Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (382)

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdravím gangstery i záhadné cizince! :-) Achjo, Walkena mám rád, Willise miluju, střílečky mám rád a gangsterky miluju. Snad jen proto nadsadím tři hvězdičky.. Neustálé přebíhání Johna Smithe od jednoho "zaměstnavatele" ke druhému bylo docela nudné, bylo mi vlastně jedno, na čí straně zrovna stojí, protože hrál na oba klany stejnou kulišárnu.. Výsledek byl jasný od začátku, no a nejvíc mě dostaly Johnovy kvéry, kterými pálil jak pominutý, a dementní účes a lá Forrest Gump! Vzácná výjimka, jenž potvrzuje pravidlo, že Bruce hraje v samých peckách. Mějte se filmově! Woo. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Týjo. Jo! Filmy pro chlapy můžu. A bez reptání. Olovem se tu rozhodně nešetří, horko k zalknutí, písek eklhaftuje všude, prohibice v plným proudu a úžasná autina. Bruce Willis v nejlepších letech, formě a donaha, plus hlasové (podotýkám extra) i jiné charisma Christophera Walkena. Krásná žena rovná se problém. Retard znamená rozbité auto. Odjeď? Cha. A jak? Zůstanu. Do posledního. Třa dechu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kurosawova Telesná stráž mi pripadala chvíľami poriadne zmätočná a čiastočne nudná, Hillow voľný remake je v tomto smere na tom o niečo lepšie. Viac ako westernove žánrové prvky mi však pripomenul film noir, Willisova štylizácia a voiceover je skôr upomienkou na Bogarta. Je naozaj prekvapujúce, že tento film pri svojej hyperštylizácii v 90-tych rokoch prepadol, keď si vezmeme, že v rovnakom období nás odzbrojoval taký Desperado. Mimochodom jeden profák z bratislavskej VŠMU považuje túto úlohu za vôbec najlepšiu vo Willisovej kariére. Popravde, bez neho a bez Walkena by to bol ťažký priemer. Možno to chcelo aj nejakú výraznejšiu herečku ako ich prívesok. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Říkejte mi třeba John Smith. Jsem pistolník na útěku. Před zabijáky šéfů pomalejších pistolníků, před minulostí, před sebou.. Teď mě zrovna po prašných cestách zavál osud do města duchů zvaného Jericho. Říkám si, jó, Jimbo, tady uprostřed pouště, co je vyprahlejší, než tvoje hrdlo, bys chvíli mohl někomu dělat pro hrst dolarů tělesnou stráž. I když, znáte to. Věci se z roviny finanční občas překlopí do roviny osobní a já pak musím vynaložit veškeré úsilí, aby ten poslední, kdo zůstal, byla moje maličkost. Jenže chlap jako já v takovém zapadákově nemůže skejsnout navždy a duše temná jako noc už žene mě vstříc další rudé žni… Přidat do Hammetta ještě trochu Hamleta a bylo by to dokonalé, ale na co drama, když gunmen Bruce svou palbou přehluší i hry na vojáčky u Verdunu.. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Sice je to jen prachsprostý remake geniálního díla Sergia Leoneho, s extrémě drsným Clintem Eastwoodem v hlavní roli "Pro hrst dolarů", ale je to NADUPANÝ remake. Bruce Willis nezůstává Clintovi nic dlužen, je naprosto nejvíc COOL a DRSNEJ BAD MOTHERFUCKER, a když vysypal dva zásobníky do chlápka kterej pak ještě prolít dveřma, málem jsem předl radostí jako kočka. Jenže Bruce nezůstal pouze u toho chlápka ale radši vystřílel celý město a Christophera Walkena třímajícího Thompson k tomu. No prostě bezva bezva BEZVA, jen škoda že je to remake i když Leone to zase ukradl Kurosawovi takže je to vlastně jedno. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Pracovným označením filmu boli aj názvy Gundown či Welcome to Jericho. (MikaelSVK)
  • Vozidlo, ktoré do Jericha v Texase šoféruje John Smith (Bruce Willis) a ktoré poškodí partia Doylových (David Patrick Kelly) stúpencov, je Ford Model A Coupe z roku 1928. (misterz)

Reklama

Reklama