Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 2
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (361)

lamps 

všechny recenze uživatele

Přestože Kubrick při natáčení Spartaka neměl tak volnou ruku, jak byl zvyklý v případě ostatních projektů, výsledek takřka bez výjimky odpovídá jeho filmařské velikosti. Obrazová i zvuková megalománie, které sice trochu schází silný a sjednocující emocionální prvek, avšak pro budoucí divácké generace zůstane vždy stejně zábavná, tématicky hodnotná a herecky naprosto strhující, přesně v tradicích sandálových hollywoodských velkofilmů. Spartaka si nelze představit jinak než jako Kirka Douglese, Laurence Olivier snad musí být potomek hrdého Krassa a na režisérské stoličce prostě nelze uvažovat i nikom jiném než o Kubrickovi, který dovedl všechny ty nezapomenutelné scény s tisícovkami statistů do mrazivé dokonalosti.. 85% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Více než 3 hodinový epos, který jsem na jedno zhlédnutí dát nezvládl. Ani ne tak proto, že by mě snímek nebavil. Spíše proto, že jsem měl čas na filmy pouze pouze po večerech a velmi rychle jsem dovedl usnout. Zoubek času si na filmu celkem znatelně smlsnul. Docela dost mi vadily šíleně vypadající kulisy. Naopak jsem snesl pohled na provedení válečných scén, které byly za celý film neuvěřitelné a celé dvě!!! Útěk otroků a střetnutí s přesilou. Co mi dále potěšilo ouška byly vybroušené a smysluplné dialogy. Páni herci také nebyli úplně nejmarnější. S výjimkou hlavního, kterému jsem nedovedl přijít na chuť. Celkově vzato, film není špatný. Během sledování jsem se sice nerozplynul blahem, ale koluje mi v krvi spokojenost. Tím spíše, když si mohu odškrtnout další povinnou četbu z pera mistra Kubricka. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Asi nemůžu říct, že zklamání. Já to tak trochu čekal po-té, co příběh, díky nedávnému zhlédnutí nové verze, znám nazpaměť. Ale rozhodně bych to na novou verzi svádět nechtěl. 2 věci mě na tomto filmu udivily a zaujaly především. Tou první, a dalo by se říci v pozitivním smyslu, byl neuvěřitelný počet komparzistů. V jednu chvíli jich tam museli být snad desetitisíce. V dnešních filmech to vyřeší mohutným vizuálním efektem, ale v té době to muselo stát opravdu neuvěřitelné množství peněz a trpělivosti všechno to uhlídat, pokud to tedy nejsou skutečně dokonale se pohybující modely . Tou druhou je bohužel značná historická nepřesnost. Po zhlédnutí nové "televizní" verze, kde byly také značně zjednodušeny spartakovy cesty (kde to vypadalo, že nepřechází stovky a stovky kilometrů přes celý apeninský poloostrov, ale pouze několik málo desítek a kde dalším zjednoduššením bylo nedostatečně věrohodně vykreslené důvody počínání armády otroků chodit stále sem a tam přes celou Itálii). Těšil jsem se, že Kubrick si takovou příležitost nenechá ujít. Ale mýlil jsem se, on raději cesty sem a tam vynechal vůbec. Škoda. A abych jen nehanil. Hudba se mi nezdála příliš kvalitní, na to, že se jedná o velkofilm, ve kterém se skladatelé mohou v klidu vyřádit....o co to, jo ta chvála....herci jsou vybraní dokonale, bitvy (tedy spíš bitva) je udělaná skvěle. Je ohromně zmatená - a to je tentokrát opravdu chvála....a ještě něco: "Já nejsem Spartacus!" ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Takhle přesně jsi představuji historický velkofilm se vším všudy. Megalomanská výprava, excelentní herecké výkony v čele se Spartakem Kirkem Douglasem, báječná hudba, kamera a pod vším podepsán, kdo jiný než legendární Stanley Kubrick. I když snímek na někoho po těch téměř 50 letech může působit poněkud zastarale, tak se mu nedá upřít neoddiskutovatelná kvalita. Akorát škoda, že snímek neobdržel více Zlatých sošek. Zkrátka základní stavební kámen všech historických velkofilmů s velmi emocionálním koncem....... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Velice nerada ubírám hvězdu právě Kubrickovi, ale musím být spravedlivá. Filomena má pravdu. Tohle je velkofilm z dob, kdy diváci očekávali velkolepou podívanou jako na divadle a k tomu bezvadné kostýmy. Dostali sladký romantický příběh, u kterého si mohli pobečet jako želvy a pokochat se krásnou kamerou. Jenže pravý Spartakus měl přijít v oblacích prachu, v potu a špíně, z toho filmu měl být cítit pot a spálenina, měla být vidět krev a rány, měl být drsný a barbarský. A tohle všechno nebyl. Škoda, že místo Kubricka záměru dostane divák jen sterilní sestříhanou podobu. Knižní předlohu neznám, ale filmový příběh je postavený jednoznačně na milostném vztahu. Jako vždy vznikl romantický film v historických kulisách. Nutno přiznat, že ty kulisy byly nádherné, někdy až moc. :o) ()

Galerie (160)

Zajímavosti (70)

  • Pro natáčení bylo zapůjčeno 5 000 uniforem a 7 tun zbroje z italských muzeí. (gogos)
  • Spartakus prošel před prvním promítáním cenzurou a je jedním z posledních komerčních filmů, „z nichž je odstraněna homosexualita“ Správou produkčního kodexu. (Zetwenka)
  • Film bol natočený na 35 mm formát "Super 70 Technirama" a následne zvýšený na 70 mm film. Ide o použitie štandardného sférického formátu. Tento proces tiež umožnil dosiahnuť ultra vysoké rozlíšenie a zachytil veľké panoramatické scény (vrátane jednej s 8 000 rímskymi vojakmi). (westerns)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama