Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Slovo příjemný mi vždy vyvstane na mysli. A taky udělaný přesně tak jak měl být. Humor zde má hned několik tváří, od chytře sarkastického mudrování Štěpánova, přes nezapomenutelně maloměšťácky přízemního Emila Nádeníčka v podání Oldřicha Navrátila, či neodolatelně arthomosexuálního choreografa Luďka Kopřivy. A to nemluvím o hrozivé to hrozbě energetického stupně vyřčené správcem Lubomírem Kostelkou....Lodyha, LODYHA!!! 80% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nástrahy dospívání, divadla a socialistické doby, postavičky jak z výlohy obchodního domu Kotva, to všechno mě uplně dostalo, protože jsem zapomněl, jak je to dobrej film. Vlezlej slizskej Emil Nádeníček, vynikající herec a pivař Valerián Adolf Františka Filipovského, Somrův dobráckej profesor Ječmen, pak profesor Vodička s jeho teoriema o potlačení libida, rejža řezník (Císler), šuby duby Amerika F. R. Čech a jeho tance a pohyby, baletní mistr Hugo, ti všichni a nejenom oni tvořej nezapomenutelnou atmosféru. K tomu samozřejmě ti dva, Kendy a Štěpán Šafránek s jeho první láskou Borůvkou a básničkama. K tomu patří vtipny kecy a situace a animovany sekvence, ktery teda nejsou moc vtipny, ale dodávaj tomu takovej svůj styl. Prostě dobrá česká komedie. A ani nevadí, že se děj ani k samotné premiéře divadelní hry nedostane. ()

Reklama

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh o ničom a pre nikoho. Keď sa aj naskytne nijaká originálna scéna tak vo finále ju zazdí nijaká sprostosť a nepríde na vyvrcholenie ani rozuzlenie v deji. Celý film sa točí okolo divadelnej hry, ktorej sa divák ani nedočká. Sekundárny príbeh je venovaný sexuálnemu zážitku s borúvkou a toho sa tiež divák nedočká. V podstate sa jedná o polotovar filmovej tvorby a tie ja teda veľmi nemusím. Mám rád dobre postavené príbehy a ukázané všetko čo má byť ukázané a vypovedané všetko čo má byť vypovedaní. Na to aby som si niečo domýšľal nemusím pozerať filmy ale stačí mi moja predstavivosť. Herecké výkony hlavných protagonistov sú to jediné čo zachraňuje moje hodnotenie. 38% ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Houby s voctem.¬         Poznámka: Toto opoznámkování a i mé (zprůměrované) hodnocení je za všechny díly "Básníků" v režii D. Kleina a podle předlohy/scénáře L. Pecháčka. Vysvětlení, proč hodnotím více snímků jako celek, lze nalézti na mém profilu v úvodní části "O hodnocení".¬                 Slušně udělaná romantická řada se sestupující kvalitou, točící se kolem studentů medicíny. Mně osobně to připomnělo americký veleúspěšný seriál "Přátelé", k němuž mám obdobné výhrady dající se stručně shrnouti do stejné věty: Je to nasáklé umělostí, chtěností, nevěrohodností; že to je ze života, se tak pouze tváří. Ještě jinak, co lze odpustiti (poněvadž tam to není důležito) v "Dívce na koštěti" Vorlíčka, Frankové a Macourka, to není odpustitelno zde — byť jde o komedii —, v romantickém příběhu "ze skutečnosti".¬                 Tento první díl patří mezi ty lepší z řady "Básníků" a naděluji mu 3 *. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na Básníky mě vytáhl do kina můj kamarád Bobek někdy na střední. To jsem samozřejmě netušila, že to časem přejde do formátu "Šest žen Štěpána Šafránka". Jako studentský film to bylo milé. Až po letech jsem se dověděla, že komise film nepustila do kin, Dušan Klein musel vypustit dvě velice povedené basničky, které prý kritizoval tehdejší režim. Právem litoval a sám to označil za zbabělost. Posuďe sami:                                                                                                                              Chcete se upsat humoru? Nemiřte nikdy nahoru. Nakukujte jen zpovzdálí, kde rozdávají metály.                                               Dejme si nalít ještě sklenku, nač hned spoléhat na myšlenku? Nám stačí strárnout, budem vlivní senilní a neomylní.                                                                                                                                                                                                                     Až je tam pan režisér znovu přidá, přidám já pátou hvězdu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Miroslava Šafránková se před kamerou odmítala svléknout, a tak ji režisér navrhnul, že to vyřeší animovanými pasážemi. Nakonec se mu tento způsob zalíbil a více ho zakomponoval do filmu. (hot_spot)
  • V roli hlavního kameramana ČST, povětšinou sedícího za režisérem Perglem (Jiří Kodet), si zahrál skutečný kameraman filmu Emil Sirotek. (Ganglion)
  • Při písni „Pojď se mnou, zavedu Tě do ráje“ se na pódiu objeví Oldřich Navrátil (Emil Nádeníček). Při krátkém prostřihu do publika si ho ale lze všimnout i za dvojicí režisérů. (m0lL!sS)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama