Reklama

Reklama

Epizody(9)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů... (Česká televize)

(více)

Recenze (347)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Jako mladá holka jsem s nadšením četla Rychlé šípy ve starém křesle u půdy a trošku mi tenkrát vadilo, že pan Foglar nebral do party děvčata. Toto více než čtyřicet let staré televizní zpracování literární předlohy je skvělé. Není lehké dostat takový chlapecký dobrodružný příběh na filmový pás s ohledem na období a prostředí, do kterého je zasazen. Černobílá podoba seriálu vystihuje temnou atmosféru Stínadel a nočních klukovských výprav za tajemstvím Vontů. V menších rolích se zde objevila řada našich předních herců, ale je škoda, že hlavní klukovští představitelé působí trošku koženě, což jim ale budiž s ohledem na stáří seriálu odpuštěno. Je otázka, zda uspěje toto klasické pojetí u dnešní mladé počítačové generace, která dává přednost jiným druhům klukovské zábavy. Snad se bude líbit, stejně jako Zemanova Cesta do pravěku, která si zde v hodnocení stojí dokonce o něco líp v porovnání s mnohem současnějším Jurským parkem. Já mám tento seriál moc ráda a znovu mě okouzluje v té podobě v jaké byl natočen, protože tak nějak jsem si to kdysi při četbě představovala a hlavolam "Ježek v kleci" jsem si z nostalgie při první příležitosti pořídila. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Seriál má své mouchy, ale nostalgie pracuje a ponurá Stínadla jsou v černobílém provedení nádherná. Maska Širokka byla působivá, ale pro mne byl nejstrašidelnější nedlouhý záběr, kde se do obrazovky obrátil muž s vyrážkou/nádorem na obličeji. To ve mně hrklo. Velkou chybou je absence Bratrstva kočičí pracky. Jak je mohli tvůrcové seriálu vynechat? ()

Reklama

packa 

všechny recenze uživatele

Už jako dítěti se mi hnusila díla, která se kolegům dětem snažila namluvit, že kdejakej desetiletej fracek je mnohem chytřejší, zdatnější a bystřejší než ostatní dospělí. Foglarovky jsou dokonalým zhmotněním podobných blábolů. Děcka, vykašlete se na různé bobří řeky a přečtěte si raději Julese Verna. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné převedení nejznámějšího Foglarova díla do seriálové podoby. Tajemná atmosféra Stínadel, umocněna černobílým kabátem, je prostoupena všemi díly .Ať už se jedná o poslední chvíle Jana Tleskače ve svatojakubském kostele nebo o záhadnou postavu s bílou škraboškou přes obličej, Široka. Překročit rozdělovací třídu a vstoupit na území Vontů je tvrdým oříškem i pro chlapce kalibru Rychlých šípů. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Hrají: Roman Skamene (ČERVENÁČEK), Martin Kapoun (RYCHLONOŽKA), Jiří Lukeš (kdysi Malý Bobeš, zde přerostlý MIREK DUŠÍN), Tomáš Hádl (JARKA METELKA), Zdeněk Jánský (JINDRA HOJER), Jaromír Hanzlík (JAN TLESKAČ), Jaroslav Moučka (EM), Jaroslav Satoranský (VOJTĚCH VONT), Václav Sloup (MAŽŇÁK), Petr Štěpánek (VONT), Jan Tříska (ŠIROKO), Ivan Vyskočil (LOSNA) a další. V mládí má oblíbená kniha (s ostatními dvěma díly), seriál za ní však pokulhává. Ukázka: http://www.pohadkar.cz/video/zahada-hlavolamu-7dil/ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • Když mají nástup před bitvou obě znepřátelené party, tak Komourova (Petr Štěpánek) parta (mají černé čapky) má na nástupu zhruba 20 kluků. Když ale probíhá bitva a tato parta prohrává a musí se stahovat, kluků tam je najednou kolem 30. (P.Machy)
  • V rámci nutnosti, aby se „Rychlé šípy“ společně seznámili a „otrkali“, uvolnilo Filmové studio Brandova peníze na jejich pětidenní „soustředění“ V Krkonoších. Ubytováni byli v Hotelu Morava v Dolním Dvoře. Jako kondiční trenér jim byl přidělen Vladimír Kabeláč, trenér boxerské reprezentace. S nimi putovali i zdvojené saně, které hrály svou roli v příběhu, aby bylo možné je vyzkoušet, avšak nebyl sníh. (sator)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama