Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, že když jsem seriál viděl prvně, úplně mne chytl napínavý první díl. Nyní jsem si ale o to více užil další díly a vynikající herecké výkony. Moc se mi líbil Ilja Racek. Skvělý Dejdar a neméně Cibulková, která tu byla opravdu nádherná ukrutně sexy dáma, Zedníček atd. Jediné co mne dost překvapilo, vadilo nebo jak to říci, byl návrat "slováka" jak ho v pejorativním smyslu slova ve vzteku pojmenovala Sabinová. Kdyby se vojín takto vrátil a nebyl na hranicích rovnou odstřelen, by si útěk a nakonec i návrat, přestože se tedy vrátil, asi hodně užil. No ale byl mladý, naivní a zamilovaný tak možné by to bylo. Že by dopadl špatně to ale určitě... A hlavně abych nezapoměl na skvělou hudbu Michala Pavlíčka! ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Seriál o emigrantech a jejich osudech, jenž z dramatického žánru, který je nosný pro první epizodu, postupně přechází až do žánru romantického. První díl je napínavý díky strachu, které postavy mají při přechodu čáry. Poté už se jen osudy různě vyvíjejí, proplétají, tvoří se dvojičky... Je jasně řečeno, že kdo byl u nás lehkoživka, ten venku neuspěje, naopak, kdo makat umí a chce, ten má vyhráno. Nejzajímavější jsou osudy rodiny herce Milana Čecha v podání Martina Dejdara a dezertovaného slovenského vojáka Braňo Mišíka. Nesmějí chybět ani krásky - mňamózní Sabina Laurinová, teenka Monika Haasová a milfka Vilma Cibulková, která ke svému nespornému půvabu přidává i velkou dávku hereckého kumštu! Osudy všech tří jsou kořením, nejen díky kterému si už od útlého mládí tento seriál moc rád připomínám! ()

Reklama

offlineman 

všechny recenze uživatele

Námět seriálu byl sice trapný a ubohý, ale i tak mě tam pár postav, které mě svým osudem i dobrým zahráním herců zaujaly! Namátkou, druhořadý herec Dejdar (myslím tu postavu, ne přímo p. Dejdara), který si myslel, jakou udělá díru do světa, bývalý legionář a současný kouzelník Zedníček, uťáplý zahradník Dulava, péesák Mišík........ ()

Frog.cz 

všechny recenze uživatele

Místy uhozené až moc,je vidět že to psal člověk neznalý některých situací a stavu věcí tehdejších.Po vzniku seriálu jsem dal vyšší hodnocení ale s odstupem času a shlédnutí reprízy jsem jednu* ubral. Třeba ten PSák který se rozhodl vrátit kvůli té pipky by z basy vylez až po revoluci,za to byl Sabinov jak vyšitej a to byla nejtvrdší basa pro vojáky,po ukončení trestu by ještě musel odkroutit zbytek vojny někde u PTP.Takže myslím že by si ten návrat sakra rozmyslel a ta jeho by na něj bůhví kolik let stejně nečekala. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem byl příkladným sportovcem, ale nikdy jsem se nezúčastnil jedné z nejoblíbenějších neolympijských disciplín ČSSR - útěku na Západ. Prchalo se různými způsoby, trasami, rychlostmi i styly. Za hranicemi však na překvapené závodníky nečekalo slavnostní přivítání s kapelou, ale realita v podobě tržního kapitalismu. Málokterý z borců při útěku do světa laciné elektroniky a čerstvého ovoce totiž pomyslel na to, že znalost jazyka, odborná způsobilost a mnohem vyšší pracovní nasazení jsou základem pro budoucí spokojený život. Tento seriál se hodně povedl, i když se zaměřil pouze na reprezentativní vzorek prchajících, kteří uvěřili tomu, že na Západě pečení holoubci sami provádějí nálety do mlsných tlamiček a teprve na místě pochopili, že jim skončilo pohodlné socialistické polehávání a začal boj o přežití. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení probíhalo převážně v Brně a okolí a částečně v Rakousku. (M.B)
  • Scénář k seriálu napsal Pavel Kohout na konci osmdesátých let na žádost rakouské veřejnoprávní televize ORF, která od něj chtěla nějaký seriál o emigrantech. Po dopsání scénáře se ale v televizi vyměnil ředitel a projekt byl odložen. Na základě scénáře tak vznikla kniha, mimochodem velmi úspěšná např. i v Německu. Po té se na své místo vrátil původní ředitel a natáčení se už, za lehce změněných podmínek a za spolupráce televizí z některých okolních států, mohlo konečně rozběhnout. (Lkprak)
  • Od původního scénáře, který se přepisoval, až po realizaci uplynulo 13let. (Zdroj: kniha Lexikon českých seriálů). (M.B)

Reklama

Reklama