Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Na český televizní snímek opravdu dobré! První část je o dost lepší, zejména výbornému soudnímu řízení a skvělému výkonu Jaroslava Plesla. Druhá část už neměla takové grády, ale přítomnost Masaryka v podání Karla Rodena a velmi dobré zakončení celého případu ještě celý televizní snímek udrželo na 4 hvězdách. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Dopředu jsem od tohoto dvoudílného filmu nic nečekal a udělal jsem dobře. Kdybych to měl říct stručně, tak bych řekl, že je vidět že to dělali Češi. Dost často jsem se u filmu nudil a to mám historické filmy a historii jako takovou rád. Dialogy mi přišly hrozně strojené, jako by si scénárista myslel, že i doma mluvili v této době všichni extra spisovně a s rozmyslem natolik, že každá jejich věta by se dala použít jako citát. Občas mě děj zaujal, ale těsně potom se vždy stala nějaká podle mě klasická česká kravina typu "po týhle scéně tam dáme pitomou písničku o Židech, to určitě dotvoří atmosféru". Jo a konkrétně tohle napadlo tvůrce během těch pěti hodin filmu asi desetkrát a mně nezbývalo než jen dát oči v sloup. Herecké výkony byly dobré, ale vše kazil onen hrozně strojený scénář. Nejlépe na mě ale přesto působili Jaroslav Plesl při projevech v soudní síni a Karel Heřmánek. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, v české televizi zas a znovu vnikla minisérie, která je kvalitnější, než většina filmů, které čt vyslalo do kinosálů, navíc tu narozdíl od mnohých dvoudílných filmů nedochází druhé části dech, neb zde není kaše ani trochu nastavovaná, halelujah. A viktor Polesný se na stará kolena taky vyznamenal, jelikož točil sice neinovativně, ale zato jistě v jakémkoliv ohledu, od herců přes scénář tu všechno příkladně sedí a obzvláště pánové v hlavních rolích hrají skvěle (a jejich falešné kníry vypadají relativně pravě, halelujah číslo 2!). Zkrátka ideální záležitost, které svědčí dvoudílnost, anóbtž mají obě části zcela jinou atmosféru, ten první zosobňuje pocit zmaru při vyšetřování, ten druhý zas v sobě nese naději v tom, že konečně něco vychází. A tak dále a tak dále, zkrátka skvělá tv záležitost. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Důstojně zahraná i nasnímaná lekce z dějepisu, která je ale řešená snad až příliš konzervativně a starosvětsky, míněno spíš v negativním slova smyslu (je tam 83 postav, a přesto dovysvětlující voice-over; polopatické zasazování do kontextu a geopolitických reálií apod.). Ale stokrát lepší než Trapasy. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů! Po shlédnutí obou dílů se podařilo ojedinělé dílo mapující jednu kapitolu našich dějin. Jednak poctivá filmařina zavítala i do televizního filmu, což se v našich končinách vídá opravdu vzácně. Herecké obsazení je plné znamenitých jmen i výkonů. Asi už při čtení scénáře se dalo vytušit, že tentokrát se bude jednat o neobyčejnou práci, jinak by těch zvučných jmen jistě tolik nebylo. Po technické stránce prostě skvěle zvládnuto a po té historické prozatím velmi snaživě a nepodlézavě. Při závěrečném čtení verdiktu poroty jsem ani nedýchal a přitom jsem vědel jak do dopadne. A ještě nakonec... právě kvůli takovýmhle filmům je dobré mít doma televizi a zaplatit poplatek za veřejnoprávní stanici. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Bratrem Hilsnerova obhájce Zdenka Auředníčka byl Otakar Auředníček, právník, železniční úředník, básník a překladatel z francouzštiny a italštiny. Je autorem několika básnických sbírek vytvořených pod vlivem dekadence. Mezi jeho nejznámější díla patří například „Královna loutek“ a „Nejdokonalejší milenec“. (stefji)
  • Karel Čapek do „Povídek z jedné kapsy“ zařadil příběh inspirovaný Hilsneriádou s názvem „Případ Selvinův“. Jedná se o vyprávění starce Leonarda Undena, který se za mlada zastal podezřelého Selvina odsouzeného za vraždu ženy. Selvin se po osvobození Undenovi přiznal, že ženu skutečně zavraždil a začal ho vydírat. Podle povídky byl natočen film Spravedlnost pro Selvina (1968). (stefji)
  • Hilsneriádu poprvé zfilmoval režisér Franz Köhler v roce 1919. Jednalo se o celovečerní film Der Fall Hilsner - Případ Hilsner, v hlavní roli se zde objevil sám Hilsner. (MTHRFCKR)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama