Reklama

Reklama

Vetřelec

Trailer 3

Vesmírná loď Nostromo míří zpět na Zemi, astronauti spí. Náhle dojde k jejich automatickému probuzení – nikdo neví, co se děje, protože jsou ještě velmi daleko od cíle cesty. Prostřednictvím centrálního počítače zjistí, že přijímače zachytily signál SOS z blízké planety. Posádka je povinna věc vyšetřit. Vyslaný modul má s přistáním velké problémy. Přesto někteří na průzkum. V jeskynním komplexu objeví podivný organizmus, který vypadá jako kolonie vajíček. Počítač mateřské lodi mezitím dešifruje zprávu jako varování, ne jako volání o pomoc. Všichni jsou okamžitě odvoláni. Jenže jedno z vajíček se otevře a jakási hmota ve tvaru chobotnice se během setiny sekundy přisaje na přilbu jednoho z astronautů, přesněji řečeno na jeho obličej. Přes odpor Ripleyové, že je proti bezpečnostním předpisům brát na palubu cokoli neznámého, otevře Ash dveře a všechny vpustí. Po nějaké době je nalezen cizí organismus na podlaze, sám odpadl. Vypadá to, že se postižený těší dobrému zdraví. Při společném jídle však stolující zažijí hrůzné představení. Před jejich očima vyleze z astronautova břicha nějaký tvor, a než stačí kdokoli cokoli podniknout, bleskovou rychlostí zmizí v obrovských prostorách lodi. Začíná noční můra – monstrum postupně likviduje posádku a zdá se, že je nezničitelné… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 817)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších sci-fi hororů všech dob a zároveň film, který tenhle žánr sám definoval. Skutečný filmový mezník. Ridley Scottovi se úžasně povedla vykreslit atmosféra klaustrofobie, odlidštěného prostředí mamutího industriálního kolosu těžařské vesmírné lodi (analogie k v kolektivním podvědomí uložených představám o podobných místech na zemi), neprodyšného vesmírného přítmí a šera, chladu oceli a neosobnosti skafandrů na bázi obdoby latexu a především setkání s něčím tak iracionálním, jako je mimozemský život, navíc ve formě nelítostného vesmírného predátora. Ona iracionální hrůza, kterou zažívali naši prehistoričtí předci při setkání s nadpozemsky silným predátorem (v naračním světě akcentovaném neznalostí jím byl téměř každý, ale jako analogii chápu existenci draka, metamorfovaného ze světa reality ze setkání s krokodýlem...), se podmanivě přenáší do archetypální reflexe současného diváka, který je paralyzován jednak už samotnou přítomností neznámého tvora, druhak i jeho nevypočitatelností a nepředvídatelností, oním přesahem přes lidskou racionalitu a rámec individuální zkušenosti. Zajímavě se tu snoubí také lidská touha po poznání a zvídavost s hrůzou z neznáma. Tohle asi museli zažívat lovci z doby neolitické, dobyvatelé conqueři v jihoamerických džunglích i první námořníci opouštějící dosud známý svět... Vetřelec je zkrátka filmový skvost a jeden z důkazů, jak minimum viditelného může vyvolat fóbii z toho, co raději není a nemůže být vidět... PS: Osobně mám navíc tento film spojený s nesmírně intenzivním percepčním zážitkem z českokrumlovského kina v hloubi 80. let, kdy v šedi normalizované kultury působil tenhle sci-fi snímek jako zjevení... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Klasika, která na mě dnes už působí spíš svým dokonalým vizuálním designem z dílny R. H. Geigera než strašidelným dojmem jako při prvním shlédnutí. Přesto nelze než obdivovat um R. Scotta v navozování atmosféry ohrožení a v práci se "zaběhanými" horrorovými postupy, které se v jeho provedení staly kvintesencí moderní sci-fi horrové filmařiny. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11miliónovTržby USA $80,931,801Tržby Celosvetovo $203,630,630Tržby za predaj Blu-ray edície Alien Anthology v USA $25,228,230 //počet predaných kusov 571,927║ Sci-fi film, ktorý tento žáner povýšilo do úplne iných sfér, bravúrne dielo a počiatok famóznej série!!! /100%/ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vetřelec je kult, který je třeba respektovat. Jím se inspirovala veliká spousta pozdějších filmů a jen jen moje chyba, že jsem ho pořádně neviděl někdy mnohem dříve. Ridley Scott zkrátka dokázal natočit vynikající napínavý film a v tý době to musela bejt obrovská pecka. I v dnešní době je vidět, že interiér lodi byl nádherně vymodelován a pro spoustu filmových fandů je film stále skvěle koukatelný. A Sigourney Weaver je zkrátka kapitola sama pro sebe...80%...[25.2.2015_Kino Brandýs nad Labem] ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Je to dokonalý organismus. Jeho dokonalosti se může vyrovnat jenom jeho zrůdnost...... Votrelec ma vždy zaujímal, keď som bol menší. Zhruba do 8 rokov sa mi ho vidieť nedarilo, stále ma od telky všetci odháňali - nie je to film pre Teba! Nebudeš spať týžden! ale tieto reči ma len viac a viac na film lákali a tak som si to raz nahral na videokazetu a na druhy den pozeral a pozeral som to potom ešte vela dní, možno s Predatorom, Jurským parkom a Votrelcami to bol moj najsledovanejší film mojho detstva. Nadchol ma. Malo to príjemnú mrazivú atmosféru (ale nejako extra ma to nevystrašilo, skor ma Votrelec fascinoval), dobre spravené monštrum (velku rolu na jeho desivosti vďačíme aj za fakt, že jeho autor mu naschval nedal oči, lebo by už nemusel vypadať tak desivo) a veľmi pôsobivé prostredie vesmírnej lode. Rozmýšlam, že či mám radšej jednotku alebo dvojku. Jednotka bola niečo nové, prekvapivé a naozaj hororové. Pričom dvojka bola stále hororová, ale podstatne akčnejšia. Asi ich mám rád narovnako a nikdy na Votrelca nezabudnem. Je to moje oblúbené vesmírne monštrum. ()

Galerie (290)

Zajímavosti (260)

  • Parker (Yaphet Kotto) má v jedné scéně nejdříve tričko zcela v pořádku. Ale v dalším záběru už je roztržené a sešité sponkou. (pornogrind)
  • Na filmy Vetřelec a Vetřelci navazuje hra „Aliens: Colonial Marines“. (asdfasdf)
  • Jeden z vedoucích pracovníků společnosti Fox, Peter Beale, se hádal s H.R. Gigerem, tvůrcem postavy Vetřelce, ohledně jeho honoráře, který Gigerovi přišel až urážlivý a přirovnal ho ke mzdě lepších sekretářek ve Švýcarsku. Dle slov producenta Gordona Carrolla trvala samotná rozepře tři hodiny. (PaTeXx)

Související novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

Ridley Scott pochválil nového Vetřelce

18.10.2023

Režijní legenda Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen) má v těchto dnech plné ruce práce s propagací a taky finálními úpravami Napoleona předtím, než jeho velkolepý válečný film s… (více)

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

Nový Vetřelec má název i datum natáčení

22.12.2022

Vesmírný teror se vrací. Po několika nezdarech týkajících se projektů navazujících na svět klasického hororového sci-fi Vetřelec z roku 1979 se nyní zdá, že nového snímku se už s 99 %… (více)

Nový Vetřelec našel herečku do hlavní role

Nový Vetřelec našel herečku do hlavní role

17.11.2022

Pětadvacetiletá herečka a vycházející hvězda Cailee Spaeny (Mare z Eastttownu, Zlý časy v El Royale) jedná v současnosti o hlavní roli v chystaném rebootu filmového Vetřelce. Projekt pochází od… (více)

Reklama

Reklama