Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzský vědec Claude se svým tlumočníkem, kartografem Davidem, objeví letku vojenských letounů, která zmizela před třemi desetiletími. Letadla nejsou poškozená, fungují, ale po pilotech není ani stopy. Starý muž, který byl jediným svědkem, tvrdí, že v noci vyšlo slunce a zpívalo mu. Brzy poté se v poušti Gobi objeví pohřešovaná řecká loď Cotopaxi. V Indianapolis se zase krátce poté na řídící věži podaří zachytit hovor dvou pilotů civilních letadel o zjevení UFO. Stát Indiana je postižen masivními výpadky proudu, a tak je do práce povolán i technik Roy. Právě on na opuštěné silnici zažije setkání s UFO. Začne ho ve vozidle pronásledovat a spolu s ním tak činí i policie, ale kosmická loď mizí na noční obloze. Roy je UFO fascinován a stává se stále více posedlým obrazy, které se mu v mysli stále objevují. Vidí horu a neznámá síla ho nutí ji neustále z něčeho modelovat. (Nova Cinema)

(více)

Zajímavosti (110)

  • Včetně obnovených premiér film v průběhu dekád utržil v Severní Americe 135,2 miliony dolarů, součet celosvětových tržeb pak byl 306,9 mil. Kdybychom brali v úvahu inflaci, šlo by pochopitelně o mnohem vyšší částky. (NIRO)
  • Název vychází z knihy J. Allena Hynka „The UFO Experience: A Scientific Study“. Autor v ní definoval tři druhy blízkého setkání: 1) Blízké setkání prvního druhu – vizuální pozorování neidentifikovaného létajícího objektu zdánlivě vzdáleného méně než 500 stop, které vykazuje znatelné úhlové rozšíření a značné detaily. 2) Blízké setkání druhého druhu – fyzický efekt, jako je elektronická interference nebo reakce zvířat, nebo fyziologický efekt, jako je paralýza či teplo, nebo fyzikální nebo chemické stopy, jako je spálená vegetace. 3) Blízké setkání třetího druhu – přítomnost pohyblivého tvora, jako je humanoid, robot nebo zdánlivý pilot UFO. Sám Hynek se ve filmu ukáže na konci, kdy vylézá z kosmické lodi jako jeden z válečných pilotů, kouřící dýmku. (sator)
  • Zvuk mateřské mimozemské lodi nahrál muzikant Jim Self na tubu. Jim byl přes 25 let dvorním tubistou Johna Williamse. (ing.man)
  • Když na konci filmu vycházejí lidé z vesmírné lodi, tak se dozvíme, že jsou někteří členy "letu 19". Tvůrci tím narážejí na záhadné zmizení pěti amerických bombardérů Grumman TBF Avenger, ke kterému došlo nad bermudským trojúhelníkem v roce 1945. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 1977 v New Yorku. (Varan)
  • Mimozemšťané komunikují s lidmi jazykem solresol. Vymyslel jej francouzský hudebník François Sudre již v roce 1827. (jenik71)
  • Melinda Dillon (Jillian Guiler), která byla za svou roli nominovaná na Oscara, byla obsazena pouhý víkend před začátkem filmování. Doporučil ji režisér Hal Ashby. (don corleone)
  • Steven Spielberg chystal film pro uvedení v létě 1978, ale studio Columbia, které bylo v té době na pokraji krachu, ho tlačilo k uvedení na podzim 1977. To znamenalo, že režisér pod tlakem nějaké části vynechal. Vzhledem k obrovskému úspěchu filmu nemělo studio problém s tím, aby dostal režisér dva miliony dolarů na dotočení vnitřku vesmírné lodi pro speciální edici filmu. Zpětně to ovšem Spielberg označil za nepotřebné. (don corleone)
  • Film měl celkem 6 závěrečných oslav (dotočných), neboť Spielberg nebyl stále spokojený a prodlužoval konec natáčení. (don corleone)
  • Film měl rozpočet 18 milionů dolarů a stal se jedním z nejziskovějších snímků 70. let. (don corleone)
  • Ve své autobiografii uvedla producentka Julia Phillips, že studio nechtělo akceptovat podmínky Richarda Dreyfusse (Roy Neary), které představovaly honorář 500 000 dolarů a bonusy. Tudíž roli postupně nabídla Alu Pacinovi, Jacku Nicholsonovi a Genu Hackmanovi. Pacina film nezajímal, Nicholson měl strach, že by byla hlavní role zastíněna speciálními efekty, a Hackman měl osobní problémy s rodinou a nemohl si dovolit strávit 16 týdnů mimo Los Angeles. Studio navrhlo Jamese Caana, který měl ale ještě vyšší nároky než Dreyfuss, a tak se producentka pokorně vrátila za ním. (don corleone)
  • Herec Bob Balaban (David Laughlin) si vedl při natáčení deník ze zákulisí, který vydal zároveň s uvedením filmu. (don corleone)
  • Film měl původně končit skladbou "When You Wish Upon a Star", známé z filmu Pinocchio (1940), ale při testovacím promítání nebyla přijata moc dobře, tudíž ji tvůrci nepoužili. Objevila se však na soundtracku a navíc ji ve filmu hraje hračka těsně předtím, než Roy (Richard Dreyfuss) rozbije svou stavbu. (don corleone)
  • Přistávací středisko poblíž Devil Tower bylo postaveno uvnitř opuštěného leteckého hangáru v Mobile v Alabamě. Kvůli velkému množství světel v něm bylo neuvěřitelné horko. (don corleone)
  • Aby Steven Spielberg dosáhl realistického efektu úleku a překvapení u mladého herce Caryho Guffeyho, který hrál Barryho, použil k tomu malý trik. Schoval za kamerou do dvou velkých krabic dva členy štábu v kostýmu klauna a opice. Jeden vyskočil a vyděsil ho, zatímco druhý pak odhalil masku a vykouzlil tak na hercově tváři upřímný úsměv. (don corleone)
  • Pracovní název filmu byl "Watch the Skies", což jsou závěrečná slova z filmu Věc (1951). Stejný text slyšíme ve filmu i ve scéně, kdy Nearyho (Richard Dreyfuss) vzbudí kreslený film. (don corleone)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Emmerich chystá další katastrofu

Emmerich chystá další katastrofu

25.06.2016

S trojkou Dne nezávislosti to zatím nevypadá moc růžově, i kdybychom se jí ale dočkali, Roland Emmerich nejdřív natočí sci-fi Moonfall. Studio Universal film popisuje jako kombinaci 2012 a Blízkých… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Reklama

Reklama