Reklama

Reklama

Epizody(9)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů... (Česká televize)

(více)

Recenze (347)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Jestli v pohádce S čerty nejsou žerty, exceluje Hynek Bočan na pohádkové scéně, tak na té seriálové je to určité právě tohle zpracování, snad nejlepší Foglarovy knihy o dobrodružství legendárních Rychlých šípů. Jaroslav Moučka jako tajemný Em, Roman Skamene jako červenáček a třeba Jaroslav Satoranský v roli velkého Vonta. Tahle verze Záhady hlavolamu je úžasně natočená, tajemná, záhadná a hlavně skvěle obsazená. Vždy se na ni podívám rád a s chutí znova. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné převedení nejznámějšího Foglarova díla do seriálové podoby. Tajemná atmosféra Stínadel, umocněna černobílým kabátem, je prostoupena všemi díly .Ať už se jedná o poslední chvíle Jana Tleskače ve svatojakubském kostele nebo o záhadnou postavu s bílou škraboškou přes obličej, Široka. Překročit rozdělovací třídu a vstoupit na území Vontů je tvrdým oříškem i pro chlapce kalibru Rychlých šípů. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hoši od Hlasatele v příběhu z doby na hranici Stínadel. Nedostupná knižní předloha mě zastihla až v pokročilejším chlapeckém věku (a seriál ještě o hodně později), i proto si udržuju jistou distanci, plynoucí z příběhu neprožitého s plným ponorem, i když magie starého města je moje gusto. Krásně mrazivý obecný symbol rozpadu starého pevného řádu, o to více v klukovském světě. kamera Jiří Kadaňka ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako, ne že bych Foglarovky zase tak "žral", ale tohle je prostě klasika. O příběhu nemá cenu psát, zná ho snad každý (až na Stridera, že? ;-)). Film má atmosféru a také něco (neumím to přesně pojmenovat, snad napětí, poutavost), čím mě opravdu zaujal a neomrzel. K hercům nemám výhrady (a člověk přivře oči i nad těmi trochu staršími "kluky"). ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Jako mladá holka jsem s nadšením četla Rychlé šípy ve starém křesle u půdy a trošku mi tenkrát vadilo, že pan Foglar nebral do party děvčata. Toto více než čtyřicet let staré televizní zpracování literární předlohy je skvělé. Není lehké dostat takový chlapecký dobrodružný příběh na filmový pás s ohledem na období a prostředí, do kterého je zasazen. Černobílá podoba seriálu vystihuje temnou atmosféru Stínadel a nočních klukovských výprav za tajemstvím Vontů. V menších rolích se zde objevila řada našich předních herců, ale je škoda, že hlavní klukovští představitelé působí trošku koženě, což jim ale budiž s ohledem na stáří seriálu odpuštěno. Je otázka, zda uspěje toto klasické pojetí u dnešní mladé počítačové generace, která dává přednost jiným druhům klukovské zábavy. Snad se bude líbit, stejně jako Zemanova Cesta do pravěku, která si zde v hodnocení stojí dokonce o něco líp v porovnání s mnohem současnějším Jurským parkem. Já mám tento seriál moc ráda a znovu mě okouzluje v té podobě v jaké byl natočen, protože tak nějak jsem si to kdysi při četbě představovala a hlavolam "Ježek v kleci" jsem si z nostalgie při první příležitosti pořídila. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • Když Jaroslav Foglar shlédl seriál, nezamlouvalo se mu, že v něm není všechno. Tvůrci to vysvětlili tím, že do seriálu nešly vměstnat obě knihy. Co ale vadilo Foglarovi nejvíc, bylo vynechání Bratrstva kočičí pracky. Sám režisér to považuje za největší chybu. (cariada)
  • V rámci nutnosti, aby se „Rychlé šípy“ společně seznámili a „otrkali“, uvolnilo Filmové studio Brandova peníze na jejich pětidenní „soustředění“ V Krkonoších. Ubytováni byli v Hotelu Morava v Dolním Dvoře. Jako kondiční trenér jim byl přidělen Vladimír Kabeláč, trenér boxerské reprezentace. S nimi putovali i zdvojené saně, které hrály svou roli v příběhu, aby bylo možné je vyzkoušet, avšak nebyl sníh. (sator)
  • Předlohou seriálu se staly dvě knihy Jaroslava Foglara – „Stínadla se bouří“ a „Záhada hlavolamu“, takový rozsah se ale nedal scenáristky převést do 215 minut, takže kdo knihy zná, objevuje mnoho nelogičností a dějových skoků. Tyto dva díly uzavírá třetí díl – „Tajemství Velkého Vonta“. Tato kniha byla napsána až několik desítek let po předchozích dvou. Poprvé vyšla roku 1986 v Německu v počtu 500 výtisků pro děti českých emigrantů. V Česku se poprvé objevila až v rámci knihy „Dobrodružství v temných uličkách“, vydané v roce 1990, později přejmenovaná na „Rychlé šípy ve Stínadlech“. (sator)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama