Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová ve své životní roli (přesněji řečeno dvojroli) ztělesňuje dvě povahově zcela rozdílné sestry. Zatímco jedna je vlídná a dobrá, druhá představuje ztělesněné zlo, chorobnou nenávist a závist. Zlá sestra se rozhodne odstranit svůj sourozenecký protějšek, ve kterém není schopna snést vlastnosti, jež právě sama postrádá. Její zrůdnost však záhy překvapí ji samotnou, když nabyde nečekaných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (183)

curunir 

všechny recenze uživatele

Najprv musím napísať, že som dosť zvažoval či dať 4* alebo 5*, no nakoniec mi k plnému počtu v hodnotení dopomohla naozaj výrazná prevaha kladných stránok tohoto naozaj veľmi zaujímavého filmu. Iva Janžurová vo svojej dvojúlohe sestier, démonickej Viktórie a láskavej Kláre je dokonale úžasná a sa dá povedať, že ostatní herci sa oproti nej strácajú. Medzi ďalšie klady tohoto snímku patrí či už skvelá kamera Jaroslava Kučeru, ktorý hlavne skrz pohľady mačky Morgiany vytvára naozaj pekné zábery, tak aj hudba Luboša Fišera, ktorá dodáva celému dielu zlovestný až hororový ráz. V neposlednej rade sú to potom ešte aj masky, kostýmy a celkové výtvarné spracovanie filmu. Čo mi však trochu vadilo, bolo ku koncu rozťahané tempo a všetko pripomínajúce skôr rozprávku, keď ide princ zachrániť svoju milú, dobro zvíťazí a zlo bude potrestané. Myslím si, že bez väčšej nadsázky však môžem povedať, že tento film plné hodnotenie právom znesie, navyše staršie filmy mám celkom v obľube. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Poprvé mě mátlo, že se Morgiana nejmenuje jedna ze sester, ale kočka. K dosažení jedinečné atmosféry přispěl i výběr exotického místa, výrazné líčení a kostýmy. A samozřejmě hodná, zlá Iva Janžurová. Hodně mi to připomínalo Valerii a týden divů. Ve filmu zazní hudební motiv který Fišer použil i v Arabele. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová je vynikající, ale jen pokud se jedná o zlou sestru. Poloha hodného kníkavého dvojčete se z mého pohledu hodila spíš do klasických komedií. Co se povedlo takřka stoprocentně je vizuální stránka věci, ale i tady mě Herz dokázal naštvat, protože až příliš často bloudil v tmavém šeru, kde nebylo vidět vůbec nic. Místy chybějící napětí se pak snažil dohánět dramatickým hudebním podkreslením, ale ani to příliš nefungovalo. Čekal jsem víc. 55% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Děj filmu tvůrci přenesli z našich luk a hájů až k břehům Černého moře, jehož nádherná scenérie přímo vybízela k natočení nádherných záběrů a rozmanitých scén. Právě samotného prostředí si u filmů všímám asi nejvíce a musím podotknout, že jsem byl doslova okouzlen všemi krásami, jenž nám zde byli nabídnuty. Dalším důležitým aspektem byla vytvořená atmosféra, která nás provází napříč celým filmem. Tvůrcům se vskutku podařilo stvořit něco tak úžasného, že diváci budou doslova chrochtat blahem. Především pak díky bravurní práci kameramana, který své práci dokonale rozuměl a divákům nabídl nezapomenutelný zážitek. Některé záběry divákovi doslova vyrazí dech a způsobí menší záchvěvy úzkosti. Především pak ve scénách, kdy se realita smísí s představivostí hlavních hrdinek a divák v tu chvíli ztratí lehce kontrolu nad dějem. Jeho úspěch se odvíjel nejen díky bravurnímu hereckému výkony Ivy Janžurové, která si zde střihla rovnou dvojroli, ale i díky tomu, že vznikl v období Herzovy největší slávy. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Dokonce i v živém člověku jsou některé jedy..." Tenhle "artový horor" z dílny mistra Juraje Herze mne okouzluje léta a myslím, že ještě o něco déle, než legendární Spalovač mrtvol. Děj je velice jednoduchý, lehko pochopitelný pro všechny a napětí s hrou mezi životem a smrtí se celý čas stupňuje. Morgiana - to je vskutku drsná pohádka o dobru a zlu, nekompromisně ukazující zlo v nejděsnějších podobách, v závěru potrestáno vlastním svědomím. Od prvního zhlédnutí mě fascinovalo tajemno vycházející nejen z příběhu, ale i vizuálního zpracování plného různých barev, kostýmů a nádherných záběrů při moři i v secesních interiérech, stejně tak stylová hudba Luboše Fišera (zejména ten ponurý "karetní" kuplet hraný na klavír) a samozřejmě vynikající výkon Ivy Janžurové v hlavní dvojroli zcela odlišných ženských postav. Její protikladné herecké portréty jsou ve spojení se symbolickými maskami obou sester dokonalostí. Zcela jedinečnou atmosféru pak dolaďuje zasazení příběhu do historické času a exotického prostředí, Herz si pohrává ve vizuálu přímo se surrealistickými obrazy a nabízí na první pohled řadu nenápadných trumfů a detailů, jenž mnohý divák zachytí až při více zhlédnutích. Pánové z Činoheráku (Abrhám, Čepek, Kodet, Somr) v epizodních rolích tady fungují skvěle, stejně jako spojení mysteriózní atmosféry s motivy kartářské vášně, alkoholu a v závěru i s motivem lásky. 95% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Při natáčení v Bulharsku tragicky zahynula herečka Eva Blažková. V té době jí bylo necelých 33 let. (Cucina_Rc)
  • Režisér filmu Juraj Herz dával scenář Ivě Janžurové s tím, aby si vybrala, zda chce hrát roli Viki nebo Kláry. Herečka nevěděla, pro kterou roli se rozhodnout, a proto Herz rozhodl, že bude hrát obě. (Willy Kufalt)
  • Filmovanie prebiehalo na Balčiku v Bulharsku. (dyfur)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama