava i herecké obsazení je slušné, tak nekazí výsledný dojem z filmu a nepůsobí zbytečně pateticky ani ho nekazí běžná klišé. Vybíraví diváci si k tomuto filmu už cestu najdou, tak není nutno doporučovat ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kongres zapomíná na maličkost zvanou 1. dodatek." Jako světově proslulý filmový znalec si dovolím oznámit, že jsem jméno Dalton Trumbo dosud neslyšel a jsem si jistý, že už na něj nikdy nezapomenu. A nejde o to, že napsal nejvíc scénářů ve vaně, čímž mi byl sympatický. Mnohem víc je totiž to, že stál za svými názory na dělbu zisku a proto byl komunista. Takže já jsem taky komunista? No to je fór. Sláva demokracii. Nicméně děkuji Sněmovnímu výboru pro neamerickou činnost za to, že řádně pohonil ty čarodějnice a já jsem si mohl užít trochu toho mccarthismu. Jen ten John Wayne u mě trošku klesl, ale Kirk Douglas, Otto Preminger a zejména baseballový magor Frank King si u mě docela šplhli. A nyní mne omluvte, jdu si pustit film Vrah močálu, abych zjistil, jak to dopadá, když je nejlepší postavou filmu močál. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kúpili sme gorilí kostým. Radi by sme ho použili.“ Nie je to moja šálka kávy, ale prekvapivo ma to bavilo viac, než som čakal. Od vymaznanej retro atmosféry, cez dobrých hercov (v čele s Cranstonom nominovaným na Oscara a tým jeho kov režúcim hlasom), až po silný scenár, v ktorom by sa mohli nájsť aj ne-komunisti. Najviac ma ale Trumbo bavil vo „filmových“ okamihoch (úbohý John Wayne a naopak skvelý John Goodman ako brutálny producent mega-sračiek, ktorého nebude nikto sr*ť, ale super bol i Kirk Douglas). Každopádne, Jay Roach by sa mal predsa len radšej vrátiť k sérii Austin Powers. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)
  • Kniha, která byla ve filmu zmíněna, že za ni Trumbo obdržel Národní knižní cenu za nejoriginálnější knihu, má název „Johnny si vzal pušku“. Napsal ji v roce 1938 a v roce 1971 byl podle ní natočen stejnojmenný film Johnny si vzal pušku, který on sám režíroval a byl spoluautorem scénáře. Tento film inspiroval v roce 1988 skupinu Metallica k napsání písně a k natočení videoklipu s názvem One (1989). (no2)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama