Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po zrelej úvahe som sa ustálil na troch hviezdičkách. Silných, ale iba troch. Verím, že film bol vo svojej dobe prelomovým a v detailoch objavným. Bohužiaľ, ja som ho videl po sedemdesiatich rokoch a toho objavného tam už veľa neostalo. Technické "novinky" som ochotný prehliadnuť, ale scenáristu, ktorý si po sebe neprečítal, čo napísal určite nie. Ale najviac ma udivuje, čo vtedajší i dnešní diváci vidia na Jamesovi Cagneym, ktorý mi dokonca vo filme svojou hrou na drsného chlapáka dokonca prekážal. I jeho matka pôsobila vierohodnejšie, ako on. Ale proti gustu žiaden dišputát. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Výborná zábava, která v sobě náramně snoubí snad všechna zásadní klišé gangsterských, akčních a kriminálních filmů (infiltrace záporakovy bandy, zrádný parťák, útěk z vězení, velká finální akce atd.). Divím se, že to (pravděpodobně) nemá žádný remake. A že se žádný ani nechystá. S dostatečně hvězdným a schopným hereckým obsazením a nadprůměrným režisérem by to mohla být naprostá bomba i v současnosti, protože i když se za ty desítky let pochopitelně hodně změnila doba, scénář je ve svých hlavních bodech stále velmi aktuální. A Cagneyho postava je přímo učebnicový antihrdina... 80 % ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Cagneyho pošahaný, prohnaný mamánkovský zločinec + “můstek mezi 1930s klasickou gangsterkou a noir filmy”. White Heat, ač místy nechtěně úsměvná a teatrální, se i dnes drží jako solidní a zábavná krimi s porcí akce, humoru a násilí, navíc poměrně nevypočitatelná a rozmanitá ve svých třech fázích děje - útěk, vězení, finální heist. #Noirvember ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Bílý žár jsem viděl na LFŠ 2010 vedle dalších zhruba pěti noirů a musím říci, že ty ostatní mě zaujaly víc. Bílý žár má samozřejmě několik dobrých nápadů (vzkaz na zrcadlo, tři policejní auta pronásledující zločince), ale připadal mi v těch půl deváté ráno zbytečně dlouhý, až nudný a v podstatě banální. A navíc, nezlobte se, ale ten pověstný konec mi připadal spíš směšný, než převratný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevidel som iný film Raoula Walsha, ale ak je tempo Bielej žiary jeho typická filmová reč, jedná sa o jedného z najoriginálnejších tvorcov svojej doby. Film si to švihá 45 stupňovým svahom na navoskovaných lyžiach do priepasti, kde to na konci bude všetko pekne vybuchovať. Mám na mysli predovšetkým strih, kde sa za minútu dostaneme cez toľko udalostí, ako inde za 20 minút. Pre mňa plus, niekomu to môže pripadať dosť divné. Cagney je jeden z najlepších gangstrov polovice minulého storočia. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Překvapení všech herců z hysterického záchvatu Jamese Cagneyho po "slovním fotbale" je skutečné. Režisér Walsh neřekl ostatním hercům, co se ve scéně odehraje. Dokonce ani nemohl, protože scéna, jak byla ve scénáři původně napsaná, nefungovala, a tak James Cagney dostal nápad. Řekl režisérovi ať scénu nechá na něm a ať nechá neustále běžet kamery. (mi-ib)
  • Část filmu se objevila ve snímkuu Respekt (1992), kde inspiruje jednoho z hlavních aktérů. (Ignus.cz)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)

Reklama

Reklama