Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ze všech Janákových pohádek na České televizi zatím nejlepší. Pořád si nemyslím, že by šlo o bombu která by posunula české pohádky na další level a která by si zasloužila své místo každé vánoce ale po stránce dekorací, herecké a trikové mnohem lepší než předchozí Janákovy pohádky. Opatrný palec nahoru! ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Musím říct, že jsem byl před shlédnutím této pohádky docela skeptický. Ale byl jsem mile překvapen. Hlavně díky vynikajícím výkonům herců. Zvlášť Hana Vágnerová a Marek Adamczyk předvedli parádní výkony a ukradli si celou pohádku pro sebe. Výborně mě také bavil Ondra Sokol. Za to Zdeněk Piškula pro mě není dobrým hercem a tato pohádka mě v tom akorát utvrdila. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka odvysílána na první svátek vánoční roku 2017. Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších pohádek s čerty, kde peklo je vyobrazeno jako místo, kde se skutečně trpí a i čerti jednají tak, jak podle obecných představ mají. Samozřejmě se najde výjimka, která do pekla nezapadá a je adeptem na jednu z hlavních postav. Druhou postavou je mladík, který je zcela bez pekelného záznamu, ale touha po manželce ho vede do pekelné záhuby. Naštěstí se nedočkáme žádných "troškovin", výprava je perfektní, obraz také, hudba slušně nápaditá a neruší. Určitě jde o podařenou pohádku, která není pro mrňata, ale spíše pro starší děti a dospělé. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Na týhle děsně trapný pohádce byla nejlepší Kristi Svarinská,a pak Jirka Langmajer,jinak nikdo.Blbě podaná,blbě zahraná debilita,Janák začíná v tomhle dohánět Trošku,v jeho filmech se taky všichni pitvořej jak prase.Navíc vybrat si jako protikandidáta ženicha ondru Sokola,kterej vypadá jak gay, a úplně děsnýho Lábuse,to je filmová harakiri.Nepovedený.30%. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tato vánoční pohádka se české televizi docela povedla. Je dějově přímočará bez komplikované dramatické zápletky a propletence několika příběhů. Je svým způsobem originální s pěknou výpravou a kostýmy. Nejvíce mne upoutalo peklo. Nelze mu vyčítat napodobení jiných pohádek, vždyť nikdo neví, jak takové peklo vypadá. Mně se tady toto líbilo, stejně jako jeho osazenstvo, staří herečtí bardové obzvláště. Vtipný scénář, zajímavé triky a jistá nadčasovost. Co se herců týče, tak ti nejlepší už nejsou mezi námi, tak se musíme spokojit s těmi, které máme. Sympaťák Piškula nebyl herecky nejzdatnější a jeho taneční neznalost na plese byla nevěrohodná, ale druhého Pavla Trávníčka ani Libušku Šafránkovou zatím nemáme. Jinak pohádka přinesla dětem i výchovné ponaučení. Prostě letošní vánoční mise ČT byla splněna k mé spokojenosti. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Autorka Lucie Konášová čerpala ze sborníku slovenských pohádek. Scénář k filmu pak psala tři čtvrtě roku. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)
  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama