Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 022)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúci historicko-dobrodružný film od Michaela Manna. Má skvelý príbeh o bielom indiánovi, ktorý so svojim nevlastným bratom a otcom pomôže britským sestrám a dôstojníkovi v čase vojny medzi Britmi a Francúzmi o americké územie, pričom sa do jednej zo sestier zamiluje, ale musia čeliť mnohým problémom, ktoré súvisia hlavne s agresívnym kmeňom Hurónov. Spracovanie je perfektné, celkovo dobrodružný žáner až tak veľmi neobľubujem, ale toto je niečo úplne iné, film ma dostal už svojou úvodnou scénou a maximálny zážitok z neho sa už ani na okamih nezníži, jedna perfektná scéna strieda druhú, celý čas sa zvýrazňuje vzťah k hlavným postavám, je tu plno perfektných prvkov a všetko to vyvrcholí záverečnou fázou, ktorú považujem za absolútny vrchol všetkého, čo bolo kedy natočené, maximálny zážitok. Akcie je tu pomerne dosť a je skvelá, film obsahuje tri výrazné akčné sekvencie, všetky sú perfektne natočené, obsahovo zaujímavé, pomerne drsné a na dokonalú spoluprácu hlavnej trojice v akcii je skutočne radosť pozerať. Herecké obsadenie je perfektné, Daniel Day-Lewis, Russell Means a Eric Schweig vytvorili tri vynikajúce postavy, k tomu romantická Madeleine Stowe, Wes Studi, ktorý stvárnil najlepšieho filmového záporáka vôbec, spomenúť musím aj Jodhi May v úlohe druhej sestry, síce je celý čas taká nevýrazná, ale úplne to vynahradí vo svojej poslednej scéne, tých pár záberov na ňu je neskutočným zážitkom. K tomu postava britského dôstojníka s veľmi zaujímavým charakterom a mnoho iných zaujímavých vedľajších postáv. Réžia je dokonalá, snáď každý záber je zážitok, tu si Michael Mann zaslúži veľkú pochvalu a v celej svojej kariére sa už tomuto filmu ani trochu nepriblížil. A tento úžasný filmový zážitok ešte zosilňuje tá najkrajšia filmová hudba vôbec. Tu sa nedá nič vytknúť, keď som film videl v detstve prvýkrát, hneď sa stal mojim najobľúbenejším a na tom sa doteraz nič nezmenilo. 100% ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Oblíbenost tohoto filmu chápu ještě míň než popularitu Shawshanku. Pro mě je Poslední Mohykán snímkem, který rozhodně nenaplňuje svůj potenciál. Kdybych měl něco pochválit, tak indiánského herce v roli Maguy. Ten byl výborný. Chvíle, kdy jsem se při nekonečných záběrech na noční tmu, vodu z vodopádu, či větvičky v lese, nudil, krátil jsem si alespoň vypočítáváním hlavních rozdílů mezi tímto snímkem a románovou předlohou Jamese Fenimore Coopera. Takže tady jsou, včetně spoilerů: 1) Alice je Cora a Cora je Alice, a to se vším všudy. Scénárista sestrám prostě vyměnil jména. 2) V knize zemře Cora (tedy filmová Alice). 3) Alice (filmová Cora) nemiluje Sokolí oko, ale Duncana. 4) Literární Duncan je mnohem sympatičtější a kladnější postava než ten filmový. 5) Duncan nezemře a později (v dalších pokračováních románu) si vezme Alici (tedy filmovou Coru). 6) Z filmu byla zcela vyškrtnuta komická postava básníka, který po celou dobu společně s Duncanem obě sestry doprovází. 7) V předloze nedojde k žádnému vážnějšímu sporu mezi Sokolím okem a "Šedým vlasem", otcem obou sester, takže Sokolí oko není zajat Angličany, ani odsouzen k popravě. 8) V románu nedojde k vyvraždění žádné farmářské rodiny. 9) Motiv problémů chudých kolonistů v předloze zcela chybí. 10) Sokolí oko nebyl vychován Indiány. 11) Magua nezabije Šedého vlase. 12) Maguu nezabije Čingačůk, ale Sokolí oko.... No a ten zbytek už vcelku sedí. PS: Pokud jsem se někde spletl, tak mě omluvte. Přece jen je to nějakých čtyřicet let, co jsem Posledního Mohykána a další Cooperovy romány četl. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi film Michaela Manna a to z jednoho prostyho duvodu, tohle je jeho jedinej film, u kteryho jsem se ani na chvili nenudil. Mozna by mel Mann zase natocit nejakej dobrodruznej snimek a netocit jen kriminalky. Pribeh filmu je docela zajimavej a umi zaujmout, ale prislo mi, ze je misty krapet uspechanej. Najednou je Lewis strasne zamilovanej, najednou je pevnost dobyta atd., ale zas na druhou stranu, aspon se film nikde moc nezdrzuje a diky slusny dylce tu nejsou slaby chvilky. Samozrejme film nema tak vysokou kvalitu porad, kdyz mohykani utoci, tak je to proste vrchol a takovejhle scen by tu mohlo bejt klidne vic. Ale v druhy polovine filmu je to fakt jizda. K tomu tu je jeste skvelej Daniel Day-Lewis a Wes Studi a uchvatna hudba, i kdyz uz jsem slysel lepsi. Neni to na cistejch 5*, ale jak jsem rek, je to Mannuv nej film, takze tech 5* dam. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Díky geniálně napsané a famózně zahrané hudbě by tento film mohl být i němý, o což se konec konců tvůrci pokusili na konci a výsledek byl ohromující. Příběh je mocný, a i když by se mohlo zdát, že děj místy zadrhává, pořád se lze soustředit na hudbu, kterou bych dokázal opěvovat do nekonečna. Výkony herců strhující, Michael Mann zkrátka namíchal koktejl bez většího kazu. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Michael Mann je génius. Spolu se scénáristy přetvořil nudnou Cooperovu knihu v neobyčejně silný příběh, podpořený výbornými hereckými výkony a nádhernou výpravou. Poslední čtvrthodina pro mě představuje jeden z nejsilnějších filmových zážitků, jaké jsem kdy prožil... Ano, i díky hudbě Trevora Jonese. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (41)

  • Kvůli postavě Sokolího oka prožil Daniel Day-Lewis půl roku naprosto sám v divočině, kde se naučil dokonale lovit a stahovat zvířata, stavět kánoe a střílet z pušky i v běhu. (Pumiiix)
  • Během lovu vysoké na začátku filmu je v lese možné vidět muže v červené kšiltovce, který jelena nahání do záběru. (Viko)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama