Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock. V jeho díle člověk nehledá hluboké poselství, nehledá tam vysoce umělecký zážitek. Filmy, které jsem měl možnost zhlédnout, vždy oplývaly spíše jednoduchým někdy až banálním příběhem. Není tomu jinak ani v případě Pověstného muže. Přesto mě vtáhl a navíc na mě působil tak nějak uklidňujícím dojmem, nevím jak jinak to popsat. Celý film v mých očích táhla svým výkonem zejména skvělá Ingrid Bergmanová, věřil jsem jí každý pohled, každé gesto, každou pronesenou větu ( tomu napomohl velmi zdařilý český dabing). Avšak přece jen za o trochu menší příděl (ne však absenci) typicky hitchcockovského napětí, které jsem očekával, ubírám půl hvězdy, tak 4 a půl. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zaujimave spojenie romantiky a spionazneho thrilleru, ktore ale pekne funguje. Druha polovica filmu nemala chybu hlavne vdaka stupajucemu napätiu.... 03.01.2009 ____ Cary Grant - (Devlin) +++ Ingrid Bergman - (Alicia Huberman) +++ Claude Rains - (Alexander Sebastian) +++ Louis Calhern - (Kapitán Paul Prescott) +++ Leopoldine Konstantine - (Anna Sebastian) +++ Produkcia: Alfred Hitchcock +++ Hudba: Roy Webb +++ ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Už v nespočte amerických filmov som videl šoférovať naliatych ľudí ako by sa nechumelilo, avšak až tu som konečne badal, že aj ,,u nich" je to zákonom postihnuteľný čin. Škoda len, že nakoniec do toho zasiahol, predtým tiež neabstinujúci Grant, aspoň by som sa dozvedel, ako to ,,reálne" v takýchto prípadoch chodí. Celkovo sa mi zdá, že buď sú to neskutoční pijani, alebo ten ich chlast za nič nestojí. Inak je to film s takým pochybným názvom, kde aj tiež tiež všeličo pochybne funguje. Ústredné duo funguje rozhodne viac, než keď sú obaja predstavitelia oddelení (zvlášť si myslím, že obsadenie Granta nebola najšťastnejšia voľba) a taký strih ponúkne buď zopár zbytočných niekoľko sekundových záberov, alebo scény usekne veľmi neprirodzeno, poprípade v nevhodnej chvíli. Ozdobou snímky je však (ako tu už bolo veľmi trefne povedané) neskutočne vynaliezavá KAMERA bravúrne narábajúca s rôznymi detailami či pohybom a záverečná tretina značne vyzdvihuje inak skôr sterilný zvyšok. Nápis ,,The End" nemohol byť naozaj načasovaný lepšie. Pôvodne som uvažoval o 3*. (724. hodnotenie, 73. komentár k filmu) ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Paradní mrazivý špionážní thriller ve kterém, ale jednoznačně převládá love story. Což mi překvapivě vůbec nevadilo, protože na duo Grant - Bergman se krásně dívalo a byl to docela zážitek. Hitchcock opět dokázal, že je mistr napětí a film postupně graduje až do velkého finále. Hlavně scéna ve sklepě a závěrečné vyvrcholení je ůžasné. Konce jako Hitchcock neumí natočit nikdo. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dýchlo na mne nezaměnitelné kouzlo starých filmů a pořád to na mě působí.. Půvabná Ingrid Bergmanová a charismatický Cary Grant tvoří v tomto snímku moc krásný pár.. Pomalý rozjezd mi vůbec nevadil, užívala jsem si ty dva a jejich výměny, pak začalo přituhovat a závěr byl parádní.. U mě spokojenost a s přimhouřením oka dávám čtyři hvězdy.. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Snímek se stal pro produkční společnost RKO jedním z nejúspěšnějších titulů roku. (Pavlínka9)
  • Alfred Hitchcock tvrdil, že ho FBI tři měsíce sledovala, protože jeho film pojednával o uranu. (Kulmon)
  • Claude Rains stál v několika scénách s Bergmanovou na krabicích, aby se zdálo, že jak Rains, tak Grant jsou oba mírně vyšší než Bergmanová. Ve skutečnosti byl Grant o 18 centimetrů vyšší než Rains. (Kulmon)

Reklama

Reklama