foto

Curtis Armstrong

  • nar. 27.11.1953 (65 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Curtis Armstrong je americký herec, známý divákům především pro ztvárnění postav "Boogera" v komedii REVENGE OF THE NERDS /1984/, jako Herbera Violy v detektivním seriálu MOONLIGHTNING /1985-1989/ a také jako věhlasného hudebního producenta Ahmeta Erteguna v životopisném filmu RAY /2004/.

Armstrong se narodil v Detroitu v Michiganu, matce Normě E. /roz. D'Amico/ profesí učitelka a Robertu Leroyovi Armstrongovi. Navštěvoval střední školu Berkley High School v Berkley v Michiganu a později absolvoval univerzitu Oakland University v Rochesteru.

Jeho první významější role přišla s filmem RISKY BUSINESS /1983/, ale opravdový průlom nastal s komedií REVENGE OF THE NERDS, kde hrál postavu Dudleye „Boogera" Dawsona a také v pokračování tohoto filmu REVENGE OF THE NERDS II: NERDS IN PARADISE /1987/.  Svou roli si zopakoval i ve třetím pokračování z roku 1992, REVENGE OF THE NERDS: THE NEXT GENERATION a naposledy v roce 1994 v REVENGE OF THE NERDS: NERDS IN LOVE. Tato jeho postava byla terčem vtipů v episodě seriálu The Simpsons s názvem „E-I-E-I-/Annoyed Grunt/". Mezi jeho další filmy můžeme zařadit teenagerskou komedii BETTER OFF DEAD /1985/, romantickou komedii ONE CRAZY SUMMER /1986/, krimi film SMOKIN' ACES /2006/, komedii s Arnoldem Schwarzeneggerem JINGLE ALL THE WAY /1996/ nebo komedii BEER FOR MY HORSES /2008/.

Namluvil hlas postavy Mr.Moleguaca v původním animovaném seriálu společnosti Disney Channel, THE EMPEROR'S NEW SCHOOL /2006-2008/, účinkoval v dramatu AKEELAH AND THE BEE /2006/ a taktéž v teenage komedii MAX KEEBLE'S BIG MOVIE /2001/. V kultovní komedii ELVIS MEETS NIXON /1997/ hrál postavu jménem „Farley". V animovaném sitcomu AMERICAN DAD! /2005-současnost/ namluvil hlas „Snota" parodujícího jeho roli v Revenge of the Nerds.

Ve filmu Ray si záměrně oholil hlavu, aby věrně napodobil vizáž hudebního producenta Ahmeta Erteguna. V seriálu GREY'S ANATOMY /2005-současnost/ se objevil jako guest starr v 10. episodě „Much To Much" a v 11.episodě „Owner of a Lonely Heart". V seriálu MY NAME IS EARL /2005-2009/ hrál fiktivního astronauta Chaze Daltona. V drama seriálu z lékařského prostředí HOUSE /2004-2012/, hrál v šesté sezóně v episodě „Broken", postavu paranoidního pacienta v psychiatrickém ústavu . V krimi seriálu THE CLOSER /2005-2102/ ztvárnil postavu právníka Petera Goldmana v sedmé sezóně v episodě „Curb Your Enthusiasm".

Je expertem na hudbu a dílo zpěváka Harry Nilssona, který byl v 70.letech úspěšným muzikantem. Ke znovuvydaným Nilssonovým albumům napsal průvodní komentář. Armstrong je horlivým fanouškem spisovatele Washingtona Irvinga, komiků Laurela a Hardyho a spisovatele Sira Arthura Conana Doylea a jeho příběhů Sherlocka Holmese. Je otcem dcery Lily.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2015 Bound & Babysitting (TV film)
2014 Letadla 2: Hasiči a záchranáři
Locker 13
2013 Gumshoe
2012 Route 30, Too!
2011 Beethoven's Christmas Adventure
Bucky Larson: Zrozen být hvězdou
Rande u přepážky
The Dog Who Saved Halloween (TV film)
Černá listina
2010 Darnell Dawkins Mouth Guitar Legend
High School
2009 Pravá blondýnka 3
Prci, prci, prcičky: Kniha lásky
Ratko: The Dictator's Son
Zlatí retrívři
2008 Pivo pro mýho koně
Puberťáci milují sex
2007 Shredderman vítězí (TV film)
Škvára
2006 Akeelah
Apokalypsa
Pucked
Sejmi eso
2005 Láska v horách
Pán Domu
2004 Big Time
Conversations
Pokrevní msta
Ray
The Seat Filler
2003 Bar, The
My Dinner with Jimi
Návrat do netopýří jeskyně: Adam a Burt po třiceti letech (TV film)
Quigley - psí život
Tales of a Fly on the Wall (TV film)
Titletown (TV film)
2002 Hurikán
Projekt Viper (TV film)
Sexy párty
2000 Tenkrát na východě
1998 Border to Border
Safety Patrol (TV film)
1997 Elvis Meets Nixon (TV film)
Sex v L.A. (TV film)
1996 Agent WC 40
Rolničky, kam se podíváš
Velký tyran
1994 Pomsta šprtů 4: Zamilovaní šprti (TV film)
1993 Dobrodružství Hucka Finna
Public Enemy #2
1992 Pomsta šprtů 3: Nová generace (TV film)
1991 Miláčku jsem po smrti (TV film)
1989 Jak se dostat na vysokou
1987 Pomsta šprtů 2: Šprti v ráji
1986 Ayla z kmene medvědů
Ztřeštěné léto
1985 Doktorem proti své vůli
Radši umřít
1984 Pomsta šprtů
1983 Riskantní podnik

TV seriály

2018 Champaign ILL (TV seriál)
2017 MacGyver (TV seriál)
Packing Peanuts + Fire (S02E08)
Nová holka (TV seriál)
Socalyalcon VI (S06E19)
Americký táta (TV seriál)
Santa, Schmanta (S15E01)
The Talented Mr. Dingleberry (S14E21)
Kloger (S14E19)
další epizody (7)
2016 Frequency (TV seriál)
Deviation (E06)
Closer: Nové případy (TV seriál)
Ohlédnutí 4/5 (S04E22)
Ohlédnutí 3/5 (S04E21)
Ohlédnutí 2/5 (S04E20)
další epizody (4)
Nová holka (TV seriál)
Single and Sufficient (S06E03)
Sam, Again (S05E13)
Jury Duty (S05E03)
Americký táta (TV seriál)
Roger's Baby (S14E06)
Fight and Flight (S14E02)
Father's Daze (S14E01)
další epizody (6)
Lovci duchů (TV seriál)
All in the Family (S11E21)
Don't Call Me Shurley (S11E20)
2015 Highston (TV seriál)
Nová holka (TV seriál)
Coming Out (S04E13)
Workaholics (TV seriál)
Trivia Pursuits (S05E10)
Americký táta (TV seriál)
Holy Shit, Jeff's Back (S12E13)
Lovci duchů (TV seriál)
Our Little World (S11E06)
Book of the Damned (S10E18)
Inside Man (S10E17)
další epizody (4)
2014 Nová holka (TV seriál)
LAXmas (S04E11)
Landline (S04E05)
Vyhozený (S03E19)
další epizody (5)
Americký táta (TV seriál)
Dreaming of a White Porsche Christmas (S12E06)
Scents and Sensei-bility (S12E03)
Blonde Ambition (S12E01)
další epizody (8)
Lovci duchů (TV seriál)
Reichenbach (S10E02)
Do You Believe in Miracles (S09E23)
Stairway to Heaven (S09E22)
další epizody (5)
2013 Nová holka (TV seriál)
Nabídky (S03E08)
Blbeček (S03E02)
Winstonovy narozeniny (S02E24)
Americký táta (TV seriál)
Independent Movie (S10E06)
Crotchwalkers (S10E04)
Steve and Snot's Test-Tubular Adventure (S10E01)
další epizody (8)
Lovci duchů (TV seriál)
Holy Terror (S09E09)
Sacrifice (S08E23)
Clip Show (S08E22)
další epizody (4)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Krvavé diamanty (S08E20)
2012 Robot a příšerka (TV seriál)
Skandál (TV seriál)
Hell Hath No Fury (S01E03)
Americký táta (TV seriál)
Why Can't We Be Friends? (S09E05)
American Stepdad (S09E04)
Can I Be Frank with You? (S09E03)
další epizody (6)
2011 Americký táta (TV seriál)
The Scarlet Getter (S08E06)
Virtual In-Stanity (S08E05)
A Ward Show (S08E03)
další epizody (8)
Larry, kroť se (TV seriál)
The Safe House (S08E02)
2010 $#*! My Dad Says (TV seriál)
Borci z Blue Mountain State (TV seriál)
Výkupné (S01E11)
Dan Vs. (TV seriál)
Americký táta (TV seriál)
Stan's Food Restaurant (S07E04)
Best Little Horror House in Langley Falls (S07E03)
100 A.D. (S07E01)
další epizody (7)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Kalhotkoví čmuchalové (S10E16)
2009 Americký táta (TV seriál)
G-String Circus (S06E08)
Man in the Moonbounce (S06E05)
Brains, Brains and Automobiles (S06E04)
další epizody (9)
Jmenuju se Earl (TV seriál)
Odpalte (S04E20)
Dr. House (TV seriál)
Zlomený (S06E01)
2008 Agentura Jasno (TV seriál)
Staří a neklidní (S02E12)
Americký táta (TV seriál)
Phantom of the Telethon (S05E07)
Escape from Pearl Bailey (S05E05)
Choosy Wives Choose Smith (S05E04)
další epizody (7)
2007 Kouzelníci z Waverly (TV seriál)
Pop Me and We Both Go Down (S01E10)
Ďáblův sluha (TV seriál)
Love, Bullets and Blacktop (S01E07)
Americký táta (TV seriál)
42-Year-Old Virgin (S04E06)
Big Trouble in Little Langley (S04E04)
The Vacation Goo (S04E01)
další epizody (7)
Posel ztracených duší (TV seriál)
The Walk-in (S02E17)
2006 Já, Eloise (TV seriál)
Po právu (TV seriál)
Pilot (E01)
Vladařova nová škola (TV seriál)
Americký táta (TV seriál)
Of Ice and Men (S03E07)
Dungeons and Wagons (S03E05)
Failure is Not a Factory-installed Option (S03E03)
další epizody (5)
2005 Americký táta (TV seriál)
Star Trek (S02E08)
Con Heir (S02E04)
All About Steve (S02E03)
další epizody (7)
Chirurgové (TV seriál)
Samota (S02E11)
Čeho je moc, toho je příliš (S02E10)
2001 Chronicle, The (TV seriál)
Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
Radio Daze (S03E14)
2000 Ally McBealová (TV seriál)
Za tou duhou (S03E11)
1992 Kocour Raplík (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)

TV pořady

2013 Král šprtů (TV pořad)
Ok! TV (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace