Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1948. Drsná a syrová šumavská příroda je kulisou napínavého příběhu o lidech, kteří se po druhé světové válce stali nekorunovanými králi části našeho pohraničí. Jednotka pohraničníků vedená fanatickým poručíkem Kotem se spolu s novým členem strážmistrem Zemanem snaží zlikvidovat převaděče, kteří výborně znají svůj kraj a převádějí lidi na obě strany hranice... (Filmexport)

(více)

Recenze (309)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočený film, kvalitní herecké obsazení, žádná ideologie, pouze natočena pravda, před kterou nelze zavírat oči. Taková tehdy byla doba a nic na tom nezmění to, jestli se nám to líbilo nebo ne. Byli to naši chlapci dosazeni na nejhorší a nejriskantnější místa na vojně. Buďto plnili své povinnosti anebo šli ke zdi za vlastizradu. To neznamená, že souhlasím s tím, co se dělo ! Jenže za vším byli, bohužel, lidé kteří takové rozkazy dávali a za námi byl ještě 40 let Sovětský svaz. Tak si vyberte ! Psal se rok 1948 ! 27.2.2013 .... POZNAMENÁVÁM, že tohle je film, který nestárne, je furt IN a má i mladé generaci co říci. Radovan LUKAVSKÝ absolutní jednička ! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Charismatický Radovan Lukavský, sympatický Jiří Vala, docela pohledná Jiřina Švorcová, smíšek Vladimír Menšík, charakterní Jaroslav Marvan, hezoun Rudolf Jelínek a hororová Šumava, která výše jmenované herce po celou dobu filmu hostí mlhou, deštěm, zrádnými močály a nebezpečnými převaděči. Snímek se nese v jedinečné atmosféře, za níž by se nemusel stydět ani mistr Hitchcock či Kubrick. Vynikající hudba jen dotváří onu ponurost onoho očividně válkou postiženého a nehostinného kraje, v němž se odehrává nebezpečný příběh v čele s králem Šumavy. Nesledujte tento snímek zaujatě s tím, že jedna strana je křišťálově čistá a kladná a ta druhá je odporná a záporná. Pohraničníci měli úkoly jasné, tak je plnili a jak vidíme, tak hodně nevinných kluků tam skončilo svoji životní pouť - při plnění svých povinností (které se nám z dnešního pohledu mohou zdát nesmyslné, ale tehdy byla taková doba). Pokud tento film dokáže divák sledovat s neutrálním pohledem, tak mu je naservírovaná výborně odvedená řemeslná práce, která nenudí, ale působí i dnes. ()

Reklama

Falcor 

všechny recenze uživatele

Zatraceně dobře natočený film. Co však stojí za povšimnutí především, jest herecký výkon mojí matičky, která se zde na pár vteřin (tuším, že skutečně to byly dvě) mihla v pohřebním průvodu, což si, spolu s kamarádkami, tak užívala, až ji smíchem vyhrkly slzy do očí, že si je musela utírat do kapesníčku, čímž perfektně naplnila režisérovy představy o tragickém výjevu smutečního průvodu. Tím chci jen podtrhnout opravdu nevšední kvality Karla Kachyni, který dokázal dokonale těžit i z takových dobových reálií (a samozřejmě z umění herců - třeba mé mamky.... proč to nevypíchnout, že?) a vytvořil na dlouhou dobu nejráznější českou kriminálku. (A moje teta v tom filmu prý jezdila s džípem.) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s názory, že je potřeba dívat se na tento film ze dvou stran. Ano, to co se odehrávalo a nejen na pohraničí v Šumavě se dá z lidského faktoru odsoudit jako zvěrstvo a nesmyslné zabíjení – na jedné straně rozkaz chránit hranice – na druhé straně svoboda, ale i pašeráctví…Nicméně to nic nemění na tom, že je tento československý kousek velice pěkně natočený a hlavně atmosférický. Tady nemůžu říct ani popel. Nehostinné prostředí, častý déšť, nepřetržité hlídkování i zanedbávaný osobní život – to vše působí na lidskou psychiku neskutečným způsobem. Stejně tak i průchody před močály a neustálý strach, že vás někdo zastřelí jen proto, že chcete svobodně žít --- herci si vedli skutečně výtečně a musím ocenit i kvalitní vizuální stránku. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí zde, se nedokážu přenést přes odpornou myšlenku zločinné ideologie, již film předkládá, o hrdinných pohraničnících a zlých převaděčích..fakt hnus. Nicméně určité kvality filmu upřít nelze, takže dávám průměr - 3***. Koukal jsem na to ze studijních důvodů a víckrát už se na to asi nepodívám. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (28)

  • Film byl v roce 1959 oceněn filmovou cenou kritiky. (M.B)
  • Karel Kachyňa neměl maličkou, ale ikonickou roli pašeráka Kilána obsazenou žádným hercem. Když dojeli se štábem na Šumavu, zaujala ho tvář jednoho muže z filmového štábu, kterého neznal a řekl mu: „Ty budeš hrát Kilána.“ Dotyčný se usmál a odvětil: „Víte kdo já sem?“ „To je mi jedno odvětil režisér.“ „Já jsem tu jako dozor ze Státní bezpečnosti.“ Kachyňovi se přesto podařilo důstojníka bezpečnosti ukecat a roli mu opravu odehrál. Pokud zkoušíte pátrat po jménu herce onoho důstojníka, nebudete úspěšní. Film překvapivě neuvádí role u jmen herců a dokonce ani specializované filmové periodikum
    Filmový přehled roli Kiliána neuvádí. (sator)
  • Herečka Jiřina Švorcová, představitelka prodavačky Marie Rysové, měla s hercem Jiřím Valou, který si zahrál Karla Zemana, poměr. Pak jí ho ale přebrala její tehdejší nejlepší kamarádka herečka Jiřina Jirásková. (Lynette)

Reklama

Reklama