foto

Petra Černocká

  • nar. 24.11.1949 (66 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila jsem se 24.11.1949 v Praze, mamince úřednici a tatínkovi právníkovi, jako druhé dítě. To první byl můj o pár let starší bratr Pavel, který stejně jako já, projevoval určité umělecké sklony a svého času byl úspěšným zpěvákem bigbítové skupiny Donald. Později se stal uznávaným diskžokejem.

Moji rodiče ve shodě s přijímací komisí na Pražské Konzervatoři usoudili, že jsem dost muzikální na to, abych se stala studentkou oboru operní zpěv a klavír. Ještě za dob studií jsem s kapelou Pastýři, která se skládala převážně z konzervatoristů a kterou vedl Petr Hannig, natočila svoji první vlastní písničku Ovečka, která se stala populární a vyšla na desce.

Můj absolventský koncert, na kterém jsem zpívala třeba árii kuchtíka z Rusalky, byl mým posledním živým kontaktem s klasickou hudbou, protože v tu dobu jsem už měla angažmá v divadle Semafor, kde už se jednalo o tak zvaně lehký žánr.

Začínala jsem v souboru Grosmanna a Šimka ve hře Besídka v rašeliništi a o rok později jsem přešla k Suchému a Šlitrovi. Zde mohu přispět i konkrétním časovým údajem, protože se jednalo o smutný rok 1968, který jen těžko překonávalo divadlo které mělo být veselé. Vstup Sovětských vojsk a následná normalizace v tu dobu postupně likvidovala anglicky zpívající, české bigbítové kapely, jako byla třeba skupina The Cardinals, která mi nabídla spolupráci. Tento tah, se do jisté míry vydařil, protože s česky zpívající zpěvačkou soubor přežil, ale s bigbítovým duchem odešli i někteří skvělí muzikanti, jako kytarista Josef Kůstka, nebo zpěvák Lešek Semelka. V podstatě již popovou skupinu Kardinálové, pak mnoho let vedl talentovaný skladatel Zdeněk Merta. V rámci celé této transformace došlo i k jedné potěšující události, a totiž k mému sňatku s Janem Vaculíkem, bývalým zpěvákem a později manažerem Kardinálů. Tento muž se stal mým manželem po dalších dvanáct rušných let, kdy křivka mé popularity zajímavě stoupala. Byla to léta, především koncertních úspěchů, jak doma, tak v zahraničí (Polsko, Rusko, Německo).

Tehdy jediné vydavatelství Supraphon, zároveň zásobovalo posluchače úctyhodnou řadou asi šedesáti singlů a několika LP desek. Byly na nich písničky převzaté z anglických originálů, sporadicky mé vlastní a především úspěšné písničky Zdenka Merty. K těm patřila třeba i řada, z mého pohledu, milých duetů, jako byly Střevíčky v rose, Setkání nebo Hleďte kam padá déšť. Tu poslední, abych byla přesná, napsal Zdeněk Barták.

V roce 1971 se stala velice populární píseň Saxana (Michajlov, Kopta), které mnoho bodů nasbíral, především film Václava Vorlíčka a Miloše Macourka Dívka na koštěti, kde jsem po úspěšném konkurzu, měla to potěšení hrát hlavní roli. Především díky tomuto oblíbenému filmu mě dodnes novináři označují lichotivým titulem herečka a zpěvačka. V roce 1999 mi byla dokonce za tuto písničku supraphonem udělena zlatá deska a zároveň vzniklo CD, na kterém jsem celý filmový příběh převyprávěla. Díky Saxaně jsem se taky stala majitelkou Kutálkovy sošky, která mi byla udělena už v roce 1971 u příležitosti získání titulu Herečka roku. Pro pořádek je třeba říct, že to byla cena divácká.

Abych svůj životopis nekončila připomínkou filmu, který ve mně občas vyvolává komplex z toho, že správné bylo zahrát si Saxanu a zemřít, přidám ještě několik důležitých faktů.

V době posametové jsem vydala několik CD, z nichž první s názvem Náklaďák navazovalo stylově na kdysi známý countryový hit, který byl v mém podání poměrně populární. U "kytarových písniček" jsem už zůstala, protože v komorních recitálech vystupuji s Jiřím Pracným. Uhodli jste, je to kytarista a v současné době už i můj manžel.

Za jeden z mých životních úspěchů považuji i svoji dceru Barboru, která vystudovala novinařinu a v poslední době i zpívá ve skupině Yellow Sisters.

Na konci roku 2006 jsem vydala nové, autorské CD s názvem SOUHVĚZDÍ STŘELCE a právě jsem dotočila svou roli do volného pokračování Dívky na koštěti, které má zatím pracovní název SAXANA - VELETRH STRAŠIDEL.

Petra Černocká exkluzivně pro CSFD

Herecká filmografie

2015 Andílek na nervy
Stopy života - Derniéra (TV film)
2014 Tři bratři
2011 Saxána a Lexikon kouzel
2008 Fredy a Zlatovláska (TV film)
2007 Trapasy (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1984 Šach mat (TV film)
1982 Zpěváci na kraji nemocnice (TV film)
1981 Otec
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
1974 Láska malovaná (TV film)
1971 Dívka na koštěti
1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...

Dokumentární

2016 Zlatá Lýra (TV film)
2014 Tajemství Jiřího Hrzána (TV film)
2013 Tajemství lásek slavných (TV film)
2012 Tajemství Heleny Růžičkové (TV film)
2011 Film o filmu Saxána a Lexikon kouzel (TV film)
2010 Tajemství dětí slavných rodičů (TV film)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
13. komnata Petry Černocké (TV film)
2005 Příběhy slavných: Vichřice mezi životem a smrtí (TV film)
Václav Vorlíček, král komedií a pohádek (TV film)

TV pořady

2015 Cibulkova zábavná tajenka (TV pořad)
Poslední zhasne (TV pořad)
2014 CHART SHOW (TV pořad)
Vše nejlepší (TV pořad)
2013 Barrandovský Silvestr (TV pořad)
Exkluziv! (TV pořad)
Kurňa, co to je? (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Novotný za humny (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Český lev 2011 (TV pořad)
Hlas Česko Slovenska (TV pořad)
Silvestr jak Hron (TV pořad)
Vtip za stovku! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Do roka a do dna (TV pořad)
Pokondr live (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
2010 Hoby naší doby (TV pořad)
Kinorama (TV pořad)
Mamba show (TV pořad)
Prominenti (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
Skečbar (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
2008 Mr. GS (TV pořad)
Psí život (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Hvězdy u piana (TV pořad)
Jak se staví sen (TV pořad)
Souboj hitů (TV pořad)
Takí sme boli (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
Vypadáš skvěle! (TV pořad)
2004 Kinobazar (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
10 let s vámi (TV pořad)
2003 Drišľakoviny (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Benefice Václava Vorlíčka (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Silvestr 2002 (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Country estráda (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
Uragán (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Kaviareň Slávia (TV pořad)
My rádi jíme (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prásk (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 Tak neváhej a toč! (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1989 Silvestr, který se nevysílal (TV pořad)
1988 Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
1981 Čaj o piatej (TV pořad)
1980 Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
1976 Dostaveníčko (TV pořad)
Písničky z obrazovky (TV pořad)
1973 Písničky roku 1973 (TV pořad)
Program orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Semafor - Největší hity 2 (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace