Reklama

Reklama

Dallas

(seriál)
  • USA Dallas
USA, (1978–1991), 286 h 25 min (Minutáž: 34–95 min)

Tvůrci:

David Jacobs

Hrají:

Larry Hagman, Barbara Bel Geddes, Lesley-Anne Down, Patrick Duffy, Linda Gray, Ken Kercheval, Steve Kanaly, Howard Keel, George Kennedy, Jenilee Harrison (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(356)

Obsahy(1)

Sága rodu Ewingovcov, bohatej rodiny na čele s patriarchom Johnom Rosssom Jockom Ewingom (JIM DAVIS), zakladateľom naftárskej spoločnosti Ewing Oil. Starý pán má manželku Eleanor Miss Ellie (BARBARA BEL GEDDESOVÁ), ktorá sa oddane stará o rodinné sídlo Southfork Ranch a troch synov. John Ross J. R. Ewing (LARRY HAGMAN) je neobmedzený vládca rodinnej firmy Ewing Oil, ktorú riadi železnou rukou už celé desaťročia. Oženil sa s bývalou Miss Texas, Sue Ellen Shepardovou (LINDA GRAYOVÁ). Bobby (PATRICK DUFFY) je milý a slušný chlapík, ktorý sa oženil s Pamelou Barnesovou (VICTORIA PRINCIPALOVÁ), dcérou Ewingovho obchodného rivala. Tretí syn Garrison Arthur Gary (TED SHACKELFORT) sa tak trocha nevydaril - otec ho považuje za odpadlíka rodiny a preto sa radšej odsťahoval do Kalifornie aj so svojou manželkou Valene (JOAN VAN ARKOVÁ). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (396)

woody 

všechny recenze uživatele

Trapné figurky, hloupé dialogy, "olsnivé" zápletky.A samozřejmě J.R.Ten je tak prohnilý(a směšný) až to pěkné není.Ale ve srovnání s typem těch latinsko-amerických zhovadilostí je to rodinná sága od Viscontiho a tak je mi ctí dát mu tu symbolickou hvězdičku.Ta druhá je z nostalgie a taky z toho že v Česku měl poslední díl sledovanost asi tak srovnatelnou s americkým vysíláním 256. dílu M.A.S.H.e.Jenže tam ho vysílali kvůli jeho kvalitě i na obrazovce na Wall Streat. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Nekonečný seriál s veľkým množstvom postáv, pričom len jedna bola zaujímavá. A to bol samozrejme J. R. Ewing. Inak len Dallas dokázal natočiť 30 dielov a potom divákovi oznámiť, že to celé bol len sen jednej z postáv. Z dnešného pohľadu však príbehovo ani svojím tempom, už jednoducho nespĺňa aktuálne parametre. ()

Reklama

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

To bylo ze začátku řevu, když se "TO" někdo pokusil přepnout! Co kdyby v TOM Džejár tu Sjůelín jak na potvoru opravdu zabil!! Ano, byl jsem prachmizerné děcko, ale svým způsobem mi přišlo zábavné sledovat, jak si všichni začali po smrti Bobbyho (on nezahynul! on si jenom odskočil do Step by Step! :-)) postupně uvědomovat, nad TÍM vlastně ztráceli čas. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ve své době v USA to mělo v televizi své místo. To, jaký se z toho udělal porevoluční kult tady, byla nicméně chyba. Teď po zážitku s verzí 2012 oživuju kořeny a ono to fakt mělo svoje kouzlo. V letech 1978-1991 se seriál zapsal do historie jako jeden z nejdéle běžících a prožil si mnoho vrcholů, včetně legendární zápletky "Kdo zabil J. R.?" Úvodní mini série nabídla základní premisu dvou svářených rodin, Ewingů a Barnesů a jak prosté, milý Watsone, Romeo si vzal svou Julii, tedy Bobby Pamelu a to úplně stačilo. Prostředí Dallasu a ranče Southforku by nebylo samozřejmě tak atraktivní, kdyby hlavní rodina nebyla bohatá, neměla svou historii a trojici rozdílných bratrů. Fascinující je, že i spin-off Knots Landing to dotáhl na 14 sérií a to jeho jádro tvořilo jen background postavy malé Lucy, která na Southforku vyrůstala se svými prarodiči a měla avantýru s rančerem. Dallas byla zkrátka rodinná sága se všemi klady a neduhy žánru soap opery. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Americký seriál braný za klasiku žánru. V USA je jako ten druhý po Dynastii, ale do Čech se dostal jako jeden z prvních po roce 1989 a tím si vytvořil náskok před ostatními v době, kdy zde vládlo proamerické nadšení. Jednoduché příběhy o bohatých lidech s opakujícími se zápletkami plní svůj základní účel pro pobavení u žehlícího prkna. Zatímco dnes se nekonečné seriály točí pouze v interiérech stejných oranžových kulis, tak možná v budoucnu někdo ocení množství exteriérů a interiéru v Dallasu a herce, jejichž jména si lidé pamatují i deset let po skončení posledního dílu ()

Galerie (101)

Zajímavosti (81)

  • Larry Hagman je jediný herec, který se objevil ve všech 357 epizodách. (Kulmon)
  • Ken Kercheval měl původně ztvárnit Raye Krebse, jehož skutečný představitel Steve Kanaly měl zase hrát Bobbyho Ewinga. (Olík)

Související novinky

Dallas plný hvězd

Dallas plný hvězd

15.03.2006

Plánovaná snaha oživit legendu mezi americkými nekonečnými seriály začíná dostávat konkrétnější obrysy. O tom, že se celovečerní verze Dallasu ujme režisér Robert Luketic, fanoušci naftařské rodiny… (více)

To teda bude Dallas!

To teda bude Dallas!

07.10.2005

Dallas je věčný, to všichni víme. Ale bude i jeho celovečerní verze? Herecké obsazení je totiž stále dosti nejisté. Jací jsou zatím kandidáti? J.R.Ewing, John Travolta váhá, Mel Gibson má stále na… (více)

Reklama

Reklama