Reklama

Reklama

Dallas

(seriál)
  • USA Dallas
USA, (1978–1991), 286 h 25 min (Minutáž: 34–95 min)

Tvůrci:

David Jacobs

Hrají:

Larry Hagman, Barbara Bel Geddes, Lesley-Anne Down, Patrick Duffy, Linda Gray, Ken Kercheval, Steve Kanaly, Howard Keel, George Kennedy, Jenilee Harrison (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(356)

Obsahy(1)

Sága rodu Ewingovcov, bohatej rodiny na čele s patriarchom Johnom Rosssom Jockom Ewingom (JIM DAVIS), zakladateľom naftárskej spoločnosti Ewing Oil. Starý pán má manželku Eleanor Miss Ellie (BARBARA BEL GEDDESOVÁ), ktorá sa oddane stará o rodinné sídlo Southfork Ranch a troch synov. John Ross J. R. Ewing (LARRY HAGMAN) je neobmedzený vládca rodinnej firmy Ewing Oil, ktorú riadi železnou rukou už celé desaťročia. Oženil sa s bývalou Miss Texas, Sue Ellen Shepardovou (LINDA GRAYOVÁ). Bobby (PATRICK DUFFY) je milý a slušný chlapík, ktorý sa oženil s Pamelou Barnesovou (VICTORIA PRINCIPALOVÁ), dcérou Ewingovho obchodného rivala. Tretí syn Garrison Arthur Gary (TED SHACKELFORT) sa tak trocha nevydaril - otec ho považuje za odpadlíka rodiny a preto sa radšej odsťahoval do Kalifornie aj so svojou manželkou Valene (JOAN VAN ARKOVÁ). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (396)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pred dávnymi rokmi ešte na ČST a následne na Nove som videl asi 60-70 dielov. Samozrejme s CZ dabingom. Ten SK na Markíze odradil od sledovania. Zažil som legendárny diel v ktorom sa riešilo kto vystrelil na J.R.a, ale už ma minula blamáž s oživením Bobbyho, čo si fakt neviem prestaviť. A asi ani nechcem. Pravdepodobne sa jedná o jednu z tých lepších mydlových opier a keďže to začiatkom 90tych rokov bolo pre nás niečo nové, tak ma to rozhodne bavilo. Keď som si pred rokmi pustil pár epizód z DVD, tak som vydržal asi 3-4. Už tento štýl seriálu ide mimo mňa, ale nepovažujem to za nejakú hrôzu. Je to žáner, ktorý si svojich divákov nájde. Z postáv ma bavili Bobby, Pamela, Jock, Miss Ellie a samozrejme neustále súperenie medzi Cliff Barnesom a J.R.om. Toho bolo radosť nenávidieť. 5/10. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Klasika mého dětství. Ano, není to bůhvíjaký skvost, ale vždycky jsem se na to rád díval a Džejár byl mým oblíbencem. Se ségrou jsme si vzali dětský kufřík s obrázkem Šmoulů, nastrkali do něj pár "dokumentů" a na jednoho z největších seriálových sviňáků si dokonce hráli. No a ta Bobbyho zdánlivá smrt a Pamelin sen, roztáhnutý na třicet dílů, to byla lahůdka... :-) (63.) ()

Reklama

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Já jsem asi jinej a divnej :). Když to všichni, jak to k nám po revoluci přišlo, žrali a vychvalovali, já jsem si ťukal na čelo a myslem jsem si něco o jistých zvířatkách. Nedávno to znovu běželo na TV NOVA a kupodivu jsem nemohl od toho odtrhnout oči (a to se dívám jen na ČT2:). Precizní scénář a herecké výkony zameřené sice na efekt a emoce, přesto velmi realistické. Zaujalo mne to. Já Dalas 3-4 hvězdičky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ve své době v USA to mělo v televizi své místo. To, jaký se z toho udělal porevoluční kult tady, byla nicméně chyba. Teď po zážitku s verzí 2012 oživuju kořeny a ono to fakt mělo svoje kouzlo. V letech 1978-1991 se seriál zapsal do historie jako jeden z nejdéle běžících a prožil si mnoho vrcholů, včetně legendární zápletky "Kdo zabil J. R.?" Úvodní mini série nabídla základní premisu dvou svářených rodin, Ewingů a Barnesů a jak prosté, milý Watsone, Romeo si vzal svou Julii, tedy Bobby Pamelu a to úplně stačilo. Prostředí Dallasu a ranče Southforku by nebylo samozřejmě tak atraktivní, kdyby hlavní rodina nebyla bohatá, neměla svou historii a trojici rozdílných bratrů. Fascinující je, že i spin-off Knots Landing to dotáhl na 14 sérií a to jeho jádro tvořilo jen background postavy malé Lucy, která na Southforku vyrůstala se svými prarodiči a měla avantýru s rančerem. Dallas byla zkrátka rodinná sága se všemi klady a neduhy žánru soap opery. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Náhodou mě tenhle seriál nikdy nevadil a vždy jsem se na něj rád podíval. Nejraději jsem měl toho parchanta J. R., který mi nevím proč byl strašně sympatický :). Jen škoda, že je to tak dlouhé, přeci jenom, když se budete dívat na díl denně, tak vám to zabere přesně rok, ale oproti Tak jde čas je to hodně krátké :-)...... ()

Galerie (101)

Zajímavosti (79)

  • V první epizodě seriálu Bikie Wars: Brothers in Arms (od r. 2012) je Dallas zmíněn jako oblíbený seriál reálně existujícího prezidenta MC Comancheros Williama "Jocka" Rosse. (Ragatorm)
  • Postava Steva Kanalyho (Ray Krebs) měla být postupem času ze seriálu vypuštěna. S nápadem, že byl mohlo jít o nemanželského syna Jocka Ewinga (Jim Davis), který zachránil Kanalymu práci, přišel Larry Hagman. (Olík)
  • Postava Claytona Farlowa (Howard Keel) se měla původně objevit pouze ve dvou epizodách. Díky podpoře diváků se stala na čas stálým členem seriálu. (Olík)

Související novinky

Dallas plný hvězd

Dallas plný hvězd

15.03.2006

Plánovaná snaha oživit legendu mezi americkými nekonečnými seriály začíná dostávat konkrétnější obrysy. O tom, že se celovečerní verze Dallasu ujme režisér Robert Luketic, fanoušci naftařské rodiny… (více)

To teda bude Dallas!

To teda bude Dallas!

07.10.2005

Dallas je věčný, to všichni víme. Ale bude i jeho celovečerní verze? Herecké obsazení je totiž stále dosti nejisté. Jací jsou zatím kandidáti? J.R.Ewing, John Travolta váhá, Mel Gibson má stále na… (více)

Reklama

Reklama