Reklama

Reklama

Mrtví muži nenosí skotskou sukni

  • USA Dead Men Don't Wear Plaid (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Úchvatná pocta klasickým filmovým gangsterkám. Jako úchvatnou skládanku notoricky známých filmů první poloviny minulého století, natočil režisér Carl Reiner komediální krimi, ve které se v sestřizích představují nejslavnější hvězdy tehdejšího Hollywoodu. Chystal se zavřít na pár dní kancelář, když vtom... je soukromé očko Rigby Reardon (Steve Martin) najat krásnou Juliet (Rachel Ward), aby našel vraha jejího otce. Arogantně geniální v hodnocení stop i bezmocně naivní při setkání s krásnými ženami se pouští do vyšetřování. Přestože občas sejde z cesty, nakonec se s pomocí svého kamaráda Phila Marlowa blíží k rozřešení případu. Před nebezpečnou láskou ale Rigbyho neuchrání ani rady jmenovaného přítele... (Řitka video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Výborně vymyšlená komedie, která prokládá historku se Stevem Martinem v hlavní roli soukromého očka se scénami z klasických filmů noir, a to tak, že se tyhle staré scény s dávno mrtvými herci stávají bezprostřední součástí děje, čímž získávají nový - parodický - kontext. Ujetá parodie a pocta filmům pro pamětníky v jednom. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Najdi si svůj noir. Nápad samotný je báječný a technicky dobře zpracovaný (ve scénách s Millandem a Lancasterem jsem si ani neuvědomil, že jde o různé filmy), nicméně scenáristicky nedotažený. Často to vypadá, že tvůrci chtěli jen mít za každou cenu v jednom filmu Jamese Cagneyho nebo Kirka Douglase. Vtipy se mi až na pár výjimek nezdály zrovna podařené a konec už byl opravdu absurdnější než závěry všech kriminálek let čtyřicátých dohromady. Ale za tu střední část s hledáním blondýny a neustálým prostříháváním mezi noirovkami děkuji, to byl vskutku kouzelný zážitek. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vedle spousty dětinských a přisprostlých vtípků se zřídka vyskytne i nějaký dobrý ("Vy nekouříte?" - "Ne, já mám tuberkulózu"). Na poctu noirovkám je to ale chabé. Archiv měli využít mnohem víc. Že by chyběla autorská práva nebo fantazie? Příběh samotný, podřízený archivním vsuvkám, je příšerně zamotaný a nepřehledný. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známá ale neskutečně povedená parodie na klasické, černobílé noir detektivky, která žánr nezesměšňuje ale skládá mu vtipnou poctu. To byla ještě doba, kdy i parodie měly smysluplný příběh a dobré herce. Film má v sobě všechny aspekty noir detektivek, kde nechybí drsný detektiv, který si libuje v cigaretách a alkoholu, krásná femme fatale, tajemné vraždy a nečekáné odhalení. Steve Martin je geniální a nebojím se říci, že se jedná o jeho nejlepší roli co jsem zatím viděl. Jeho postava trousí hlášky se vší vážností a cokoliv řekne nemá chybu. Film je vůbec celý plný geniálních hlášek ("Sestra je paranoidní hypochondr, doktoří tvrdí, že předstírá") a nezapomenutelůných scén (sypání kávy jsem si dal 3x po sobě). Jedná se o jednu z mála parodií, která neztrácí dech si drží po většinu filmového času a jediné co film malinko sráží je konec, který by se spše hodil do nějaké "bondovky". Jinak se jedná o výbornou zábavu, která potěší fanoušky žánru i noir detektivek a i ty, kteří si rádi zavzpomínají na zlaté časy Stevea Martina, který už nic podobného zřejmě nezopakuje. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Radost pohledět, když tvůrci dokáží zparodovat sami sebe, svoji vlastní práci a přitom film neochudí ani příběh, ani o napětí ani o skvělé herecké výkony, nota bene takových hvězd jako jsou K. Douglas, H. Bogart, R. Mitchum. Skvělé dialogy. Hvězdičku ubírám jen kvůli už opravdu až příliš bláznivému závěru. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama