Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Povídkový film Vojtěcha Jasného natočeného v česko - rakouské koprodukci.
Dýmka hercova - Herecká dvojice George a Mary je angažována do hlavních rolích filmu "Lidé a vlci", jehož děj se odehrává v prostředí lovců kožešinové zvěře...
Dýmka lordova - O svatební noci dá lord Edward Grayton přednost své nejdražší dýmce "straight grain" před milováním s mladou krásnou lady Mary...
Dýmka sv. Huberta - Myslivec Kurt musí odejít do války. Doma nechá půvabnou ženu Elsu a nakouřenou porcelánku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Peabody 

všechny recenze uživatele

nevím, v čem byl problém, jestli na to dostal pan Jasný moc peněz a chtěl natočit světově pojatý velkofilm? Hrozně špatné, o ničem, v souladu s tím je nesmysl v popiscích, jde o zfilmování povídek Ilji Erenburga, nikoli Adolfa Hoffmeistra. Poetičnost předlohy se s panem Jasným prostě minula. Ano, Jana Brejchová je krásná, ale to nestačí ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Erenburgových "Třináct dýmek" se dobře čte i dobře kouří, se "Třemi dýmkami" Vojtěcha Jasného je to trochu hořší, člověk se při nich občas zakucká. Ovšem lordova straight grain pipe je skvělá, stejně tak jako celá jeho sbírka dýmek (také mám sbírku dýmek, přestože už je nekouřím; dostupný komerční tabák je moc slabý a selský tabák, který pořád pěstuji, příliš silný, takže jsem ho musel ředit listem podbělu). A tak jediným příjemným zjevem byl pro mě Waldemar Matuška, nespíš ale jen jako relikt doby... A to, že sv. Hubert kouří, víme stejně všichni.... Pozn.: K pojetí a zarámování filmu, ke kterému se Jasný rozhodl (nadsazování gest typických pro počátky němého fimu), nemám připomínek, až na to, že se s kouřením dýmky naprosto neslučuje. Herci si také neumí nacpat dýmku, ani jí kouřit. ()

Reklama

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Prvni pribeh, je absolutne nejhorsi, nevyrazny a trapny, druhy pribeh dela cest nazvu filmu a pokud by se takto odvijel cely film bylo by to mozna ke koukani a treti je podobny tomu druhemu, avsak clovek je uz tak otraveny a znudeny, mozna temer zhypnotizovany neustalym "lalala, nanana", ze se musi premlouvat, aby to dokoukal. Kdyz se konecne tak stane a film ma za sebou, je za to nesmirne vdecny a takovy pocit rozhodne neni dobry. 0,5* ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl poprvé v životě a nemusím litovat, bylo to i naposled. Jasnému se tento film naprosto nepovedl. Snad ho k němu navedl autor povídek Adolf Hoffmeister, vášnivý milovník dýmek, snad to bylo nabídkou na koprodukci vzešlou od rakouských partnerů, možná výhled na exteriéry v kapitalistické cizině, nevím. V každém případě vznikla naprostá slátanina, v níž dýmky nehrají žádnou podstatnou roli a všechny příběhy by se daly natočit bez nich. Dýmce hercově jsem naprosto neporozuměl - to George opravdu zešílel, když pistolí zastřelil svého kolegu Juraje Herze a myslel si ještě na elektrickém křesle, že všechno je jen natáčení filmu? Nebo se jednalo o nějaký protisocialistický jinotaj? Musím ale uznat, že Gitte byla mnohem hezčí herečkou než už v té době Jana Brejchová, která o svatební i následujících nocích marně čeká na naplnění manželství a spustí se se zahradníkem... Klasická boccacciovská povídka, v níž bych čekal spíš to, že se Mary ujme návštěvník, který ji má rozptylovat během lordova služební cesty... Asi mělo být řečeno - všichni lordi jsou stejní. Podobně je laděná i Dýmka sv. Huberta se záletníkem Matuškou v době světové války. Tuctový příběh, jakých za té 1. světové bylo mnoho... Ze začátku jsem se párkrát usmál - při natáčení němého filmu... To bylo asi na ty dvě hvězdičky. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se těšil, jak si pustím tenhle majsterštych Vojtěcha Jasného, zapálím si dýmku a udělám si hezký večer. Po pěti minutách jsem zalitoval. Obávám se, že jsem nepochopil absolutně nic.... možná jako parodie na Filmový klub na Čt2 bych to chápal, ale jinak nechápu nic. Zřejmě nejsem tak avantgardní, jak jsem si myslel. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Recenzia v tej dobe skritizovala filmové umenie Waldemara Matušku (Taliansky zajatec Marcello) asi takto: „Neviem, či fajka sv. Huberta je dosť poctivou pointou celého filmu. Pre obecenstvo je dostatočným oprávnením existencie tejto poviedky herecká účasť Waldemara Matušky, jeho kostýmovej premeny. Waldemar Matuška spieva, prezlieka sa, umýva sa, usmieva sa. Ale nie som si celkom istý, či tiež hrá. Možno povedať, že v prvej poviedke sledujeme hru na hercov, hru na hru, a to vo viacerých významoch. Obsahom druhej poviedky je atraktívna ironická hra na lordy. Tretia poviedka je predovšetkým hrou na Waldemara Matušku, čoho dôkazom je, že vlastná dejová pointa príbehu vyznieva veľmi sucho. Aby som obmedzil vlastný, snáď príliš subjektívny úsudok, rovno priznám, že mám dosť rád šansoniéra Waldemara Matušku, ale že zatiaľ nezdieľam všeobecné nadšenie nad Waldemarom Matuškom filmovým hercom. Možno sa treba uspokojiť s tým, s čím sa uspokojí väčšina divákov, že Waldemar Matuška hrá pod rôznymi zámienkami Waldemara Matušku.“ (Raccoon.city)
  • Vojtěch Jasný obsazoval herce podle toho, jak mu to ukázaly hvězdy, tedy přesněji podle horoskopu každého herce a zda je pro film vhodný. Takto se dostal řízením osudu k roli i Juraj Herz. (sator)

Reklama

Reklama