foto

Donald Faison

  • nar. 22.6.1974 (44 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Donald Faison pochází z New Yorku. Jeho rodiče byli členy "National black theatre in Harlem". Vzorem mu byla jeho matka, kterou často pozoroval na zkouškách v prázdném divadle, to také ovlinilo jeho volbu stát se hercem. Ve věku šesti let si zahrál v divadelní hře nazvané "When the Lion Roars", kterou také pomáhal napsat. Také točil domácí videa se svými dvěma bratry, Dadem a Olamidem, který se později také stal hercem. Faison studoval herectví na Manhattan's Professional Children's School, kde také v roce 1992 graduoval.

Jeho debutem byl film RESPEKT (1992), ve kterém si zahrál roli studenta po boku rapové hvězdy Tupaca. Poté následoval film SUGAR HILL (1994), slavným se však stal díky roli ve snímku PRAŠTĚNÁ HOLKA(1995), který se stal mezi americkou mládeží kultem. Jeho úspěch vedl k vytvoření televizního seriálu stejného jména (1996-1999). Natočily se celkem tři série s celkovým počtem 61 dílů. Po řadě komediálních rolí dostal možnost zahrát si po boku Denzela Washingtona ve sportovním drama VZPOMÍNKA NA TITÁNY(2000), ve kterém prokázal své herecké schopnosti v oblasti drama, také zde například prováděl své vlastní kaskadérské scény. Jeho dosavadním největším úspěchem je však role černého chirurga Christophera Turka v televizním seriálu SCRUBS (2001), ve kterém hraje po boku svého nejlepšího přítele Zacha Braffa, který představuje postavu Johna Doriana (J. D.).

Donald Faison vyhrál v letech 2002 a 2004 cenu BET Comedy Awards v kategorii "Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series", dále byl v letech 2004-2007 každý rok nominován na cenu Teen Choice Awards v kategorii "Choice TV sidekick" a v letech 2005-2008 na cenu NAACP Image Awards v katgorii "Outstanding Actor in a Comedy Series" a "Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series". Všechny tyto ceny mu byly uděleny, nebo na ně byl nominován právě za roli v seriálu SCRUBS.

V roce 2001 se oženil s Lisou Askey a mají 4 děti: Seana, Kaya, Dadea, Kobeho. V souvislosti se změnou stylu Scrubs a obměně většiny herců prohlásil, že do budoucna plánuje režírovat a produkovat vlastní filmy, zatím se prý však bude držet hraní, jelikož již nebude vytížen točením seriálu plánuje i hlavní roli ve filmu, stále však čeká na tu pravou nabídku.

ganz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Little Evil
2016 Hot Bot
The Perfect Match
2014 Let's Kill Ward's Wife
Wish I Was Here
2013 A Snow Globe Christmas (TV film)
Kick-Ass 2
Return of Return of the Jedi: 30 Years and Counting, The
Rozlučka se svobodou
2012 Ladíme!
Robot Chicken: DC Comics Special (TV film)
2010 Robot Chicken: Star Wars Episode III (TV film)
Skyline
Venus & Vegas
2009 Law, The (TV film)
Protect Insurance Companies PSA
Sněhová nadílka
2008 Robot Chicken: Star Wars Episode II (TV film)
2007 Robot Chicken: Star Wars (TV film)
2006 Hluboko pod kůží
Něco nového
Vegas Baby
2005 Královské výkupné
2003 Holky z lepší společnosti
Pozor, hodný pes!
Ravedactyl: Project Evolution
2002 Velký tlustý lhář
2001 Bouchači a bouchačky
Josie a její kočičky
2000 Vzpomínka na Titány
1999 Krutý trest (TV film)
Trippin'
1998 Butter
Poslední mejdan
1997 Academy Boyz
1995 Až si vydechnu
Bezmocná
V ulicích New Jersey
1993 Sugar Hill
1992 Respekt

