Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 2
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (361)

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že Spartakus je nejslabším Kubrickovým dílem (pokud nepočítám jeho dvě prvotiny), co jsem dosud viděl. Výprava je samozřejmě na svou dobu až neskutečná, ale celý ten příběh je moc zdlouhavý a chvílemi až nudí. A ani ten Kirk Douglas se mi do této hlavní role moc nehodí. Každopádně na svou dobu musel Spartakus vyvolat veliký ohlas. 7/10 ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Neskutečně patetický sandálový velkofilm, ve kterém sice nenajdeme žádné božstva či mesiáše, o to více se nám však pokouší přiškrcený Kubrick (či snad producent) valit klíny do hlavy. Přeš veškerou monumentální standardizaci, a že jí je požehnaně, má tenhle otrok alespoň několik světlých a dramatických momentů, které stojí za archivaci. Pokud z hlavy vyženete ubíjející stopáž a velké množství kýčovitých výjevů plných slziček, zůstane vám několik kvalitních a povětšinou i dosti rozmáchlých scén a výteční herečtí představitelé, kteří se s římskou ctností vypořádali na jedničku. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Spartakus je prvotřídní a megalomansky pojatý velkofilm s působivou cestou hrdiny, s kterým nelze nesympatizovat, parádními bitvami, emocionálními momenty a tisíci komparzisty, ale mám s ním jeden problém. Kubrick režijní mistr a génius samozřejmě je, ale měl se rozhodnout, zda chce tento film obsáhnout komplexně a historicky věrohodně, nebo jako životopis jednoho velkého člověka a nikoliv balancovat mezi tím. Historie je trochu zkratkovitá, nebo vyprávěna jednostranně prostřednictvím jediné postavy (viz druhá možnost) a pak jsou tady politické vsuvky, které jsou o poznání méně zajímavé, natahují stopáž do monstrózních rozměrů (198 min verze) a zejména poslední půlhodina po závěrečné bitvě už fakt nudí. Osobně na dějinách nelpím a jejich zjednodušenost mi vůbec nevadí, jen nechápu proč do velkofilmu s tak excelentním vzestupem (první hodina) cpát i neatraktivní politické linie a podobné natahovačky (např. zdlouhavé dialogy, kdy se neděje nic na pozadí). 7/10 ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Co jméno, to hvězda ! Nedovedete si představit, co to dělalo s diváky, když tento film přišel v 60 tých letech do kin. Beznadějně vyprodáno, lístky se musely kupovat týden dopředu ! Konečně přišel do socialistického Československa film bez ideologie, s báječnou výpravou, s historickým tématem římské doby (pro fajnšmekry), s herci o kterých jsme sice slyšeli, ale moc málo je na plátnech kin u nás viděli. Páni herci Kirk DOUGLAS (otec dnes populárního Michaela Douglase), Laurence OLIVIER, Charles LAUGHTON, Peter USTINOV aj., ti všichni podávali výkony na které se nezapomíná. Proč se divit ? Vždyť to je film z dílny slavného Stanleye KUBRICKA - a to je, pánové a dámy, značka 100% kvality. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tak poslední sehnatelný Kubrick splněn. A opět jsem se bavil. Ač se zdá těch 3 a čtvrt hodiny úmorných, s pauzou to je jako nic. Navíc se opravdu ve filmu pořád něco děje a kupodivu i politické průpovídky římských politiků nenudí. A u některých záběrů si opět říkáte, jak on to ten Kubrick udělal? Sice to není taková dokonalá podívaná, jako třeba Pomeranč a Osvícení, ale z hlediska historických velkofilmů jde opravdu o veledílo. Díky Mistře, škoda, že už v rukávu nemáte schovaný žádný další kus. 7/10 ()

Galerie (160)

Zajímavosti (69)

  • Film trpí celou řadou historických nepřesností. Asi největší z nich je Crixova (John Ireland) účast v závěrečné bitvě. Ve skutečnosti se od Spartaka (Kirk Douglas) oddělil a byl zabit Římany v boji ještě před povoláním Marca Crasse (Laurence Olivier) do čela legií. (Žralok)
  • Poslední film, který Stanley Kubrick natočil v USA. (sud)
  • George Kennedy, později slavný oscarový herec, si svůj debut odbyl právě zde, coby jeden z otroků vykřikující slavné: "I am Spartacus!" (Karlos80)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama