Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Ta šedesátá jsou z toho cítit. Soudruh kapitán Exner jezdí v Bugatce. Do toho mladá Gabriela Vránová (coby Exnergirl, jak zde někdo vtipně poznamenal). A ve vynikající roli její otec agresivní Kemr. Něco jako Bohumil Císař s povahou Evžena Humla. Sovák je tam nakonec taky, coby hláškující archeolog dr. Soudek. Prostě skvělé, vtipně, s noblesou a šarmem napsané i zahrané. Ačkoli se to zdá nemožné, tak Vala překonává Kodetova Exnera o koňskou délku. Asi proto, že Kodet je (skoro o dvacet let později) obalen zelenými esenbáky a ne Janem Libíčkem a Václavem Lohnickým. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem že si trochu spravím chuť po Smrti talentovaného ševce, ale nakonec jsem vážně pošilhával po dvouhvězdičkovém hodnocení. Bylo by to k filmu hodně kruté, jenže Poklad byzantského kupce nefunguje ani jako kriminálka, ani jako komedie. Humor je suchý jak vítr nad pouští a o nějakém pátrání se pořádně nedá mluvit. Dojem zachraňují jen vynikající vedlejší role. Jiří Sovák se udělal téměř hlavní postavou a na úsečného Josefa Kemra asi jen tak nezapomenu. Samotný Exner jimi byl úplně uhlušen a upozaděn. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

To, co předvedl Josef Kemr na konci, by zasloužilo zapsat mezi legendární hlášky čs filmu. To byl nářez, kulometná palba, a nedělní králík už naservírovaný. Jakkoliv je to vytržené z kontextu, pokud jste před tím neviděli celý film. Jiří Vala a charisma, se kterým utáhne cokoliv. To je u mě český Bond navždy. Lehká, svižná i když trochu zbytečně moc zamotaná krimi komedie (vyhodil bych aspoň postavu profesora). Parádní auta, atraktivní děj, půvabná blondýnka, sympatičtí kriminalisté Libíček, Hrubý a Lohniský. Mladičký Haničinec. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemná odpočinková zábava, ktorú málokto pozná. Miestami sa to tiahne do bláznivej komédie, miestami je tu kriminálne dusno. Celkovo to ale nie je tak úplne dotiahnuté do konca ani v jednom, ani v druhom žánri. Aj napriek krátkej stopáži sa to celé tak trochu vlečie a nedokáže poriadne rozbehnúť ani pri zaujímavom finále s väčším potenciálom, ako samotný výsledok. Veľa zábavy zaobstarajú kvalitní herci, akoby tu boli vážne všetci, len ten Menšík chýba a hodil by sa sem. ()

Přemek

všechny recenze uživatele

Nezvykle zdařílý film z dílny řemeslníka Ivo Nováka. Detektivní komedie v pravém slova smyslu, z doby, kdy jedinou skutečnou vtipkující detektivní dvojicí byli pánové Höger a Bek ze série Alibi. Zde se k nim přidružili výteční Vala a Vránová a sekunduje jim Jiří Sovák v roli anarchistického archeologa. Doporučuji! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)
  • Interiér archeologického ústavu se točil v Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (Viničná 7, Praha - Nové Město), zatímco exteriér v zadním traktu Archeologického ústavu Akademie věd ČR (Letenská 4, Praha - Malá Strana). (sator)
  • „To ty štekle,“ říká Housková (Gabriela Vránová), když padá ze schodů. Slovo „štekle“ pochází z německého „Stöckelabsätze“ – vysoké podpatky. (sator)

Reklama

Reklama