Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (920)

burina 

všechny recenze uživatele

"And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know. God bless you, please Mrs. Robinson. Heaven holds a place for those who pray,Hey, hey, hey". ...(Ne)skutočne dobrý Hoffman a nádherné melódie S&G robia z tohto filmu pozerateľnú a stále baviacu záležitosť aj po 40 - tich rokoch. Sú proste filmy, ktoré nestarnú. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si, kdy naposled mi připadala délka filmu tak žalostně krátká jako právě u Absolventa. Nesmírně přitažlivý mix v podobě perfektních hereckých výkonů, podmanivé kamery a vůbec tak trochu netypických režijních vychytávek Mika Nicholse, v dnešní době již klasických hitovek Simona & Garfunkela (tento komentář samozřejmě právě píši za hudebního doprovodu Scarborough Fair) a povedené zápletky, která by možná na první pohled mohla znít tuctově a divák by od ní mohl očekávat, že se nevyhne jistým klišé žánru, ale není tomu tak. Absolventa bych nepovažoval vyloženě za komedii jako takovou, kde se budete smíchy popadat za bránici a v průběhu sledování několikrát odcházet pro něco k pití, abyste si svlažili následkem několikaminutového smíchu vyschlé hrdlo, jde spíš o film, kde se vyskytuje několik úsměvných momentů, ale jako celek se jako komedie rozhodně netváří. Téma rebelie, vzepření se řádu, pravidlům, rutině a společenským systémům je zde naznačeno více než povedeně a mně nezbývá nic jiného, než sem vpálit plný počet a litovat toho, že to nemohlo být ještě o něco delší. I když ono je to tak vlastně možná i lepší. Jasný must-see film pro každého. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Proč se stal Absolvent kultem? Protože je o tom, jak jeden mladej čistej kluk byl proti své vůli ozdobou rodičovských snobských večírků, jejichž znuděnou ovadlou účastnicí byl připraven o panický pel, a protože se následně fatálně zamiloval do její dcery a přes všechny výhrůžky stran společenského znemožnění a vydědění šel (běžel i jel) za svou láskou ..... a taky pro krásnou hudbu a bušení do skleněný stěny a řev v kostele a krásnou nevěstu ve žlutém autobusu a ... a .... a vůbec. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trošku inak romanticky film, ktorý katapultoval mladého D.Hofmana medzi veľké hviezdy. Je príjemné si pripomenúť film na DVD v pekne zabalenom vydaní edície Film X. V jednom z bonusov Hoffman spomína ako tesne po premiére cestou po schodoch stretol staršiu pani, ktorá sa ho opýtala:" Vy ste ten mladý muž z filmu?" Na jeho kladnú odpoveď odpovedala:" Práve sa vám úplne zmenil život."... Výborný herecký výkon Hoffmana a veľmi pekná hudba od Simon and Gurfunkel robí z filmu niečo výnimočné. Hodnotím piatimi hviezdičkami, ale priznávam, nebyť výbornej hudby, bolo by to za štyri. 90%. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V podstatě základní kámen a předchůdce pro všechny "moderní romanťárny", který je příznačně pro svoji dobu ztvárněn syrově, nekompromisně, těžce ... Dustin Hofman je zde naprosto úžasnej, ta role co zahrál mu asi sedla do noty i přes jeho samozřejmé herecké vlastnosti. Z mladíka, který je manipulován společností se postupně stává lenivý egocentrický frajírek, aby přes tuto obrodu našel v životě opravdu to a toho, co / koho chce a udělal pro jeho získání maximum ... Klidně přepadl svatební obřad a nevěstu unesl s křížem na obranu před rozběsněnými svadebčany ... Soundtrack je samozřejmě naprostý kult kultů, ten dodává filmu grády období, které se již nikdy nevrátí ... Ale tyhle nádherný filmy nám jej budou stále připomínat ... a díky za ně!! ()

Galerie (87)

Zajímavosti (72)

  • Celkový rozpočet filmu predstavoval 3 100 000 dolárov a zarobil takmer 100 miliónov. (marlon)
  • U žádné z postav hrané starší herci není uvedeno křestní jméno. (don corleone)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama