Reklama

Reklama

Slasti Otce vlasti

  • angličtina Pleasures of the Father of His Country
Československo, 1969, 101 min

Režie:

Karel Steklý

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Karel Beníško, Bohumil Bezouška, Vilém Besser, Jaroslav Cmíral, Josef Elsner, Karel Gott, Jana Kasanová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař… Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého, vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

Finskej 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě jedna z nejvtipnějších (historických) komedií, která u nás kdy vznikla. Veselá, jiskřivá, duchaplná. Člověk se skoro občas až diví, jak je možné, že takový scénář někdo nedokáže napsat i dnes... Dvojice Kolářová - Hanzlík je už dnes málem certifikát kvality, Kopecký exceloval a nic jiného by se od něj ani nedalo čekat. Ale stranou nezůstávají ani prohnaní Italové v podání Menšíka a Kostelky a scénky z válečnického kupčení v roztříštěné středověké Itálii nemohou nepobavit (a přitom možná odpovídají historické skutečnosti:). Snad jedinou vadou na kráse jinak dokonalého filmu je to prkno Gott, který, snad z dobové povinnosti, musel projít s písní na rtech i tímhle opusem, ale přes to se člověk přenese. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Česká história z dávnej doby trochu inak, trochu osobnejšie a s humorom. Nie je to ale také zábavné, ako sa mi na začiatku zdalo. Pár vtipných momentov a dobrých myšlienok to vytiahlo na priemer, ale vyššie ani náhodou. Výborný bol Kopecký a tiež ústrednej dvojici to sadlo viac, ako keď sa hrali na kovbojov. –––– Kolikrát tě mám žádat, synu, aby ses přestal stýkat s doktory a všelijakými rozumáŕi. O tom, co bylo, rozhoduje cirkev svatá. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Divím se, že film má "pouhých" 74%, protože tohle je přímo parádní historická komedie (zdejším uživatelům domácí historické komedie asi moc nevoní, protože stejně parádní "Svatby pana Voka" mají ještě nižší hodnocení). Sám osobně si nevzpomínám na žádnou komedii, která se odehrává v období temného středověku, co (až na malé drobnosti) nepopírá historii, nijak neidealizuje středověký život (pravda, romantizuje, ale neidealizuje) a zároveň je zábavná a vtipná. Jaromíru Hanzlíkovi, padla role jako ulitá, stejně tak Daniele Kolářové (nikde nebyla krásnější), tuším v jejich prvním společném filmu. Miloš Kopecký je na dlouhé povídání. Svému Janu Lucemburskému dal obrovské charisma a majestátnost. Jakoby ho ani nehrál, prostě se jím stal. Příjemné cameo má i Karel Gott, coby trubadúr. "Slasti Otce vlasti" jsou jedním z pokladů naší kinematografie. Jenomže ten poklad by měl někdo vylejskat a vystavit do vitríny. A takových pokladů je bohužel celkem dost. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lepší jeden Lucemburk za horama, než jeden půl Přemyslovec doma." S tím by jistě česká šlechta souhlasila, neboť markrabí Karel se s jejich rozkrádáním majetku ve feudálním vlastnictví vypořádává příliš svědomitě. Já jsem si tedy slasti budoucího Otce vlasti celkem užil, popichující potvůrka Blanka z Valois mě hodně bavila, bohémský Jan Lucemburský si taky zahlásil svoje, jen mě poněkud nebavily ty neustálé proměny komedie v drama či zábavy v nudu. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Hodnotiti historickou hodnotu tohoto dila nebudu.Vlastne posledni veta JANA Lucemburskeho(Milose Kopeckeho) "Toho, bohda nebude........utikal!" ve filmu pronesena nekde v cechach misto v bitve u Krescaku vse rika za mne.Jinak velice dobry M.Kopecky.Musim se zeptat proc slo toto natocit za komunistu a proc to nejde dnes? Ze uz by jsme nemeli herce, nebo fimovych tvurcu, ze by se nam nedostavalo, nebo snad penez? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Původní název filmu byl Králova učňovská léta. (raininface)
  • Jan Procházka slíbil Jaromíru Hanzlíkovi roli v připravovaném filmu, ale jak šel čas a nic se nedělo, Jaromír tomu přestal věřit, avšak po roce přišel scenárista s hotovým scénářem a hlavní rolí Karla IV. (sator)
  • Ve filmu si zahrál jednu malou roli i Hanzlíkův otec František Hanzlík (1914-1995), který byl také hercem, převážně ale divadelním. (formelin)

Reklama

Reklama