Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (313)

klerik 

všechny recenze uživatele

50% Ak si odmyslíme brutálne premárnenú príležistosť na bratislavské Z PEKLA, nejde o úplny grc. Film si vybral svoju grotesknú cestu, ktorú si drží až do konca. Občas však neudrží dych a upadá do nudy (romantika). Veľká škoda je aj fakt, že tvorcovia sa zľakli pôvodnej mýtickej a náboženskej témy a uhli na politickú. Ktorá je sama o sebe občas zaujímavá, ale ten premrhaný potenciál... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Předlouhá ponudnělá manýra aneb Dejte si radši wilsonburger s brynzou. 1) Někteří komentátoři připodobňují Wilsonovo k filmům Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech nebo Mazaný Filip. Inu, něco na tom bude, při sledování zmíněných snímků jsem se také dost nudil. 2) Ale výprava je roztomilá a vpravdě cimrmanovské průpovídky občas rozčeří nevrušivou hladinu tohoto příliš dlouhého a příliš manýristického snímku. 3) 49letý Jiří Macháček je spíš inspektor Trachta než démonický agent FBI Aaron Food. Nevýrazného 30letého Vojtěcha Dyka (policejní čekatel Eisner) jsem vůbec nepoznal. Stylový byl naopak 62letý Jan Kraus (policejní ředitel Wittich). 4) No, je to za námi. Musím jít. Právě jsem dostal tajnou depeši. V Casablance se prý přemnožili zombie. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

WILSONOV bol dobrý nápad. Náklady na štýlovú výpravu a triky neboli malé a dal sa čakať malý zázrak, ktorý by bol mixom Zemanových trikových filmov a bláznivých komédií Oldřicha Lipského a Václava Vorlíčka. Lenže, to by sme museli žiť v inej dobe. Dobe, keď humor ešte nebol z rodu trápnych a herci zanechávali za sebou otlačok v podobe nesmrteľných hereckých výkonov. Čo už, na podobné zlúčeniny tu máme aspoň ostatok sveta. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Legrace a inspirace.“ Trochu rozpuštěná a ne úplně vypuštěná Adéla moc nevečeřela v nepříliš tajemném hradu v Karpatech. A dost možná i v dalších klasikách. Ovšem srovnávat vcelku distingovaný Wilsonov a jeho vtipnost s Kameňáky?! To může jen naprostý... Urážku si doplňte sami, vy jedni „recenzenti.“ Já se bavil, mnohokrát od srdce zasmál a teď si s dovolením i trochu zaparafrázuji. Rozebírat, co všechno je na uživateli Tetsuo špatně, by zabralo disertaci. Dtto u několika dalších čulibrků odpaďáků bez smyslu pro humor a s tak krátkým přirozením, že si ho pro jistotu nikdy ani neměřili. Černý sluha Hoji Fortuna se jim hurónsky (!) směje a já s ním. PODMĚREČNÉ OKÉNKO: [][] Co mě málem zabilo (smíchy) na pitevně? 1) Macháček tělocvikářem. Z jeho (s)prostocviků s nahou dívčí mrtvolou budeme se ženou čerpat inspiraci! 2) Důležitá otázka, jaký má otrok Bobby vztah ke kanibalismu? 3) Vilný patolog Mitt „ke hříchu nit“ vs. agent Food, školící ho o nekromantech a jejich „deus impotentus“. [][] Nekorektní, vtipně rasistická, starosvětsky milá oddychovka. Macháček hrdinou a Kraus policejním ředitelem? No Dyk... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu za výpravu a docela slušnou kameru. I pár herců se snažilo, třeba Zindulka. Ale jinak je to paskvil. Svět, který sám o sobě nefunguje. Prostě jen nápad nedotažený do konce. Nic se divákovi nevysvětluje, nejspíš proto, že ani autor (autoři) netuší, oč se vlastně hraje. Akce nijaká, v podstatě žádná. Humor velmi, ale skutečně velmi trapný. Scenáristicky mizerné - tolik zabitých scén, tak mizerné vedení už tak chabé dějové linky, a hlavně zmatek ve vyprávění. Pokusy o ozvláštnění těžce doplácejí na statičnost a neschopnost jakékoliv pointy nebo gradace. Americký detektiv pitomcem par excellence, kdoví proč, vtipné to nebylo, a nějakému humoru to rovněž nepřispívalo. Vše tady vlastně skřípe - motivace, vymyšlený svět, vztahy, příběh, i samotná zápletka. Když se nad tím zamyslíme, tak vyšetřování se skutečně nikam neposunuje, nedozvídáme se žádné nové informace, až najednou přijde rádoby rozuzlení. Zasmál jsem se jen jednou ("Benzín? - Borovička.") ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Původně zamýšleným režisérem filmu byl Jiří Strach. Film opustil krátce před začátkem natáčení. S produkcí se nedohodli na potřebné výši rozpočtu. (klukluka)
  • Agent Food (Jiří Macháček) opakovane tvrdí, že je vo Wilsonove z úradnej moci FBI, avšak agentúra používa tento názov až od roku 1935, do tej doby fungovala pod názvom Bureau of Investigation (BOI) (od r. 1908). Navyše FBI má právomoci len na pôde USA, v zahraničí zasahuje CIA. Druhú spomínanú agentúru Food vo filme tiež spomína, avšak CIA bola založená až v roku 1947. (Raccoon.city)
  • Ide o sfilmovanie poviedky Michala Hvoreckého, „Najhorší zločin vo Wilsonove“, ktorá vyšla v roku 2001, v zbierke poviedok Lovci & Zberači. (JančiBači)

Reklama

Reklama