Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Příjemná čertovská pohádka, kde z čertů kraluje kvartet -řazeno abecedně- Marek Adamczyk, Jiří Langmajer, František Němec a Václav Vydra nejmladší. Každý z nich hraje jiný typ čerta - čertovské ucho, pekelný pokušitel, vrchní Lucifer a čert byrokrat, a co je důležité hraji to dobře. Speciálně když v pekle sleduji reality show Pošli pekelného jelimana na Zem. Některé lidské postavy, taky nehrají špatně a občas i sirotci. A nakonec Matalenefolusius je u čerta dobré jméno. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke kvalitě soudobých pohádek (a nejen těch televizních), je Nejlepší přítel rozhodně lepším průměrem. Dobrý scénář, jak už je od paní Konášové zvykem, hezká výprava, docela pěkné interiéry zámků a Jiří Langmajer s Ondrou Sokolem nakonec tuhle pohádku vytáhli nad obvyklé bahno vánočních děl. Zřejmě bych zvolila jinou představitelku slečny komtesy, služky Marianny i představitele čerta Matěje, hodil by se totiž někdo talentovanější a charismatičtější, a rozhodně bych z děje úplně vystříhala tu pitomou trapnou tabatěrku s hlasem Pavla Lišky, ale zbytek by mohl klidně zůstat tak, jak byl. Nejlepší přítel měl pointu, měl vtip, neměl Bohdalku s Mádlem a většinou si držel úroveň bez trapností. A to dnes rozhodně není nic obvyklého. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Na pohadce me nejvice zaujalo ztvarneni pekla, to bylo uzasne. Stejne tak bych si nemyslel, ze Frantisek Nemec bude natolik vytecny Lucifer. Svarinska je sice hezka princezna, ale kucharka Vagnerova ji zcela zastinila. Pobavi i pritepleny baron v podani Sokola. Labus patri do pohadek... Slusna vyprava, syte barvy a slabsi scenar. Urcite se nejedna o zadny propadak, ale na ty nejlepsi dnesni pohadky to nema, i kdyz jde pouze o film televizni. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Na Boží hod vánoční nám Česká televize přinesla docela hezkou pohádku, která byla pro mě za poslední roky milé překvapení. Sice mi tam ze začátku bilo do očí několik zbytečných podobností se staršími pohádkami, ale jak se rozběhl příběh, tak to dostávalo nové grády díky dobře vymyšlené zápletce. Stále tomu chybí nějaká originalita a navíc vybraní mladí hoši mě do svých rolí nějak nesedly a trvalo dlouho než jsem si na ně zvyknul. Ale i tak beru pohádku jako pozitivum a že bychom se konečně v jejich tvorbě už odrazili ode dna? ... a opět po roce znovu o půlhvězdičky dolů. Tak co nám česká televize připraví letos na Vánoce? [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Úvod nebyl tak docela marný, takže moje pohádek chtivé srdce zaplesalo a začalo se dosti neprozřetelně těšit na lehce inovovanou, pozitivně naladěnou a vtipnou kaší nasycenou pohádku se šprýmovnými satirickými vsuvkami ohledně vyobrazení pekla jakožto poněkud zkostnatělé byrokratické instituce. Bohužel jsem se radovala předčasně. Nechápu proč, nicméně opět se kdesi cosi trapně zvrtlo. Správně pohádkový námět, dobře vybraní herci a herečky, vhodně zvolené exteriéry i interiéry, dobově upravené kostýmy - přesto režie nevykouzlí víc než podprůměrně zábavnou, zato nadprůměrně naivní podívanou, která dělá hlupáka nejen sama ze sebe, ale i z natěšeného diváka ... 2,5* ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)
  • Autorka Lucie Konášová čerpala ze sborníku slovenských pohádek. Scénář k filmu pak psala tři čtvrtě roku. [Zdroj: Týdeník Televize 51/2017] (M.B)
  • „Celé tohle natáčení probíhalo úplně v klidu a neslo se ve velmi pozitivním duchu. Měli jsme tam nějaké komplikace, ale ty byly spíš ze strany přírodních složek,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama