Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (191)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Ambiciózní televizní mimi, která by byla ještě lepší, kdyby byl realizován původní nápad na 10 dílů. Životopis Němcové je zajímavé téma a po tom století zobrazování její osoby jen v jedné roli (tu jako jedné z revolučních obrozenců, tu jako sběratelky folkloru, jindy jako trpící umírající), bylo na čase, aby vzniklo něco komplexnějšího. Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří mají problém s Horoucím srdcem, jako první životopis je to velmi dobrý film, všechny ostatní podoby mají také cosi do sebe a jsou nositelkami konkrétní doby a konkrétního zobrazovaného příběhu (z nichž nejlyričtější je přirozeně Baarova Paní komisarka ve Vlčím halíři). Není špatné uvažovat o Němcové na Domažlicku, na Slovensku nebo v době revolucí, ale až díky seriálu je šance vnímat vývoj osobnosti od jejího mládí, přes vynucené mateřství až po rozvinuté češství. V kontextu vztahů se sestrami Rottovými a dalšími obrozenci. Ostatně názor, že všichni, včetně Světlé a Hálka, ve svým věcech nejprve na Němcovou navazovali a až po té se věnovali vlastní práci, vyjádřil už Arne Novák. Z filmů, které byly, stojí za rehabilitaci ponejvíce krásná práce se Syslovou Ako listy jedného stromu. Teprve po té můžeme pochopit, že nějaký spor mezi tím, zda je lepší Kameníková nebo Geislerová je irelevantní. Všechny herečky, které propůjčili Němcové své umění, se stejně podílejí na procesu porozumění a vyrovnání se s touto klíčovou osobností naší kultury. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Postava Boženy zde je talentovaná, dychtivá, inteligentní, žádostivá, pubertálně romantická a žádaná a svobodomyslná. Myslel jsem, že Němec byl větší tyran. Asi to s emancipovanou ženou neměl lehké. Točit o silných ženách je nyní moderní a feministické. Překvapivá je také její nevěra- milostný trojúhelník s básníkem Nebeským, který si na rozdíl od manžela váží jejího literárního talentu. Je zde docela dost sexu, respektive umělecké erotiky znázorňující , kdo se Boženě víc líbí. Další představitelka Boženy Geislerová působí méně emotivněji. Celkově se o Němcové nedozvíme nic víc, že byla atraktivní žádoucí žena s milenci, žila v chudobě a psala pohádky. ()

Reklama

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak byla Babička idealistická pohádková bytost, tak je seriálová Božena bulvární. Co se povedlo, je přiblížit její v podstatě nezáživnou postavu z povinných čítanek široké veřejnosti, nakonec to mělo i švih, spád, pěkné lokace i herecké výkony, co se ale nepovedlo, to je mnohovrstevnatost její postavy. Seriálová Božena byla v podstatě děvka, která kašlala na všechno i na všechny včetně dětí a občas vzala do ruky psací pero. Nemohu si pomoct, ale v té ženské muselo být i něco víc. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery veľmi dobre spracovaný životopis najgeniálnejšej českej spisovateľky, vďaka ktorej som sa naučil čítať ešte v škôlke. Jej rozprávky som vždy nenormálne hltal a mám podozrenie, že lásku ku knihám a nepriamo aj k filmom, mám vďaka nej. Ani ku spracovaniu nemám žiadne väčšie výhrady, možno len by som sa v seriály zameral viac na jej tvorbu ako na milostný život. Ten bol v jej prípade určite podružný, aj keď vo veľkej miere ovplyvňoval i jej tvorbu. Na plátno sa však hodilo to druhé. Chýbalo mi tu trocha podrobnejšie rozobrať, ako jej jednotlivé geniálne prozaické diela vznikali. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasické životopisné zpracování po našem. Ve větší či menší míře klasické nedostatky, které se u nás opakují stále dokola (nevyrovnané znázornění odkazu dané postavy pro současnost vs. řešení milostných vztahů; (ne)stárnutí postav, kdy hlavní postava mění podobu a všichni v jejím okolí vypadají stále stejně). Herecky od ústřední trojice výborné, ale udělat z povinně literární Boženy nesympatickou promiskuitní bohémku je na zvážení, a jak vidno, spousta lidí (včetně mě) padá údivem, co ta Božka (Barbora) byla zač. Jako celek je však série dobře zpracovaná, s historicky věrnými interiéry a exteriéry. Postupně zapojovanou atmosférou dané doby (ale té mohlo být stejně víc) a herecky si jdoucí pro Českého lva. Pochvala také pro hudební složku a hlavní klavírní motiv. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení odstartovalo v Novém Městě nad Metují v srpnu 2019. Jinak se natáčelo v Opočně, Praze a na Slovensku. V prosinci se štáb přesunul do Žatce na Chelčického, Žižkově a Hošťálkově náměstí a do ulic Dlouhá a Josefa Hory. (SONY_)
  • Anna Kameníková si kvůli natáčení musela barvit vlasy, nosit příčesky i umělé vlasy. To všechno způsobilo to, že její vlasy byly dost poškozené, a proto se rozhodla ostříhat se nakrátko. (SONY_)
  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)

Reklama

Reklama