Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po velmi dlouhé době jsem se zase podíval na čacký boj českých vodníků za právo žít v domě s hodně vlhkým sklepem. Teprve dnes mi došlo, že šlo vlastně o odbojovou skupinu řízenou imperialistickým Západem, která neváhala sáhnout na život nejednomu soudruhovi. Tvůrci to sice dovedně maskovali rádoby uvědomělými ideologickými odkazy, ale dnes jsem je konečně odhalil. Ale teď vážně- nebyla to ani zdaleka jedna z nejvtipnějších československých komedií, ale pořád mě baví a rozhodně jsem se nenudil. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vorlíček je prostě a jednoduše génius. Považte, jak by bylo krásné ráno místo cesty na tramvaj prostě jen hupsnout do umyvadla, a večer si pak udělat mejdan v akváriu. Vlhko ve sklepě by nebyl problém, ale výhoda, a porcelán po babičce by rázem získal na ceně. A bez krvavé tlačenky a transfúzí bych se snad nějak obejít dokázala. :) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vorlíček musel mať svojho času v hlave také obrovské množstvo nápadov, že ledva stíhal natáčať. Je dobré, že to všetko postíhal, pretože sa my, česi a slováci nikdy nebudeme (na rozdiel od trebárs suchých Nemcov alebo Rakúšanov) nikdy na vianoce nudiť. Stačí iba púšťať dokolečka Vorlíčkove filmy. Je zbytočné niečo písať k deji, všetci to poznáme a nežije snáď jediný človek, ktorému by sa táto komédia, spoločne s ďalšími Vorlíčkovými klenotmi, nepáčila. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

2,5*, protože vodníci v Čechách prohráli na celé čáře a ještě se zlehka socialisticky radovali. Ovšem v době normalizace to byl jeden z pohádkově-nepohádkových úletů, které osvěžily, ovšem daly též zapomenout (je to dobře nebo špatně?) a v podstatě funguje i dnes. Vorlíček s Macourkem mají na kontě mnohem lepší filmy (a také pár horších). ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jedinečná a dokonalá práce dalšího geniálního spojení československé kinematografie Macourek-Vorlíček. Triky používané v tomto snímku, by se mohly pouštět jako názorná školní pomůcka v Holywoodu. Tohle byli a jsou mistři svého oboru. Vše co dokázali vymyslet, zamotat a zase dějově rozplést, dokázali i natočit. Pomocí zrcadel, kamery, trpělivost a optického klamu dokázali vše, co je napadlo. "Copak se stalo, Karlíčku, ále Lojzik mu usek nohu, ale neni to nic vážnýho" ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Keď točili scénu pred domom Vodičkových ako sa doktor Mráček (Jaromír Hanzlík) mení na kapra, bola vedľa domu stena zo zábradlím, ktorú kamera nazberala, končila park, kde chodili mamičky s kočíkmi. Pri tejto scéne sa mamičky zbehli a pozerali na herca čo to robí, keď v podrepe otváral ústa. Herec si to všimol, išiel za režisérom Vorlíčkom a povedal mu: "Prosím ťa Vašku, nech idú tí ľudia preč, ja sa hanbím." (Raccoon.city)
  • Bolo ťažké, aby filmári dosiahli toho, aby živý kapor stál vo vodorovnej polohe a ešte sa aj pohyboval. Vyriešili to tak, že zatĺkli do zeme dva veľké tesárske klince, ktoré sa zahákli za žiabre kapra, ktorý sa mohol v tejto polohe aj pohybovať. (Raccoon.city)
  • Bazén který v ateliérech postavili pro podvodní scény, měl na konci volný prostor s přepadem vody a architekt postavil dekoraci sklepení tak, aby Jaromír Hanzlík (dr. Mráček) šel do vody a Miloš Kopecký (Wassermann) do sucha. Kamera vše snímala v rovině hladiny, čímž se ztratil při správném nasvícení rozdíl mezi suchou a mokrou polovinou schodiště. (Redyx1)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama