Reklama

Reklama

Hvězdná pěchota

  • USA Starship Troopers (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vzdálená budoucnost nevypadá pro lidstvo příliš růžově. Platí zcela jiné společenské normy, plnohodnotným občanem je pouze ten, kdo sloužil ve Federální službě. Navíc je samotná existence lidstva ohrožena útoky mimozemských brouků, kteří obsazují planety ve vesmíru a začínají ohrožovat i Zemi. Středoškolák Johnny Rico se přes nesouhlas bohatých rodičů přihlásí do služby a je přiřazen k pěchotě. Jeho láska, atraktivní Carmen, se chce stát pilotkou a kamarád Carl je přijat k vojenskému výzkumu. Společně s Ricem nastupuje k pěchotě sympatická Dizzy, která mladíka miluje. Přestože ho ostatní považují za mazánka z bohaté rodiny, Rico se pomalu zoceluje v nesmírně tvrdém výcviku. Spolu se svou jednotkou je vyslán na planetu Klendathu, kde se poprvé ocitne uprostřed bitevní vřavy. Bitva však skončí katastrofou, když brouci během jediné hodiny pobijí na sto tisíc lidí. Rico je těžce raněn. Po uzdravení je přiřazen k jednotce, které velí jeho bývalý učitel. Rica a jeho přátele ještě čeká téměř beznadějná bitva proti mnohonásobné převaze. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 049)

tron 

všechny recenze uživatele

"Kým ma nezabijú, alebo kým nenájdete niekoho lepšieho." V r. 1997 dostal kontroverzný Holanďan Verhoeven fajnových 105 miliónov na sfilmovanie Heinleinovej knihy. Tú údajne nezvládol dočítať do konca, nepáčila sa mu a nebavila ho, ale zaujal ho motív vojny obrovských chrobákov s ľudstvom. Snímka mala byť jeho spôsobom, ako sa vrátiť na hollywoodske výslnie po tom, čo po trhákoch RoboCop, Total Recall a Základný inštinkt natočil fiasko Showgirl. Diváci síce do kín chodili, ale zrejme vďaka jeho celkovej divnosti napokon zarobil "len" 121 miliónov. Ono vlastne úvodzovky tam nemajú čo byť: rečou čísel je Vesmírna pechota strašný, ale fakt že strašný prepadák. Čo je sranda, pretože vzhľadom k jeho kultovej povesti by ste to doňho ozaj nepovedali, nejeden raz to tak ale býva, že dačo v kinách pohorí a o pár rokov (desaťročí) je to vnímané ako parádna jazda. Napriek tomu sa sa film dočkal mnohých sequelov, keďže sa do istej miery stal kultovým vďaka VHS. Ja som na ňom bol v kine a absolútne ma odrovnal. Vesmírna pechota je čosi medzi vojnovým veľkofilmom (jedna scéna otvorene kopíruje nezabudnuteľnú Spielbergovu mäsiarčinu Zachráňte vojaka Ryana), RoboCopom (satirické spravodajstvo), Beverly Hills 90210 a Votrelcami. Nechutné a krvavé - fakt nechápem, ako toto mohlo vzniknúť za také ťažké prachy, za bežných okolností by sa všetko závadné povystrihovalo a do kín by sa poslalo neškodné torzo pre deti a tínedžerov, ale zas treba dodať, že Verhoeven od svojho príchodu do USA nejakým zázrakom dokázal natáčať otvorené krvavé a sexuálne scény bez toho, aby mu ich cenzurovali. Kino Považan NMnV 1998 ()

choze 

všechny recenze uživatele

V kině jsem tenhle guláš teenagerovské vztahovky, válečného filmu a sci-fi taky nestrávil, ale záhy jsem pochopil. Takhle vypadá Verhoeven utržený ze řetězu. Monumentální, brutální, krvavá, cynická a podvratná vesmírná řežba o tom, že válka a propaganda je vůl. Krásné tupé tvářičky semleté ve válečném mlýnku na maso. Nečetl jsem knihu (Verhoeven ji prý nedočetl, jak ho nudila:), takže neposoudím kvalitu filmového zpracování, ale ve vykleštěném, politicky korektním americkém mainstreamu je to taková malá revoluce. A televizní válečná propaganda byla mnohem lepší než spoty v ROBOCOPOVI. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ono je dost těžký se v tomhle filmu vyznat, natož ho hodnotit. Někomu se to může jevit jako bezduchá sr****, která se bere vážně a tváří se jako úžasnej akční film z budoucnosti, jinému zas jako hodně střihlá satira, nebo mě jako černohomorný scifi snímek, se slušnými triky a nenudícím dějem. Je fakt, že když jsem byl mladší, tak mi to přišlo vtipnější, ale pořád se u toho docela bavím. Vlastně tomu ani nemůžu moc co vytknout; vzhledem k typu filmu (předpokládejme, že to má bejt něco na způsob parodie :-)), můžu protestovat leda tak proti nudnějšímu začátku a trochu předvídatelnému ději a konci, ale to je tak všechno. Fakt nevím, jak to ten Verhoeven s tímhle filmem myslel, ale pro mě stejně zůstane napořád režisérem Základního instinktu, takže o jeho duševním stavu nechám polemizovat jiné uživatele ;-). Dávám slabší 4*. "Dělejte opičáci. Chcete snad žít věčně?" ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bug Hills 90210 wounded... Někteří jako by si tady nepatrně pletli R.A.Heinleina s Konradem Henleinem, ale skutečnost spíše směřuje k tomu, že v mládí je nejdůležitější zůstat sám sebou (nejlépe ve vojenské uniformě), nenechat roztahovačného komunistického brouka žít a hlavně ke všemu přistupovat s vědomím, že noční můra krevních bank Verhoeven je krásný, na ideály šlapající úchyl, co k smrti nerad dočítá literární předlohy svých snímků až do konce.. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $105miliónovTržby USA $54,814,377Tržby Celosvetovo $121,214,377║ Režisér Paul Verhoeven vedel čo robí a natočil jedno z najlepších béčok čo sa na nič nehrá a ide si svojou vlastnou cestou, v podstate sa z určitej časti vysmieva veľkohubým blockbastrom a to v klasických hrdinských hláškach, v jednoduchosti a základe príbehu postavenom na útoku gigantických chrobákov na Zem. _Herecké obsadenie pekných tváričiek ako "vodcovský patriot" Casper Van Dien, "brčavá sexy zvodkina" Dina Meyer a "sympatická vymúdrelá" Denise Richards nemohli byť ani lepšie vybrané a ich drsniacke náprotivky ako ich kolega v boji Jake Busey, veliteľ v tréningovom tábore Clancy Brown a hlavne profesor a neskorší vojnový veliteľ s kovovou rukou v podobe Michael Ironside hovorí za všetko, plus netreba opomenúť propagované vojnové ideály od výtvarne spracovaných kostýmov po taktiku boja a myšlienku zakotvenú pod pojmom "občianstvo" a čo treba spraviť pre to aby ste sa ním aj skutočne stali - toto všetko tu je špecificky zostavené úplný výsmech toho čo v skutočnosti sa deje alebo dialo vo svete, kde vládla mocnosť vojnovou silou. Po technickej a teda trikovej stránke nie je čo vytknúť. "CENSURED" /videl v kine: 75%/ ()

Galerie (47)

Zajímavosti (72)

  • Myšlenka na získání občanství a možnosti volit až po absolvování vojenské služby odráží pozdější názory autora knižní předlohy Roberta A. Heinleina, které byly silně ovlivněny jeho působením v armádě a jeho pohledem na „lenost“ civilistů. (HellFire)
  • Casper Van Dien (Johnny Rico) si při seskoku z „plamenometného brouka“ zlomil žebro. (Matty)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

04.12.2011

Adaptace slavného sci-fi románu „Enderova hra“ je za rohem a zřejmě se dočkáme i nové verze Hvězdné pěchoty. O válčení s mimozemšťany tedy v kinech nebude nouze. Enderovu hru měl kdysi režírovat… (více)

Reklama

Reklama