TV seriály

2019 Star Wars: Odboj (TV seriál)
The Disappeared (S01E17)
Bibo (S01E11)
2018 Star Wars: Odboj (TV seriál)
Secrets and Holograms (S01E09)
The High Tower (S01E04)
Unsolved (TV seriál)
The Mack (E03)
Ray Donovan (TV seriál)
Ellis Island (S06E05)
Pudge (S06E04)
He Be Tight. He Be Mean. (S06E03)
další epizody (5)
2017 Ryan Hansen Solves Crimes on Television (TV seriál)
Ray Donovan (TV seriál)
Mister Lucky (S05E09)
If I Should Fall from Grace with God (S05E07)
2016 Star Wars: Detours (TV seriál)
Profesionální lháři (TV seriál)
Johariho okno (S05E06)
Holokracie (S05E03)
2015 Supermansion (TV seriál)
The Exes (TV seriál)
Along Came Holly (S04E22)
What Dreams May Come (S04E21)
Gone Girls (S04E20)
další epizody (15)
2014 Jim Henson's Creature Shop Challenge (TV seriál)
The Exes (TV seriál)
Catch It 'Cause You Can (S04E07)
Dawn of the Dad (S04E06)
Oh Brother Here Art Thou (S04E05)
další epizody (15)
2013 The Exes (TV seriál)
How the Grinch Spent Xmas (S03E12)
True Lies (S03E11)
My Ex-Boyfriend's Wedding (S03E10)
další epizody (12)
2012 The Exes (TV seriál)
Pirates of the Care of Eden (S02E12)
He's Gotta Have It (S02E11)
Sister Act (S02E10)
další epizody (17)
Čas na dobrodružství (TV seriál)
Princess Cookie (S04E13)
2011 Láska bolí (TV seriál)
Sky High (E04)
Keep on Truckin' (E03)
The Exes (TV seriál)
An Inconvenient Tooth (S01E05)
Lutz and the Real Girl (S01E04)
Working Girl (S01E03)
další epizody (5)
2010 FCU: Fact Checkers Unit (TV seriál)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Naše díky (S09E13)
Naše potíže s řízením (S09E12)
Naši drazí vůdci (S09E11)
další epizody (8)
2009 Scrubs: Interns (TV seriál)
Americký táta (TV seriál)
G-String Circus (S06E08)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Naše záhada (S09E05)
Naše poslední rozhovory (S09E04)
Naše vzory (S09E03)
další epizody (24)
2008 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Moje princezna (S07E11)
Moje ztráta času (S07E10)
Moje klika (S07E09)
další epizody (5)
2007 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj nejoblíbenější doktor (S07E06)
Moje rostoucí bolesti (S07E05)
Moje krize identity (S07E04)
další epizody (25)
2006 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Moje kafe (S06E03)
Dítě mého nejlepšího přítele a moje dítě (S06E02)
Můj zrcadlový obraz (S06E01)
další epizody (27)
2005 Playbook, The (TV seriál)
Robot Chicken (TV seriál)
The Boondocks (TV seriál)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Moje životní změny (S04E25)
Moje projížďka (S04E24)
Moje víra v lidskost (S04E23)
další epizody (13)
2004 Higglytown Heroes (TV seriál)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj nejlepší okamžik (S04E12)
Můj jednorožec (S04E11)
Moje potíže se ženami (S04E10)
další epizody (25)
2003 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Mé nemravné tajemství (S03E09)
Můj přítel doktor (S03E08)
Mých patnáct vteřin (S03E07)
další epizody (21)
2002 Clone High (TV seriál)
Kim Possible (TV seriál)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Moje příšera (S02E10)
Můj šťastný den (S02E09)
Můj sladký život (S02E08)
další epizody (23)
2001 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj soukromý Ježíš (S01E11)
Moje přezdívka (S01E10)
Můj den volna (S01E09)
další epizody (11)
The Bernie Mac Show (TV seriál)
1998 Felicity (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
It's a Mad Mad Mad Mad Season Opener (S03E01)
Mom vs. Magic (S02E26)
Rumor Mill (S02E25)
1996 Praštěná holka (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Magic Joel (S01E08)
1994 New York Undercover (TV seriál)
Sister, Sister (TV seriál)

Dokumentární

2016 Miracle on 42nd Street
2014 Video Games: The Movie

TV pořady

2017 Bill Nye Saves the World (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2008 The Bonnie Hunt Show (TV pořad)
2006 The Megan Mullally Show (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Napálené celebrity (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Fall Out Boy ft. John Mayer - Beat It (hudební videoklip)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace